-

Top 10 regionalnih singlova 2019. godine

balkanrock Godišnja lista

Pored toga što su nam mnogi bendovi u regionu podarili sjajne albume, neki su se ipak radije opredeljivali za singl formu (mada su se neke od ovih pesama našle i na albumima). Bilo je teško odrediti kojih baš 10 singlova nam je obeležilo ovu godinu, ali smo to rešili demokratski, glasanjem celokupne redakcije. Sad je, dragi čitaoci, došao red na vas da izaberete najbolji singl 2019. godine, glasajući na kraju teksta za svog favorita. Glasanje traje do 3. januara u ponoć, a pobednik će dobiti baner na našem sajtu u trajanju od mesec dana.

Porto Morto – Hodaj

Ako pričamo o osveženjima godine, prosto je nemoguće zaobići Porto Morto i njihov jedini ovogodišnji singl „Hodaj„. Ova osmočlana banda iz Zagreba je nastavila da eksperimetiše i da se igra sa svojim zvukom, a čist dokaz za to je njihov drugi album „Portofon„. Konkretno, ovu pesmu je zakačio neki retro, lo-fi fazon provučen kroz par modernih Porto Morto filtera, pa glavnu reč u pesmi vodi synt pod očitim uticajima new wave zvuka. „Hodaj“ prati i odlični, polu komični, polu omaž spot, a priliku da ukaže na neverovatni rast ovog benda, upravo na ovoj pesmi, dobio je veliki Darko Rundek. Ove godine su bili vema aktivni po regionu, pa ne propustite prvu sledeću priliku da ih uhvatite. A do tada, srećno sa brzalicom iz ove pesme – „a-b-c-č-ć-d-dž-đ“.

Nežni Dalibor – Ne mislim

Kako smo saznali iz uskih krugova, alternativni rok sastav Nežni Dalibor već ima spreman album, a priliku da nam samo zagolica maštu, kako će on kompletno izgledati, je dao ,možda baš, u ovoj numeri. Malo mirnija i povučenija pesma govori o reakciji spoljnih uticaja na jedinku i postepenom putovanju ličnosti unutar sebe. Gitarske deonice začinjene suptilnom klavijaturom i ritam sekcijom čine ovu kvalitetnu pesmu možda i singlom godine.

Johanbrauer – Tundra

Ovo je naš apsolutni favorit sa Hali Gali kompilacije (evo ovde ćemo da ih pomenemo). Ovo je jednom rečju – HITČINA! Johani su dugo čuvali i brusili ovaj dijamant, a onda ga širokoj publici predstavili u pravom trenutku. Cela pesma je catchy do koske i posle prvog slušanja biće duboko urezana u svim brazdama vašeg mozga. Molićete da vam, kao u pesmi, bezbroj puta pucaju u kolena i gaze vas kolima. Ali nikad nije dovoljno i zato nemilosrdno silujte repeat.

Poez11a – Čekajući sreću

U ovoj stvari ima pop, bluz, elektro, psihodeličnih detalja za koje je potrebno slušanje iznova i iznova da bi se svi ukačili, a svaki put neki drugi detalj dolazi uhu u prvi plan. Slično je sa tekstom. Pomislite da ste razumeli, a onda ipak niste sigurni i potrebno vam je novo slušanje. To je upravo lepota. Nema zadatog značenja već ga otkrivate sami. Na prvom sledećem mapiranju bendova na Balkanu obavezno u grad Bor dodajte jedno ime pored Goribora, dodajte ime Poez11a.

Bernays Propaganda – Retki bilki

Bernays propaganda kako smo navikli retko omane. Bend svesno pravi muziku visokog kvaliteta koja bez problema cirkuliše među fanovima najrazličitijih muzičkih ukusa. Lagana vožnja u pesmi “Retki bilki” koju vode duvački instrumenti i repetitivni ritam bubnjeva, slušaocu, u zavisnosti od njegovog raspoloženja, omogućiće ili da mirno đuska ili da potpuno odmara i smiruje živce dok ova nenametljiva pesma kao reka protiče. Ovo je muzika koja leči.

MORA – Dana Tremor

Niška MORA nas je ove godine nagradila kompletnim EP-em ali i drugim singlom i spotom za pesmu Dana Tremor. Nenad Tasić je sa Zoraninim vokalom uspeo da dočara zaista atipičnu i autentičnu atmosferu u jednoj muzičkoj numeri. Što se samog spota tiče, njega karakterišu tople boje,igra svetlosti i krupni kadrovi, a u njemu se pojavljuju sve što treba: ofarbani ljudi, koza, zmija i naravno lepa devojka.

Buč Kesidi – Đuskanje ne pomaže

Indie disco zvezde u zaletu iz Pančeva nastavile su u smeru u kom su krenuli sa “Nema ljubavi u klubu”. Huk je tu, blago škakljiv tekst je tu, vrlo efektan spot je tu. Pančevački duo kao da je nadogradio svoj prethodni singl u svakom smislu. Odsečni rif koji prati vokal čini da pesma nikada ne izgubi vaš fokus pa ćete vrlo lako primetiti tekst o jednoj noći i pokušaju ljubavi u noćnom klubu. Sa “in your face” situacijama u tekstu (oralni seks u toaletu kluba, nezainteresovanost na podijumu za igru, itd.) Kesidi uspevaju da spoje indie rok sa senzibilitetom današnje mlade publike.

[machina] feat Ode & Zoster – Seksi šaman

Nije više samo “Hibridicus balkanikus” taj čudni cvet koji iz govana raste, već se sranje u pesmi „Seksi šaman“ širi na celo čovečanstvo, na mnoge greške koje smo pravili i pokušaje koji su nas dodatno udaljavali od našeg mira. Zoster i Mario magično doprinose pojačanju nihilizma ove pesme jer, kao što znamo, oni kroz svoj bend takođe prenose ovakve poruke kroz šalu, ali ovde više nema mesta ni za to. Sve je postalo smrtno ozbiljno i mora se upreti prstom kako bi se sekao koren koji “što je dublje više slavi dna”.

Hill – Jighead

Jighead” je autentični proizvod Hilla, dovoljno smiren i staložen da potraje epskih gotovo osam minuta i u potpunosti provede slušaoca kroz distopijsku, postapokaliptičnu zvučnu atmosferu dinamički naslaganu kroz najteže i najsirovije rifove koje jedna distorzirana bas gitara može da proizvede u kombinaciji sa ritmom koji direktno i surovo udara u slabine.

Virvel – U svet

Virvel je jedan od onih bendova koji može da se pohvali činjenicom da vreme ne utiče na njih. Da, oni postoje skoro dvadeset godina, da oni imaju novi singl, da oni imaju novi album i ne, oni nisu omekšali. Ovaj beogradski shoegaze/indie/rock sastav poslednjih par godina pokazuje ne samo da nije ostao bez ideja, već i da je verovatno u životnoj formi, a u prilog nam nude svoj najnoviji album. “Žena sa bradom, patuljak, idiot” su već online, ali za početak dopustite da vas lepršavi glas Tijane Drobac prošeta beogradskim ulicama i podzemnim prolazima i odvede “U svet”. 

[yop_poll id=“3″]