-

Top 10 regionalnih singlova 2022. godine

Došlo je vreme i da saberemo utiske kad su u pitanju najboji regionalni singlovi. Na ovoj listi se našao skup zaista raznovrsnih pesama koje su nam ulepšale odlazeću godinu.

Pred nama je bio zaista težak zadatak, s obzirom da je ove godine objavljeno zaista mnogo kvalitetnih numera, ipak na kraju se sve svelo na 10 pesama koje su nam obeležile 2022. godinu.

Sad je, dragi čitaoci, došao red na vas da izaberete najbolji singl 2022. godine glasajući na kraju teksta za svog favorita. Glasanje traje do 12. januara u ponoć, a pobednik će dobiti baner na našem sajtu u trajanju od mesec dana. Ovaj baner videće preko 100.000 ljudi, koliko mesečno poseti naš sajt. Pomozite svom favoritu da osvoji nagradu. Takođe, ne zaboravite da poslušate sve singlove koji su obeležili godinu iza nas.

Artan Lili i Juice – Geler

Koliko god bilo neočekivano, Juice i Artani su baš dobra kombinacija, veoma upečatljiv sudar senzibiliteta koji donosi osveženje na muzičkoj sceni. Na „Geleru“ smo dobili sjajan spoj masivne i zabasovane trip hop elektronike, melodičnosti, ali i oštrice i iskrenosti koju donose Juiceovi stihovi i snažna interpretacija od koje vas zaboli svaka reč. A onda posle rep deonice, dođe taj veliki refren koji uspori priču, ali tako lepo eksplodira kroz vokalnu harmoniju. Ono što je takođe velika lepota ove pesme je deo koji možete da zamislite da ga otpeva Toma Zdravković ili neki drugi veliki „kafanski“ pevač Gde si bre tugo / Čekam te dugo / Dođi da popiješ sa namama. Tako jednostavno, ali tako slikovito, jer je prosto nemoguće da ne pomislite na osobu koju dugo niste videli i zamislite sebe kako sedite u kafani mašući rukama u pokušaju da je dozovete da vam se pridruži.

Nula – Iza Vela

Nula je u martu objavila jednu pravu grdosiju od pesme. „Iza vela“ je tako surova i sirova, tako teška i mračna, tako moćna i oštra, a opet nekako u svom tom haosu izuzetno slušljiva numera. Ovo je jedna od onih ogromnih pesama koje vas od početka do kraja drže fokusirane, neprekidno vas animirajući. Iako pomislite na početku da će ovo biti jedna opora, tiha i atmosferična vožnja, pesma iznenada prokida zahvaljujući neverovatnim vokalnim sposobnostima Miloša Miloševića, koje svojim glasovima sjajno dopunjuju Milan Vićić i Milan Radoičić praveći zajedno neku vrstu crkvenog pojanja, i neverovatnom, „megatonskom“ gruvu koji pravi ovaj bend. Imate osećaj kao da vas neko konstatno maljem gađa po potiljku, a svaki ulet rifa je prelepo nemilosrdan i okrutan. Kako prvi deo pesme briljira kroz svoju tromost, tako druga polovina sjajno zakucava uz pomoć novih distorziranih uzbuđenja.

Vizelj – Struja

Kako vam se dopada nova faza benda Vizelj? Znate, ova faza dosta obrađenijeg, poliranog, fino produciranog zvuka, ni nalik onoj sirovoj, staroj, gitarskoj? Što se nas tiče ona je neočekivana, znatno drugačija i konačno sa singlom „Struja“ dobija smisao i jasnoću u zvuku, stilu, pravcu. „Struja“ podstiče na igru, uključuje slušaoca i okupira ga svojim skakutavim ritmom. Svojim jednostavnim, a veoma efektnim klavijaturnim progresijama u refrenima podseća na dobro poznat tridesetak godina star beogradski zvuk alternativne scene zbog čega kod publike biva veoma lako uvrštena u favorite iz Vizelj opusa.

Bohemija – Sidro

Inspirativno, drugačije, out of space – kakav je i ceo treći album „Putujemo” niškog sastava Bohemija, muzičko iskustvo pesme „Sidro” dobilo je svoje vrlo precizno svedeno video izdanje. Fascinantno je koliko numera koja u svom nazivu nosi nešto toliko teško može da vas odvede na uzvišenje, duhovno, pa i fizički. Ono rilja kroz vaše moždane brazde i tamo ostavlja trag kojem ćete poželeti da se vratite, da ponovo iskusite i da uzmete kao podsticaj za nešto novo. I u svakom od narednih iskustava pesme otkrićete nešto drugo, neku novu dubinu, drugu šaru traga ili čak novu emociju. Zbog toga je pesma „Sidro” , koja rilja i u 2023, odabrana da bude singl sa albuma kojem smo se obradovali i s kojim smo ispratili ne samo prošlu, već i godinu pre nje.

Sveta pseta i Gazorpazorp – Raskršća

Dva bratska benda, Sveta pseta i Gazorpazorp odlučili su da, kad već dele članove, vreme, društvo, ideje, prostor za vežbanje i memorije, da podele i traku za snimanje. Zanimljiv je način na koji su to uradili jer umesto da naprave jednu pesmu, napravili su dve i spojili ih u istu traku. S toga kada spojite „Na kafi sa Mefistom” i „Sutrašnji dan je promenio sve” dobijate „Raskršća”, koja potpisuju oba benda. Kratko, britko, prljavo, brzo i direktno u glavu. Sirova i lepa, glasna kafa sa đavolom, a onda plitke dubine i uske širine, dok se između provlači pitanje – da li ste zaljubljeni. Imate li odgovor?

Konstrakta – Mekano

Ova „gospođetina“ je sigurno obeležila 2022. godinu kad je reč o muzičkoj sceni Srbije i uspela ono s čime retko ko može da se pohvali, a to je da ljude u Srbiji natera da diskutuju o umetnosti, pre nego o politici ili bilo čemu drugom. Iako je „Triptih“ stvarno sačinjen od 3 pesme od kojih je bilo koja mogla da bude ovde, izbor je ipak pao na „Mekano“ kao pesmu koja sjajno spaja britkost, humor (da li crni ili ne zavisi od vas), sjajnu muzičku podlogu, ali i predstavlja verovatno najbolje kompozicijski složenu pesmu na ovom izdanju koja se zahvaljujući milozvučno-repetitivnom refrenu lepi za uši.

BRAVOmomci – Moja zemljo

Skupina dobrih prijatelja se okupila i donela nam jednu milozvučnu i nadasve šarmantnu odu koja dokazuje da ne moraš biti pun „ratničkog“ naboja i agresivnih nacionalističkih pokliča kako bi opevao lepotu mesta na kom živiš. Naprotiv, BRAVOmomci pesmom „Moja zemljo“ pokazali su da je za to potrebna samo jedna gruvi minimalistička instumentalna podloga, četiri glasa u omamljujućoj harmoniji koja opušta i dušu i telo, široki osmesi i mnogo mnogo ljubavi. Ali opet, ova pesma ne sadrži samo sladunjavost, već se naspram nje nalazi i ono čemu svi mi svakog dana prisustvujemo, a to je uništavanje svih dragocenosti od strane „otimača“ koji ne vide ništa drugo osim savršenog načina da se ponovo bogate. Kako i sami BRAVOmomci kažu: „Pesma nosi vrlo važnu, opštejugoslovensku poruku, tj. tiče se svih naših ljudi, što je dobro u cilju opšteg osvešćenja svih naroda Balkana“.

Turbo Trans Turisti – Problem

Eksperimentalni Turbo Trans Mijušković dvojac pesmom „Problem” je zaokružio materijal koji će se naći na albumu „Ništa nije strašno”. Iako smatraju da za svoje eksperimentalno stvaralaštvo ne moraju da ponude objašnjenje, čini se da video spot, koji je urađen u saradnji sa članovima Reflektor teatra dosta objašnjava muziku ili makar nudi objašnjenje. U njemu braća Mijušković igraju Čoveka koji je imao jedan problem, koji juri pare, čudno igra, ali naleće na drugi Problem, kojeg igra drugi brat Mijušković obučen u stereotipni stajling sitnog dilera koji nudi pomoć ukoliko je Čoveku potrebna nevolja. Uvrnuto? Da, baš kao i pesma, isprepletani semplovi, način na koji je izmontiran spot i čudan poriv da igrate dok slušate „Problem”.

KOIKOI – Hrast

Da je ovo takmičenje za zvaničan video spot jednog singla, ovo ne bi bila lista deset najboljih, nego rangiranih, a ova pesma, odnosno spot bi se neprikosnoveno našao na prvom mestu. Zašto? Klik na link ispod i pogledajte ovaj horor od videa u kojem je dočaran krvav život zaboravljenih radnika i zaboravljene muzike, koja je na izdisaju. Da su Dejana Vučetića pitali kako bi voleo da zvuči muzika inspirisana njegovim stvaralaštvom u sastavu Darkwood Dub ne bi verovatno mogao da pomisli i dobaci do pesme „Hrast” i benda KOIKOI. Ukoliko niste do sada poslušali njihov album „Pozivi u stranu” (2021) singl pred vama je ulazna karta za savršeni muzički šou. Uživajte!

Bojana Vunturišević – Ljubav

Maltene u samom foto-finišu godine stigla nam je ova prelepa, ali snažna numera koju su zajedno kreirali Bojana Vunturišević i Coby. Iako nazvana „Ljubav„, ovo nikako nije ono na šta pomislite kad se pomene ljubavna pesma. Bojana se sjajno igra na klackalici ljubavne i „anti-ljubavne“ pesme predstavivši na sjajan način tu borbu svakog čoveka da voli uprkos svim nedaćama koje ga napadaju spolja i govore mu da ni u ljubavi nema nikakvog smisla, a kamoli spasa, jer je ipak bolje imati „status, pare, lovu i separe“. Muzički pesma je aranžirana maestralno – počevši od vokala Beti Đorđević na početku, preko snažnog hip hop gruva Peđe Milutinović u strofama, zatim refrena koji smanjuje tenziju i stavlja Bojaninu sposobnost da se za tren oka iz pevanja prebaci u repovanje i zatim vrati natrag, a onda sve na kraju pred poslednji refren sjajno kulminira s deonicom koja trubačima, koji su prisutni kroz celu pesmu, daje prostora da zasijaju. Sve strane ljubavi u 3 minuta, lepota.

Molimo vas da glasate samo jednom za svog favorita. Svi dupli glasovi će biti izbrisani, a mogu dovesti i do toga da bend bude diskvalifikovan!

This poll has ended (since 2 months).

Ko je vaš favorit?

Bohemija – Sidro
32.24%
Artan Lili i Juice – Geler
24.01%
Nula – Iza Vela
17.11%
KOIKOI – Hrast
6.25%
BRAVOmomci – Moja zemljo
5.10%
Vizelj – Struja
4.44%
Konstrakta – Mekano
4.11%
Bojana Vunturišević – Ljubav
2.96%
Turbo Trans Turisti – Problem
2.14%
Sveta pseta i Gazorpazorp – Raskršća
1.64%