-

Šta muzičari slušaju: Andrej Bunjac (Salvation Zer0)

Andrej BunjacAndrej Bunjac, bubnjar beogradskog metal benda Salvation Zer0, preporučio nam je neke dobre albume i otkrio u kakvoj muzici uživa u poslednje vreme.

Riverside – Shrine of the New Generation Slaves (2013)

Ovo bih definitivno obeležio kao jedan od mojih omiljenih albuma. Kao peti i najnoviji LP od Riversidea rekao bih da su konačno pronašli zvuk koji im najviše leži. Album sadrži elemente prepoznatljivog stila koji Riverside nosi na prva 3 albuma, ali zadržava zvuk i stil koji su prvi put eksperimentalno probali na albumu „Anno Domini High Definition“. Preporučio bih ovaj album svima onima koji vole dominantne bas linije, meke ambijantalne vokale, progresivne aranžmane i eksperimentalnu muziku uopšte.

Soen – Cognitive (2012)

Soen je jedno od mojih najvećih iznenađenja u toku prošle godine. Bend koji potpuno preuzima ideju i stil Toola, ali po mom skromnom mišljenju ovaj tip zvuka dovodi na jedan uređeniji i, po mom ukusu, viši nivo. Slušalac albuma „Cognitive“ će prvo primetiti izrazito dobro snimljen bubanj i produkciju koja je zaista na nivou. Aranžmani pesama su prepuni sitnih detalja i mislim da je nemoguće stati samo na jednom slušanju. Tool definitivno ima vrednog naslednika!

Boil – A New Decay (2010)

U potrazi za bendovima sličnim Soenu, naleteo sam na ovaj sjajan danski bend. Možete misliti moje razočaranje kad sam saznao da su se prošle godine raspali. Svejedno, ostavili su dva divna albuma za sobom od kojih bih ja izdvojio „A New Decay“ koji meni više leži po zvuku. Album je očigledno inspirisan Toolom, tako da bih ga fanovima istog definitivno preporučio. Sa druge strane, aranžmani i zvuk bi verovatno mogli da budu interesantni i onima koji vole malo komercijalniji metal i nešto blažu muziku.

Anathema – Weather Systems (2012)

O Anathemi kao bendu nije potrebno mnogo reći. Kao pravi Britanci, braća Cavanagh prave muziku koja je savršeno odmerena i nema ni jednog tona više nego što je potrebno da se postigne emocija koju žele da prenesu. Album „Weather Systems“ je njihov poslednji album i daleko najsuperiorniji u domenu umetničkog stvaralaštva. Ono što ga krasi u odnosu na prethodne albume ovog velikog benda su do perfekcije osmišljene vokalne harmonije i neverovatno jaka atmosfera. Svima koji se uhvate da slušaju ovaj album preporučio bih pesmu „The Gathering of The Clouds“ koja je meni lično najdraža zbog svoje neverovatne snage postignute sa tako malo zvuka. Uživajte!

Pain Of Salvation – Be (2004)

Album „Be“ bih lako mogao da nazovem svojim omiljenim albumom svih vremena. U ovom albumu je sadržano sve ono što ja lično smatram da muzika mora da ima. „Be“ je konceptualni album koji govori o Bogu, ljudima i vrednostima u modernom društvu. Krase ga fenomalni aranžmani, virtuozno odsvirani instrumenti, a zvučna slika je obogaćena gostujućim kamernim sastavom koji čini atmosferu ovog albuma zaista epskom. Pain Of Salvation je zaista dijamant među progresivnim metal bendovima i preporučio bih ih svima koji nisu imali priliku da ih čuju do sada.