Naslovna Autorski članci Šta muzičari slušaju

Šta muzičari slušaju

muzičari izdvajaju albume koje rado slušaju i koji su najviše uticali na njih

Šta muzičari slušaju: Ivica Dujić Dujke (Scaffold)

Davne 1992. godine osnovan je death metal sastav Scaffold, koji je danas jedan od najstarijih i najpoznatijih metal bendova u Srbiji. Još uvek aktivni, konstantno rade na svojoj muzici i praše po svirkama. Na zvaničnoj fejsbuk stranici benda stoji najava za nešto novo i moćno. Do nove muzike ovog domaćeg death metal džina porazgovarali smo sa frontmenom Ivicom Dujićem Dujketom (vokal i gitara) o muzici koju on privatno voli i živi.

Sepultura – Arise (1991)

Kasna noć, gledam Headbangers ball na trećem kanalu (tada je bilo samo tri kanala…) Bend, tetovaže, zvuk… Rekao sam u sebi – to je to!

Death – Spiritual Healing (1989)

Kompletan opus, neprevaziđenost i 30 godina kasnije ogledaju se u ovom albumu….Krenuo sam u srednju medicinsku školu, drugarica mi je na odmoru dala da preslušam ovo remek-delo, sve ostalo je istorija….

Morbid Angel – Blessed Are the Sick (1991)

Prvi put slusam uživo intervju Davida Vincenta na MTV-ju….U najavi za novi spot i album kreće totalna boleština – istoimena Blessed Are the Sick…Zbog Panove frule na kraju pesme, basista nije smeo kući da se vrati. :)

Kreator – Coma of souls (1990)

Album koji u thrash metalu postavlja granice, koje, pokazaće vreme, neće uspeti da budu prevaziđene ni 30 godina kasnije. Sa sigurnošću mogu da kažem da ih ovaj album svrstava u besmrtnike!!!

Dismember – Like an Ever Flowing Stream (1991)

Cenzure na televiziji, pojava čuvenog skandinavskog death metala, da, godina je 1991. Opšti haos, totalno ludilo, pojam metala se širi, pojavljuju se novi fanovi…

I onda, kako drugačije…Scaffold 1992. nastaje u Srbiji…

Šta muzičari slušaju: Davor Gobac (Psihomodo pop)


Zagrebački bend Psihomodo pop 2. lipnja slave 30 godina od albuma prvijenca velikim koncertom “30 godina Zmaja”. S obzirom da su već toliko godina na sceni i da manje-više znamo tko je sve utjecao na njihovu muziku, pjevača Davora Gopca ovom smo prilikom zamolili da izdvoji nekoliko albuma koje sluša u posljednje vrijeme.

Šta muzičari slušaju: Ivona Ivković (Žen)

Ivona Ivković
Basistkinja zagrebačkog sastava Žen, Ivona Ivković, za čitaoce portala Balkanrock, izdovjila je listu najdražih albuma, onih koji je podsećaju na srednju školu i onih koji su najviše uticali na nju. 

Šta muzičari slušaju: Vukašin Đelić (Halftones, WoO, Dol)

Vukašin Đelić, član nekoliko beogradskih bendova, predstavio nam je svoju listu najdražih muzičkih izdanja, usput detaljno opisujući situacije i momente kada su ga ovi albumi potpuno osvojili.

Šta muzičari slušaju: Nebojša Simeunović Sabljar (Dža ili Bu)

Frontmen kultnog beogradskog benda sa Vračara, Nebojša Simeunović, poznatiji kao Sabljar, je za čitaoce našeg sajta izdvojio nekoliko albuma koje rado sluša, ali i one koji su uticali na njegove muzičke početke i inspirisali ga da stvara. Povod za ovaj razgovor jeste koncert benda Dža ili Bu u niškom Feedbacku.

Šta muzičari slušaju – Stefan Hüskens (Asphyx, Desaster, Sodom)

Stefan Hüskens je bubnjar dobro poznat u underground krugovima metal muzike i, dok istovremeno svira u holandskom death metal bendu Asphyx, kao i u nemačkoj black-thrash mašineriji Desaster, on se nedavno pridružio još jednoj grupi u okviru njenog potpuno novog line-upa, a radi se o legendarnim titanima nemačkog thrasha, Sodomu. Za tri meseca, 15. jula, Asphyx će nastupiti na Exit Festivalu i deliti Explosive Stage sa imenima kao što su Grave Digger i Evil Invaders, ali dotad, iskoristili smo priliku da pitamo Stefana pre nego što dođe u Srbiju koji su to bili albumi koji su formirali njegov muzički ukus i načinili najznačajniji uticaj tokom njegove karijere.

Šta muzičari slušaju: Sana Garić

Sana Garić je beogradska umetnica koja se pored muzike bavi i ilustracijama i slikarstvom. Klavijaturiskinja je benda Beograd, Svemirci, svirala je u grupi Xanax, a u poslednje vreme vodi i svoj paralelni, muzički projekat sa vlastitim bendom. Za čitaoce portala Balkanrock izdvojila je svoje omiljene albume. 

Šta muzičari slušaju: Aleksa Dinić (Hurleur, Bolesna Štenad)

Aleksa Dinić, domaćoj publici poznat kao bubnjar bendova Hurleur i Bolesna Štenad, izdvojio je vreme i za čitaoce Balkanrock portala otkrio koji su to albumi koje najradije sluša i koji su najviše utiacli na njega kao muzičara.

Šta muzičari slušaju: Luka Racić (Buč Kesidi)

Gitarista pančevačkog benda Buč Kesidi, Luka Racić, za čitaoce portala Balkanrock govorio je o muzičkim albumima koji su ga najviše oduševili u poslednje vreme.

Šta muzičari slušaju: Tomislav Gracin

Splitski kantautor Tomislav Gracin za čitaoce portala Balkanrock otkriva koji su to albumi ostavili najpozitivniji utisak na njega u poslednje vreme.

Šta muzičari slušaju: Eddie Wiseman (Lednik)

Eduard Tokoš, poznatiji kao Edi ili Eddie Wiseman, prisutan na novosadskoj underground sceni više od 15 godina, svirao u bendovima Null, Furtive Forest, Granje, Tethyal, trenutno svim snagama gura u post metal/post rock bendu Lednik

Šta muzičari slušaju: : Marko Bagarić (Garage in July)

Foto: Marina Filipović Marinshe

Pitali smo Marka Bagarića iz benda Garage in July da nam što konciznije otkrije šta on voli da preslušava od muzičkih ostvarenja.

Najčitanije

Izdvajamo!