-

Šta muzičari slušaju: Anamarija Tumbas – Anne Marie (Wooden Ambulance, Sputnik)

Anne Marie
Pored toga što je članica bendova Wooden Ambulance i Sputnik, muzičarka iz Subotice, Anamarija Tumbas, stvara i kao solo izvođač pod imenom Anne Marie, a nedavno je objavljeno njeno prvo EP izdanje „U mraku“. Za čitaoce portala Balkanrock Anamarija je otkrila koji je to muzički albumi oduševljavaju u poslednje vreme, kao i one ploče kojima se uvek rado vraća.

„Retko sebe pronađem u situaciji da istražujem nešto novo što se muzičkih izdanja tiče, još ređe da mi od nekog izvođača čitav album ostane u krvi. Ima mnogo ljudi u mojoj okolini koje slobodno mogu da nazovem „hodajućom muzičkom enciklopedijom“ i muziku uglavnom preslušavam po preporuci koja je, naravno, uslovljena senzibilitetom određene osobe. Muziku delim na razne kategorije: muzika za razbuđivanje, za đuskanje, za spremanje stana, utonuće u san, vožnju biciklom itd. Trudim se da pratim i podržavam lokalnu i regionalnu scenu, pa će se na ovom spisku naći i ponešto sa naših prostora, ostalo možemo nazvati klasikom za „home alone“ momente u kojima najviše uživam.“

Mazzy Star – So Tonight That I Might See (1993)

Iako nije bila član benda od samog početka, moja prva asocijacija na Mazzy Star jeste Hope Sandoval. Njen stidljiv karakter na sceni i omamljiivi vokal me uvek dignu iznad oblaka, od snene i većini poznate „Fade into you“ do malo težih numera, meni omiljenih, „Wasted“ i „Mary of Silence“; kombinacija kantri-folka i psihodelije čine ovaj album savršenim i besmrtnim.

Madrugada – Industrial Silence (1999)

Debi album norveškog „ranog jutra“ svrstavam u kategoriju „utonuća u san“. Iz pesme u pesmu, pa do samog kraja albuma, može se steći utisak da se ništa ne menja. Vokal je mek, ali emotivno snažan, praćen jednostavnim ritmovima i zvucima gitare koji jednostavno hipnotišu. Nema iznenađenja. Jednočasovna uspavanka.

The Velvet Underground – The Velvet Underground & Nico (1967)

Ako ste stigli do ovog dela teksta, mogli ste da zaključite da sam veliki fan dream-popa u koji su Velveti zavirili ovim albumom. U mom slučaju, savršen album za razbuđivanje! Dok shvatite da vas „Sunday Morning“ golica po nosu, stiže „I’m waiting for my man“ s kofom hladne vode. Sledeća scena – ja u pidžami sa četkom za kosu u rukama, gegam se ispred ogledala… Da ne idem dalje.

NLV – NLV (2016)

Mladi pulski NLV (Nikol, Luka i Vedran) su za mene jedno od najvećih iznenađenja protekle godine (album je izašao u novembru ili decembru). Nije ni malo čudno što recenzenti neizostavno napominju da je ovaj album ujedno i debi album benda. Zvuče kao da su svirali zajedno u prethodnim životima, pa sada ponovo. Premoćan vokal, ozbiljni tekstovi, odlična muzika, divni i mladi ljudi. Album možete poslušati ili preuzeti na NLV bandcamp stranici. Reči su suvišne.

Bitipatibi – Lešnici divlji (2013)

Ovaj album me tera da se zaljubim iznova i iznova i da mi se srce isto toliko puta polomi i da svaki put tražim još.