-

Za bolji ritam u 2021. godini!

Srećna Nova godina

Ove godine naša redakcija oduvala je 14 svećica na rođendanskoj torti. 14. godina praćenja koncerata, razgovora sa muzičarima, preslušavanja albuma, sklapanja top listi, kucanja vesti i sve isključivo na volonterskoj bazi, bez profita, sa samo jednim ciljem – promocija kvalitetne muzike… I osećaj je odličan… nemamo nameru da stanemo.

Nažalost, ove godine zbog epidemiološke situacije nismo bili u mogućnosti da to obeležimo velikim događajem kao što smo to uradili prethodne u Kvaki 22, na našoj zajedničkoj žurci „Nebeska šema“ s portalom Oblakoder. Ipak, nadamo se da nas u 2021, kada slavimo jubilarni 15. rođendan, jedna još luđa i nezaboravnija žurka neće zaobići (ako je ikako moguće nadmašiti onu prošlogodišnju).

Ova godina, iz već svima poznatih razloga,nije obilovala mnoštvom koncerata, ali smo se trudili da pronađemo svaku moguću rupu kroz koju ćemo proviriti da bi nešto ispratili. Godina je počela sjajno, pa smo tada gledali nastupe UK SubsThe EditorsLast TrainMolchat DomaAimingfor EnrikeObscura, AlcestTychoRhapsody of Fire, RiversideDeez Nuts i mnogih regionalnih imena, a onda je usledio lockdown.

Ipak, nismo dozvolili ni da nas to obeshrabri pa smo nastavili da pratimo online nastupe i da o njima pišemo i čak došli na ideju da počnemo sami da ih pravimo. Tako se rodio Balkanrock Live na kom je iz svojih soba nastupilo 10 sjajnih sastava: Paper AnimalsVHS StereoThe Petting Blues BandBilbordDraga Mrvoš MottDagoHatter MatterFrank MagnoliaFipa i The Coil koji su bili na visini zadatka i omogućili nam da na malim, ili malo većim ekranima, gledamo i slušamo njihova fantastična izvođenja i bar na ovaj način uživamo u koncertima koji su nam toliko falili.

Kako je epidemija korona virusa bila jedina stvar o kojoj slušamo i najveća prepreka ka tome da odemo na bilo kakav koncert, došli smo na ideju da se temeljno pozabavimo svim problemima koji su se usled ove globalne krize odrazili na muzičku industriju. Pokrenuli smo jednu od najozbiljnijih rubrika na našem sajtu do sada – „#NakonKorone„. Cilj ovih članaka bio je da se kroz intervjue s ljudima u industriji stvori kompletna slika naše branše koja se drastično promenila s ulaskom virusa na tržište. Razgovarali smo s organizatorimaizdavačima i koncertnim agencijamabendovima i muzičkim producentima i tim putem dobili mnoštvo različitih viđenja ovog problema, kao i korisnih saveta kako da se rešimo ove pošasti ili bar smanjimo njen uticaj na muzičku industriju.

Bilo kako bilo, dogurali smo nekako do kraja ove godine skupljajući svaku muzičku mrvicu na koju smo mogli da naiđemo. O tome da ova godina muzički nije bila baš toliko slaba, svedoče i naše godišnje liste na kojima se nalazi mnoštvo kvalitetnog sadržaja. Za vas smo pripremili presek godine u vidu listi Top 25 regionalnih albumaTop 50 albumaTop 10 regionalnih singlova na kojima se sigurno nalazi nešto što vam može biti interesanto, a propustili ste ga u uzbrukanom okeanu interneta.

Godina nije bila sjajna, ali smo zajedno s vama, dragi čitaoci, uspeli nekako da je preguramo. Bez vas, mi ne bismo imali svrhu. Hvala vam što ste uz nas svih ovih godina, što nas čitate, što komentarišete, lajkujete i šerujete naše sadržaje putem društvenih mreža. Pomogli ste nam da savladamo ovu „prokletu“ 2020. godinu, sad smo sigurni da imamo snage i za bilo koju drugu.

Hvala vam od srca! Neka vam dobar ritam uvek bude zvezda vodilja ka novim životnim horizontima. Srećna vam Nova 2021. godina!