-

NaslovnaAutorski članciŠta muzičari slušajuŠta muzičari slušaju: Bojana Vunturišević (Svi na pod!)

Šta muzičari slušaju: Bojana Vunturišević (Svi na pod!)

svi_na_podFront-žena beogradskog sastava Svi na pod!, Bojana Vunturišević, otkrila je za Balkanrock uz koje albume je odrastala; koji album, po njoj, „vozi“ najbolje na svetu i čije to pesme „zakucavaju“.

The Prodigy – „Music For The Gilted Generation“ (1994)

Punk moje generacije. Bend uz koji sam odrasla i postala muzički svesna i besna. Bila sam šesti razred kada sam prvi put čula „Poison“. Na školskoj igranci, tako smo je zvali. Od tada više ništa nije bilo isto. The prodigy imaju otrov, a imaju i protivotrov.

Little Dragon – „Ritual Union“ (2011)

Svi koji me prate na društvenoj mreži last.fm znaju koji je bend “number one” u mom plejeru. Šveđani, uvek u koraku sa vremenom, nekada čak i ispred vremena, serviraju nam futuristički pop kroz „Malog zmaja“ na čelu sa fantastičnom Yukimi Nagano. Minimalistički aranžmani iza kojih se krije svemir.

Bat For Lashes – „The Haunted Man“ (2012)

Natasha Khan je devojka koja se krije iza pseudonima Bat For Lashes. Natasha Khan je devojka koja me opseda mesecima unazad. Natasha Khan je hodajuća emocija. Ona predstavlja simbiozu mojih omiljenih pevačica: Annie Lennox, PJ Harvey i Kate Bush. Izbaciti muziku punu emocija u današnje vreme je prava hrabrost.

Gorillaz – „Plastic Beach“ (2010)

Još jedan od omiljenijih bendova. Od prve do poslednje pesme ovaj album me “vozi” najbolje na svetu. Damon Albarn je pravi majstor svog zanata. Okupio je najbolje umetnike iz istorije pop kulture, i ove savremene, napravio zajedno sa njima fantastičnu stvar. Lou Reed, Snoop Dogg, Yukimi Nagano, Mos Def, De La Soul… WOW!!!

Josipa Lisac – „Dnevnik jedne ljubavi“ (1973)

Najbolji jugoslovenski album svih vremena. Fantastična Josipa Lisac i još fantastičniji Karlo Metikoš. Ako poslušate „Vjerujem ti sve“ shvatićete da bi Amy Winehouse dala milione za takvu stvar. Genijalno je mala reč za ovakav album.

The Knife – „Silent Shout“ (2006)

Ovaj album je izašao kada sam imala 21 godinu i bilo je jao, jao, jaoooo. Čista elektronika, baš po mom ukusu, jedinstvena Fever Ray, pesme koje kucaju, kucaju, zakucavaju.

Sky Wikluh – „Ortaci ne znaju“ (2007)

Evo malo i domaće produkcije. Wikluh je car, lik, cima sebe do kraja, on je pobednik. Te 2007. godine moji cimeri Vladislav, Sandra, Gajić i ja, zajedno sa našim ortacima, slušali smo ovaj album najglasnije na svetu. Kosovska ulica se tresla.

Lollobrigida – „Pilula“ (2012)

Moji najdraži prijatelji iz Hrvatske i Slovenije, dakle Jugoslavije, haha, su nam prošle godine predstavili pravu pop poslasticu. Svaku pesmu sa ovog albuma gutam kao pilulu, pogotovo „Stroboskop“ koja mi je možda i najdraža pesma generalno od Lollobrigida-e. Neko je u jednoj recenziji napisao da je ovaj album vrcav i zreo, pa zar to nije najteže napraviti?