-

NaslovnaAutorski članciŠta muzičari slušajuŠta muzičari slušaju: Bojana Radovanović (Antem)

Šta muzičari slušaju: Bojana Radovanović (Antem)

Gordan Lazinica

Funkcija: Novinar/Recenzent

Sebe vidi kao: Srećnog i uspešnog kompozitora/muzičara jednog dana.

Moto: "If you can't handle the failure, then I don't think that success is an option." (Devin Townsend)

bojana_radovanovic

Kada nije vokal unutar svog sastava Antem, koji osmišlja vokalna intermeca Rain Delayu, ili kada ne vrši muzikološki virtuozitet na FMU u Beogradu, Bojana Radovanović prikuplja brojne muzičke uticaje unutar svoje ne tako male muzičke arhive. Zamolili smo je da nam predloži nekoliko albuma, kao i razloge zašto ih voli.

CONCRETE SUN – EIGHT (2014)

Drugi album sjajnog novosadskog southern stoner/grunge metal sastava. Momci definitivno vraćaju nadu u domaću scenu – Mijatovi i Budini rifovi, Strahinjin vokal i Stevanove bas linije ne ostavljaju ravnodušnim čak ni one koji nisu zaljubljenici u ovakav zvuk. Odlična zamisao i još bolja realizacija. Preporučujem!

PROTEST THE HERO – VOLITION (2013)

Još jedno PtH ostvarenje koje pomera granice. Pored svega što se od progresivnih Kanađana moglo očekivati, naglasak bih stavila na gostovanje Chrisa Adlera iz benda Lamb of God, koji je majstorski odradio svoj posao na bubnjevima iako dolazi iz potpuno druge priče. Rezultat saradnje je ujedno i jedan od mojih omiljenih albuma iz prošle godine.

KARNIVOOL – THEMATA (2005)

Iako znam za ovaj bend već neko vreme, tek sam se nedavno upustila u otkrivanje njihove zamisli progressive rocka. Odličan bend, odličan prvi album. Izdvajam pesmu “Roquefort” u fantastičnom aranžmanu sa limenim duvačima.

MR BUNGLE – MR BUNGLE (1991)

Ovaj i naredna dva albuma ovog eksperimentalnog sastava imaju vanvremenski kvalitet i uticaj. Mladi (i ludi) Patton, Dunn, Spruance, Lengyel, Heifetz i McKinnon pod producentskom palicom Johna Zorna napravili su jedan od mojih omiljenih albuma, kome se često vraćam.

JOHN ZORN – SIX LITANIES FOR HELIOGABALUS (2007)

Kada se jednom zaludite muzikom ovog američkog eksperimentatora, to neće tako lako moći da prođe. Teško je nešto izdvojiti, ali za ovu priliku će to biti album koji me zaokuplja ovih dana i u profesionalnom smislu. Mike Patton, Trevor Dunn i Joey Baron (Moonchild Trio) uz fantastičnog Jamiea Safta na orguljama i Ikue Morija zaduženog za elektroniku stvorili su sjajno izdanje koje bi se moglo etiketirati kao mešavina „avangardnog“ metala, eksperimentalnog roka i noise muzike.