-

Top 10 regionalnih singlova 2020. godine

10 singlova 2020. godineNekako dogurasmo do kraja ove godine. Nije bilo lako, ali srećom je bilo dosta dobre muzike da nas pogura, ošamari, razbudi i ne dozvoli nam da odustanemo. Na ovoj listi se našlo 10 potpuno različitih pesama koje su nam ove godine bile najbolja terapija. Nekada su nam trebali mirni psihodelični tonovo, nekada besni gruv metal, a nekada i razigrane i poletne melodije uz koje ćemo bar, u svom domu, moći da glumimo neki večernji izlazak. Bilo je zaista teško odrediti kojih 10 singlova nam je obeležilo ovu godinu, ali smo to rešili demokratski, glasanjem celokupne redakcije.

Sad je, dragi čitaoci, došao red na vas da izaberete najbolji singl 2020. godine glasajući na kraju teksta za svog favorita. Glasanje traje do 1. januara u ponoć, a pobednik će dobiti baner na našem sajtu u trajanju od mesec dana. Ovaj baner videće preko 100.000 ljudi, koliko mesečno poseti naš sajt. Pomozite svom favoritu da osvoji nagradu. Takođe, ne zaboravite da poslušate sve singlove koji su obeležili godinu iza nas.

Gavranovi – Pjevanija druga

U septembru je stigao nastavak „Crnog epa„, stigla je „Pjevanija druga„. Zbog prethodnog singla, koji se takođe mogao lagano naći na ovoj listi, znali smo da kvalitet snimka nećemo dovoditi u pitanje. Interesovalo nas je kako će se nastavak razlikovati od prvog dela. U nastavku sklad metala i gusli, da li zbog toga što smo sve već čuli pa smo očekivali, ili zbog kvaliteta same numere, zvuči prirodnije, lepše. Onima koji bi na prvu rekli nije moj fah, neću da slušam, predlažemo da izdvoje tri minuta strpljenja i poslušaju. U prva dva minuta dobili smo guslarski intro na brzoj podlozi, dva različita versa (tekst je priča za sebe, nesvakidašnje), razgovetni, a brzi metal rif i savršeno pevljivu melodiju odsviranu na guslama koja čitavu pesmu oraspoložuje i blacku daje prilično boje. Vokali u versovima možda nisu razgovetni, no zvuče jako moćno. Prateći vokali podstiču epski, etno momenat numere koji uzvisuje pesmu i Gavranove postavlja visoko, visoko. U poslednjih pola minuta trake sadržana je sva lepota brze ritam sekcije, britke reči, melodije i tvrdog rifa. Gavranovi lete visoko, ne kanu pasti.

Funk Shui – МЕТЕОРИ

Najnovija makedonska muzička atrakcija Funk Shui godinu pandemije nije provela učmalo i besposleno kao većina nas, čak naprotiv. Publiku je obradovala većim brojem singlova među kojima se ne zna koji je bolji od kog, ali je ipak u trci pobedila stvar Метеори.
Ime benda opravdano je u prvih 5 sekundi pesme masnim fank gruvom. Ritmičnosti ove pesme doprinosi i polu-rep vokal na strofama, koji prelazi u višeglasnu melodiju zaraznog refrena. Odličan aranžman krunisan je snažnim brejkdaunom u stilu RATM-a i finalnim refrenom koji ovaj put iza glavne melodije ima vrlo interesantne gitarske deonice kojima se i završava numera. Zaokruženom celinom ovo čini odlična produkcija, kao i upečatljiv spot visokog kvaliteta. S obzirom na autetičan zvuk i visok nivo muzikalnosti koji su predstavili ovi momci radujemo se njihovim budućim radovima i potencijalnim koncertima u nekoj, skorijoj ili daljoj, budućnosti.

Repetitor – Kost i koža

U modernom svetu u kome vladaju nemoral i nepravda jako je važno ostati svoj i negovati onaj glas razuma koji iz dana u dan biva sve više zatrpan u nekom potpećku naše glave. Repetitor nam ovom pesmom donekle lupa šamar i kaže: alo, pogledaj šta se dešava oko tebe, osvesti se. Svakog jutra budim se i nastajem iz borbe, je odličan primer tog šamara i krilatica kojom se danas ne vodi dovoljan broj ljudi. One uspavane podseća da mogu i moraju da razmišljaju svojm glavom i ne dozvole sebi da podlegnu pritisku. Dok je bes tu i vi ste tu, ne verujte slepo u bilo šta, uvek glasno protiv nepravde i Umesto sebi u bradu, tebi u stomak i u glavu!

VHS Stereo – Navijam za tebe

VHS Stereo možda i nije previše upečatljivo ime, brojni klinci neće ni znati o čemu se tu radi, ali ako spojite ime benda i njihov prvi singl „Navijam za tebe“ sve će vam biti jasno. Pesma bukvalno odiše vremenom VHS kaseta i kao da je stvorena da se nađe u soundtracku neke romantične komedije i upravo ona ide u trenutku kada se dvoje glavnih likova konačno smuvaju, dok svi oko njih usporeno skaču i igraju na nekoj kućnoj žurci. Taj trenutak je u spotu uhvaćen na zaista sjajan način. Eventualno, fali samo pucanje nekih sijalica i varnice koje lete svuda po sobi i prave paniku među prisutnima dok kamera ide u krug oko dva glavna lika koji stoje zagrljeni na sredini sobe, dok je sve oko njih u slow motionu… Sve to već možete videti u postojećem spotu, samo bez ovih kliše scena. Ako je „Navijam za tebe“ prvi singl ovog benda, onda mi navijamo da što brže predstave ostale pesme sa budućeg debi albuma „Večeras nisam dobro„, kao i da ovo stanje napolju prođe što pre pa da možda padne i neka svirka.

Stuttgart Online – Dok hodamo bosi

Na svakih godinu dana ovaj etablirani underground trio izbaci po jedan singl i veoma nas obraduje. Bilo bi lepše da su malo aktivniji i da nas mogu malo češće obradovati. Energija Stuttgarta je uvek ležala na ritmu, utegnutosti i potpunoj nonšalantnosti. Svaka stvar ima neku sitnicu kojom će vas upecati i terati da slušate još. U ovom slučaju to je tuturututu tuturututu koje na tako blesav način uleće u vaše uši i pokreće tapkanje noge o pod. Ceo paket upotpunjuje i spot koji je u standardnom fazonu „budžet 0 – ideja 100“ što uvek prija videti u vremenu velikih produkcija i loših ideja. U pesmi iako se ništa ne dešava revolucionarno ili neočekivano ona prostim aranžmanom, zabavnim melodijama i snažnom energijom pretenduje da postane jedan od većih hitova beogradskog undergrounda.

Dingospo Dali – Teheran

Najsjajnija tačka novog albuma „O nečemu lepom“ benda Dingospo Dali je pesma „Teheran“ koja je obljavljena kao drugi singl sa albuma u maju ove godine. Na prvo slušanje smo mogli da zaključimo da nas ovom pesmom uvode u jedno sonično putovanje koje se bavi, pre svega, emocijama. Spot za singl je nastao u izolaciji i sastoji se od kolaža privatnih snimaka benda sa putovanja na Šri Lanku i snimaka iz izolacionog perioda. Za sve one koji još uvek nisu upoznati sa radom Dalijevaca i njihovim prethodnim ostvarenjima toplo preporučujemo da krenu upravo od ovog singla. Pesma, kao i njen naslov, nas vode na putovanje po mističnim mestima, neistraženim snovima i željama. Već u prvih par akorda primetićete da se radi o visoko kvalitetnoj produkciji i promišljenoj tekstualno-melodijskoj celini.

Prljave Sestre – Unazad

Tekst numere „Unazad“ sastava Prljave Sestre je promišljen, ironičan i pesimističan, a suprotstavljaju mu se vesele i razigrane melodije – sjajan kontrast koji kroji melanholičnu atmosferu. Kako je lepo pevati njene stihove uz ovakvu pratnju. Kakvo ruganje neminovnosti ljudske sudbine i civilizacije koja neumitno gazi ka sopstvenoj propasti. Ova numera daje snagu da se nasmejemo budućim i sadašnjim greškama, ali i jasan savet da iskoristimo svaki momenat i ne umaramo se mislima o njima, dok nam frontmen Miloš Pavlović sarakastično dovikuje da Samo nas čudo može spasiti. Aranžman pesme je dosta zabavan s gotovo refrenskim završecima svake strofe, interesantnim brejkom posle pamtljive solaže. Sve je tako lepo upakovano da pesma od 5 minuta nijednog trena ne umori, brzo prođe i posle svakog slušanja imate želju da je ponovo pustite.

Mud Factory – As I Watch Them Fall

Za početak savetujemo da malo stišate zvučnike/slušalice pre puštanja ove pesme, inače će vam uši stradati. Čekalo se godinu dana i konačno imamo priliku da čujemo šta su to momci iz sastava Mud Factory mutili u Švedskoj. I nimalo nismo razočarani. Kakva moć zvuka, kakav potkovan gruv i pre svega kako neobuzdana i odlučna vokalna interpretacija. A opet, sve je tako prijatno za slušanje i na veoma dobar način komercijalno. U ovoj numeri nema mnogo mesta za predah slušaoca, sve je nabrijano do daske, a delovi koji su mirniji su namenjeni samo jednoj svrsi, a to je da vas oni koji dolaze kasnije samelju. Sjajna najava za album koji nas, takođe, ni najmanje nije razočarao.

Nemanja – Dāw Yĕn

Direktno iz Pule nam je letos, dok smo bili zatvoreni, nismo mrdali i konstanto kukali, stigao hit koji je prodrmao sve atome našeg tela i naterao nas da igramo u svojim, due to covid 19, izolovanim skloništima. Sastav nemanja nam je pružio svima jedno poklon putovanje na svim muzičkim platformama. Hvala im do neba! Njihov kosmički disko izmešta slušaoca iz svesnog i vodi ga u onostrano, nesvesno koje slušaoca tera na pokret, njihanje, đuskanje jer svako od nas ko poznaje Silu ima snaga da igra na kraju Univerzuma. Igrajmo, hajde! E, i da. Stgao nam je info da se ovo vrti Han Solou na plejlisti dok kruzira galaksijom u svom Millennium Falconu.

Vojko V – Umoran

Kako kaže i sam tekst ove pesme Coby izbacuje pesmu svaki tjedan, a Vojko u godinu dana izbaci jedan. Jedan, ali toliko vredan da jasno obeleži celu godinu za nama. Vojko V u svojim pesmama nema koji fenomen svakodnevnog života nije objasnio. Ovoga puta došlo je vreme i na decu i sve nedaće koje stižu s ovim divnim malim ljudima. Imali, ili nemali decu, nekako ova pesma će vas pogoditi i nasmejati do suza što Vojkovim genijalnim rimama, što promenama u matrici, a možda najviše time što ćete sve te stvari moći da vidite i u spotu za ovu pesmu. Jedna urnebesna tragikomedija kakvu nam samo Vojko može zabiberiti. Za kraj ove odvratne godine, u kojoj možda nismo pukli, ali definitivno pucketamo, ostaje samo da uradimo isto što i Vojko u poslednjim stihovima ove pesme, svako iz svojih poriva:

kad vidim stručnjaka brate udriću ga nogom
udriću stručnjaka nogom

[yop_poll id=“18″]