-

Top 10 regionalnih singlova 2021. godine

Balkanrock top 10 singlova

Došlo je vreme i da saberemo utiske kad su u pitanju najboji regionalni singlovi. Na ovoj listi se našao skup zaista raznovrsnih pesama koje su nam ulepšale odlazeću godinu. Nekada su nam trebali mirni psihodelični tonovi, nekada razigrane pop melodije, nekada složene dugometražne vožnje, a nekada, pak i oštrice koji će nam razmrdati kosti.

Pred nama je bio zaista težak zadatak, s obzirom da je ove godine objavljeno zaista mnogo kvalitetnih numera, ipak na kraju se sve svelo na 10 pesama koje su nam obeležile 2021. godinu.

Sad je, dragi čitaoci, došao red na vas da izaberete najbolji singl 2021. godine glasajući na kraju teksta za svog favorita. Glasanje traje do 6. januara u ponoć, a pobednik će dobiti baner na našem sajtu u trajanju od mesec dana. Ovaj baner videće preko 100.000 ljudi, koliko mesečno poseti naš sajt. Pomozite svom favoritu da osvoji nagradu. Takođe, ne zaboravite da poslušate sve singlove koji su obeležili godinu iza nas.

Nikola Vranjković – Večernja zvona

Sa albuma „Veronautika“ zanjihala su se “Večernja zvona”, donevši jednu tešku i bolnu ispovest. Zarazni rif sa početka odzvanja i širi se poput krugova u vodi, dok jednog trenutka ne dotakne samu dušu. Vranjković je oduvek znao da dotakne tamo gde je najdublje, da nekada sa tako malo reči kaže mnogo: Sve ja znam… A još tražim odgovore. Pesme Nikole Vranjkovića svojom raskošnom strukturom prevazilaze audio format i razlivaju boje kroz um, te se čini kako bi bilo kakva njihova vizelna dopuna u video formatu bila suvišna. No, ponekad je takva sinergija baš ono što pesmi dodatno doda. Tako se jedanaestominutni film Boška Đorđevića, koji je bio njegov diplomski rad na FDU, a sniman je u Boru, savršeno uklopio sa estetikom pesme “Večernja zvona”.

Bohemija – Levo oko

Posle dve i po godine od drugog albuma “Nasmeši se i reši se” , Nišlije su nas konačno obradovale novim singlom „Levo oko“ , a kasnije i albumom „Putujemo“ . Iako su višeglasja, melanholija i svi ostali pečati ovog benda prisutni, ovo izdanje razlikuje se od prethodnog u tome što je nostalgiju zamenila setna romantika i poletnost u tekstu, ali i harmoniji. Nema sumnje da ovo jeste Bohemija koju znamo i volimo, samo što ovaj put nose neke nove boje. Ono što ovu pesmu izdvaja od nekih ranijih radova ovog mini orkestra jeste malo jasnija pop struktura, što publici može više prijati na prvu loptu i dovesti do većeg broja slušanja i zaraznog pevušenja. Celom iskustvu doprinosi i veoma simpatičan spot koji dodaje ljupkoj „ćaknutosti“ ovog benda.

Porto Morto – Vrijeme je za čilanje (ft. Stil)

Ako Porto Morto objavi neki materijal u toku godine, jako je mala verovatnoća da neće završiti na gotovo svim godišnjim listama. Singlom „Vrijeme je za čilanje“ , definitivnim hit singlom s albuma „Portopop“ , je još jednom pokazao da za njih ograničenja ne postoje i da predstavljaju, sasvim sigurno, jedan od najinteresantnijih sastava na ovim prostorima. Ovoga puta, njih slušamo u jednoj pravoj vožnjici koja će svojim stamenim gruvom i fanki gitarama razmrdati i najkamenije kukove. Iako je objavljena u junu kao letnji hit, mora se priznati da je uvek pravo vreme za ovu stvar – uvek je pravo vreme za čilanje – obojite ga zvukom s Porto Morto radija.

Naked – Pada mrak

U pesmi „Pada mrak“ jasno se čuje da je Naked zbog kvaliteta i energije kojima zrači dostojan ne samo regiona, već i svetske scene. Iako nije tajna da je i world music deo sveopšteg trenda, nikad glavni ali uvek tu, činjenica je da se “ono naše” u sceni koju godinama pratimo negde zagubilo. Uz zarazan ritam i niz concierto sekcija svih instrumenata, muzikanti nas kroz spot uvode u čergarski dolce vita da nam pokažu da radost i sreća nisu pod svetlima reflektora, iako ih svojim potencijalom nikako ne mogu izbeći.

Traka – Start Taking Note

Postoje ti neki primeri koji se sasvim slučajno iskopaju iz naftalina, iskoče niotkuda i na prvu vas obore sa nogu, pruže vam ruku da vas podignu, pa vam lupe dva šamara i ponovo obore na pod. To je Traka, beogradski kolektiv o kome se ne zna mnogo, osim da se bave audio i vizuelnom produkcijom i da vole da crtaju grafite. Do sada su izbacili album „Maktub“, a singl „Start Taking Note“, na kom im je gostovao britanski muzičar Killa P, obeležio je ne samo njihov istoimeni EP koji je prethodio albumu, već se može reći i ovu godinu. Pesmu prati i podjednako brutalan spot smešten u postapokaliptičnu Srbiju, u režiji Dušana Petkovića i Sare Gak, koji podjednako zaslužuju shoutout za celu priču oko „Start Taking Note“. Traka je za sada enigma koja se pretežno kreće u andergraund krugovima regiona, ali pravi sjajan proboj na inostranu scenu preko češke etikete Yuku.

Remedy – Feeding The Stone

Sve dok se neka budža s krova muzičke industrije Srbalja ne seti da Nemanji Kojiću dodeli kakvu nagradu za životno delo, na njemu je da radi ono što radi najbolje, a na nama da ispratimo, damo sud i utičemo na taj establišment koliko možemo. „Feeding The Stone“ prati standard i stil njegovog lika i dela, i dalje bez kompromisa i sa jasnom vizijom zvuka koji gaji – komplementarno puna melodija i energije. Produkcija, kao i uvek, vrhunski prati tu viziju čistotom zvuka čak iako gitara nosi ogroman potencijal da stvori buku. Da, tu predivnu buku. Spot, iako svež, već budi nostalgiju na izgubljeni BIGZ i u narednim godinama predstavljaće uspomenu i živi dokaz da je ova betonska grdosija emitovala gro kreativnosti grada Beograda duže od decenije. Još jednom, kapa dole!

KOIKOI – Misisipi

U maju mesecu KOIKOI nas je obradovao sa dva singla kojim su najavili album „Pozivi u stranu“ , ali ušima naše redakcije se posebno dopala njihova bučnija strana predstavljenja kroz pesmu „Misisipi“ . Ova traka počinje suptilnim gitarskim rifom koji evocira mekanu melezičnost Rik Šaferovog saundtreka za VtM:B, gde ubrzo biva razbijen dens tretmanom u maniru nekadašnjih disko pank manijaka, Xaxaxa iz Makedonije. Numera takođe nosi domaće boje sa ponosom, u čijem zvuku referira na bendove poput Repetitora, Vizelja i Artan Lilija, ali i na neke zapadne sastave, naime na Foalse i Editorse i generalno na gas alternativu od 2009. do 2012. i to se pogotovo čuje kada u pesmi krene refren.

Ana & The Changes – Tu

Iako je na nekoliko različitih projekata Ana Ćurčin već pevala na srpskom jeziku, singl „Tu“ je ipak ispao kao svojevrsni šok mnogim fanovima, jer su prethodna dva Anina albuma bila u potpunosti na engleskom jeziku. Posle tog inicijalnog šoka, pesma je veoma brzo pronašla put do srca publike i bez sumnje postala jedan od favorita. Stil pesme podseća na Anine starije radove, i može se vrlo lako zamisliti u njenoj solo izvedbi samo na akustičnoj gitari, ili samo na klaviru, ali bendovski aranžman pesme koji donose The Changes ipak ima neku posebnu draž. Pesma se kreće od laganog početka na klaviru, do veoma intenzivne završnice ispunjene najrazličitijim mogućim zvucima koji se konstantno preklapaju jedan preko drugog, dok, samo naizgled kratak, tekst sjajno leže na celu priču. U kom pravcu će Ana i bend nastaviti, ostaje da vidimo, ali se za „Tu“ može reći da je, iako malo drugačija, definitivno prihvaćena kao čistokrvni član dosadašnje diskografije.

Sitzpinker – Sudan

Mlada beogradska trojka Sitzpinker je publiku posle godinu i više dana konačno počastila novim singlom „Sudan“ . Posle odlično prihvaćenog singla „Da li“ koji je prostrujao venama alternativne publike ali i šire, momci i devojka iz nabujalog, takozvanog „novog“ Novog talasa beogradske muzike su pokazali da nisu sedeli besposleni, već su vredno radili na razvijanju svog muzičkog stila. „Sudan“ je singl bogat ritmovima koji podsećaju na one koji prate afričke plesne i plemenske obrede. Ovoga puta u začarani krug uvode nas šamani – Dunja, sa svojim ravnim ali hipnotišućim vokalnim deonicama i Pavle i Danilo u ritmičkom transu.

Jonathan – Falling

Jonathan se sa singlom „Falling“ nije mnogo udaljio od onoga na šta smo od njih navikli, ali je svoju „igru“ digao na još viši nivo. Ova oesma od početka do samog kraja drži pažnju slušaoca izrazito zaraznim ritmom, kombinacijom odsečnih i atmosferičnih gitara, Bandurinim harizmatičnim vokalom, sjajno odrađenom produkcijom i gradacijskim aranžmanom koji dovodi do toga da svaki naredni refren u pesmi biva sve snažniji i emotivniji. Jonathan je još jednom pokazao da je jedan od najsjajnijih dragulja našeg regiona. Treba iskoristiti svaku priliku za podršku ovoj ekipi, jer će nam ona svojim iskrenim pesmama uvek vratiti desetostruko više i pružiti utočište od surovog sveta kad je to najpotrebnije.

 

Molimo vas da glasate samo jednom za svog favorita. Svi dupli glasovi će biti izbrisani, a mogu dovesti i do toga da bend bude diskvalifikovan!

This poll has ended (since 11 months).

Ko je vaš favorit?

Bohemija - Levo oko
32.80%
Traka - Start Taking Note
12.70%
Nikola Vranjković - Večernja zvona
12.70%
Sitzpinker - Sudan
11.64%
KOIKOI - Misisipi
8.47%
Porto Morto - Vrijeme je za čilanje (ft. Stil)
7.41%
Ana & The Changes - Tu
3.70%
Remedy - Feeding The Stone
3.70%
Naked - Pada mrak
3.70%
Jonathan - Falling
3.17%