-

Najbolja reizdanja antologijskih rock albuma u 2014. godini

Oasis-boxsetKao i predhodnih godina, pred vama je izbor od deset reizdanja antologijskih albuma po subjektivnom izboru autora, koji se trudio da koristi objektivne kriterijume. Ovo, dakle nije klasična top 10 lista, a i sami albumi nisu rangirani, već poređani po hronološkom redosledu njihovog originalnog izlaska.

Godina za nama je bila dobra kako po pitanju samostalnih izdanja, tako i po pitanju boks setova, a, videćemo na kraju teksta, stvari i na domaćem terenu se polako pokreću sa mrtve tačke u pozitivnom smeru.

Led Zeppelin – Led Zeppelin I (1969, Super Deluxe Edition)

 

led-zeppelinIzdavač i datum: Atlantic, 3. Jun 2014.

Sadržaj izdanja: originalni album (CD 1, LP 1), Live Olympia, Paris, 10 October 1969 (CD 2, LP2, LP3), prateća knjiga sa tvrdim povezom, vaučer za digitalni download u visokoj rezoluciji

Zašto je na listi: Četiri i po decenije od objavljivanja debitanskog albuma, Led Zeppelin su ušli u intenzivnu kampanju reizdanja studijskih albuma, objavivši u toku 2014. prvih pet albuma. Nažalost, od silne pompe oko otvaranja arhiva benda, na izdanjima su se pretežno našle alternativne verzije već objavljenih pesama, vrlo malo neobjavljenih pesama i instrumentala, a minimalno živih snimaka. Zato, od svih pet izdanja, sladokusce benda je verovatno najviše obradovao live snimak iz Pariza 1969, koji dokumentuje eksplozivnu ranu fazu benda, kada su bili na prelazu iz British bluesa u hard and heavy sa kasnijih izdanja.

Za preslušavanje: Live in Paris 1969

 

The Velvet Underground – The Velvet Underground (1969, Super Deluxe Edition)

 

super-deluxe-velvet-undergroundIzdavač i datum: Universal Music Japan, 29. oktobar 2014.

Sadržaj izdanja: Val Valentin mix (CD1), closet mix (CD2), mono mix (CD3), 1969 studio sessions (CD4), Live at the Matrix 1969 (CD5, CD6), prateća knjiga sa fotografijama i beleškama

Zašto je na listi: Treći studijski album Velvet Undergrounda, drugi nazvan po imenu benda i prvi bez multi-instrumentaliste Johna Calea, za 45 rođendan upakovan je u bogato reizdanje, sa tri različita miksa, prethodno neobjavljenim studijskim sesijama i živim snimcima iz ovog perioda. Zahvaljujući ovom, a i prethodnim reizdanjima, mnogi tek sada otkrivaju vrednost Velveta, pa ovi snimci konačno dobijaju na zasluženoj kako umetničkoj, tako i komercijalnoj vrednosti, s obzirom na činjenicu da bend nikada nije prešao status kulta u vreme kada je bio aktivan.

Za preslušavanje: What Goes On (Live at the Matrix)

 

The Allman Brothers Band – At Fillmore East (1970, The 1971 Complete Fillmore East Recordings)

 

fillmoreIzdavač i datum: Mercury Records, 25 jul 2014.

Sadržaj izdanja: March 12, 1971 – first show (CD1), March 12, 1971 – second show (CD2), March 13, 1971 – first show (CD3), March 13, 1971 – second show part 1 (CD4) March 13, 1971 – second show part 2 (CD5) June 27, 1971 – Fillmore East closing show (CD6)

Zašto je na listi: U godini u kojoj su zvanično prestali sa radom, četiri i po decenije od prvih odsviranih taktova, The Allman Brothers Band su obradovali fanove kompletnim snimcima legendarnog live albuma „At Fillmore East“, sa svih koncerata koje su snimali kako bi na kraju odabrali najbolje snimke. Snimci se prostiru na 6 CD-a i dokumentuju kompletno 5 koncerata, na kojima se može čuti vrhunac southern i blues rock svirke, te i ne čudi da se originalni album smatra jednim od najboljih live albuma svih vremena.

Za preslušavanje: Statesboro Blues (Promo 2014)

 

Deep Purple – Made in Japan (1972, Box Set)

 

Deep-Purple-Made-In-JapanIzdavač i datum: Universal, 19. maj 2014.

Sadržaj izdanja: Osaka 15th August 1972 (CD1/LP1-2) Osaka 16th August 1972 (CD2/LP3-4) Tokyo 17th August 1972 (CD3/LP5-6) „Encores from all three nights“ (CD4/EP1-3), prateći DVD sa dokumentarnim i live snimcima, ukoričena knjiga na 60 strana sa fotografijama i pratećim tekstom, mp3 + HD download kod.

Zašto je na listi: Poput Allman Brothersa, Deep Purple su svoj najbolji, a i jedan od najboljih live albuma uopšte, rešili da upakuju u boks set reizdanje sa kompletnim snimcima sva tri japanska koncerta sa turneje iz 1972. godine. Pravo je bogastvo da su ovi snimci kompletno očuvani, s obzirom na činjenicu da je bend u početku bio protiv objavljivanja samog albuma. Snimci su dostupni na 4 diskova ili 9 ploča, u zavisnosti od afiniteta, dok je uz CD verziju dostupan i DVD sa dokumetnarcem o albumu, ali i par live snimaka iz tog perioda.

Za preslušavanje: Smoke on the Water (Live at Budokan 1972)

 

Iggy Pop – The Idiot (1977, SHM Mini LP Edition)

 

idiotIzdavač i datum: Universal Music Japan, 29. oktobar 2014.

Sadržaj izdanja: originalni album (CD 1)

Zašto je na listi: Nekom nepravdom ovo remek delo nije bilo na ti sa CD formatom, imajući u vidu je da jedino CD reizdanje (odvratnog zvuka) objavljeno 1992. godine. Ove godine, japanski ogranak Universal Musica, rešio je da 5 najboljih Iggyjevih solo albuma objavi kao Mini LP replike u Super High Material CD formatu, to jest CD je upakovan da što više liči originalnom LP izdanju, kako u vizuelnom tako i u soničnom smislu. Reizdanje toliko dobro zvuči da se po prvi put čuju pojedini detalji, koje je producent David Bowie ušuškao u miks i koji nisu bili jasno čujni, do danas.

Za preslušavanje: China Girl

 

XTC – Skylarking (1986, Corrected Polarity Edition)

 

XTC-SkylarkingIzdavač i datum: APE, 22. april 2014.

Sadržaj izdanja: Originalni album sa bonus pesmom „Dear God“ (CD1)

Zašto je na listi: „Skylarking“ je zaboravljeno remek delo benda XTC, benda koji je u bivšoj Jugoslaviji bio dosta uticajan na novotalasnu generaciju, dok je danas gotovo nepoznat. Ovo reizdanje je prvo pravo CD reizdanje, s obzirom da su prethodna sadržala miks sa pogrešnim polaritetom. Alfa i omega XTC-a Andy Partridge, idol Milana Mladenovića, na izdanje je uvrstio i kontroverznu pesmu „Dear God“, koja se nije našla na originalnom izdanju zbog ateističkih i antiteističkih stavova. I ovim reizdanjem XTC potvrđuju da su vredni mnogo više pažnje i rekognicije nego što su ih do sada dobili.

Za preslušavanje: Dear God

 

Pixies – Doolittle (1989, Doolittle 25 Edition)

 

dolittleIzdavač i datum: 4AD, 2. Decembar 2014.

Sadržaj izdanja: originalni album (CD1), Peel Sessions & B-sides (CD2), Demos (CD3)

Zašto je na listi: „Doolitle“ je album koji svedoči da su Pixies krajem osamdesetih bili rodonačelnici jedne posebne vrste alternativnog rocka, koji će, za razliku od njih, unovčiti neki drugi bendovi tokom naredne decenije. Za jubilej, četvrt veka od objavljivanja albuma, bend je spremio slavljeničko izdanje sa bogatim bonus materijalom, koji uključuju sve B-strane singlova, radio sesije kod legendarnog Johna Peela i demo snimci. U trenutku kada Pixies nisu u originalnom sastavu, lepo je još jednom podsetiti se kako je to nekada zvučalo.

Za preslušavanje: Debaser (official promo)

 

Soundgarden – Superunknown (1994, Super Deluxe Edition)

 

superunknowenIzdavač i datum: A&M, 29. oktobar 2014.

Sadržaj izdanja: originalni album (CD1), B-strane i live snimci (CD2), demo snimci (CD3), snimci sa proba (CD4), bluray audio disk sa 5.1 miskom albuma, prateća knjiga sa tvrim povezom.

Zašto je na listi: Dvadeseti rođendan albuma „Superunknown“, Soundgarden su obeležili iscrpnim super deluxe reizdanjem. Ovaj album je Soundgarden lansirao do svetske slave, posebno singlom „Black Hole Sun“ (za nepoznavaoce benda, Soundgarden je one-hit-wonder), no iscrpnost materijala ovog reizdanja, pokazuje da je taj singl tek komad u okviru jedne mnogo veće i impozantnije celine. Ovim izdanjem, slušaoci dobijaju kompletnu zvučnu sliku rada benda iz ovog perioda, i mogućnost praćenja razvoja pesama od embrionskih demo i outtake snimaka, do konačnog studijskog i live izvođenja.

Za preslušavanje: Spoonman

Pink Floyd – The Division Bell (20th Anniversary Collector’s Box Set)

 

division-bell

Izdavač i datum: EMI, 1. jul 2014.

Sadržaj izdanja: Originalni album (CD1, LP1, LP2), bluray disk sa 5.1 i HD stereo miksom albuma, crveni 7” singl „Take it Back (edit)“, providni 7” singl „High Hopes (edit)“, plavi 12” maxi „High Hopes“, prateća knjiga i art printovi

Zašto je na listi: Iako ne ekskluzivan kao pređašnja Immersion izdanja Pink Floyda, „The Division Bell“ je tek dvadeset godina nakon objavljivanja postao dostupan u kompletnoj verziji na dvostrukom vinilu, s obzirom da je originalno vinilno izdanje sadržalo editovane verzije pesama, kako bi se uklopio u minutažu jedne long play ploče. Kako bi proslavili dvadeseti rođendan, pored neobjavljenih snimaka sa sesija, koje su objavili u vidu posebnog studijskog izdanja, Floydi su fanovima ponudili definitivno studijsko izdanje albuma, u LP, CD, Bluray audio verziji, ali i sa replikama vinilnih singlova iz tog perioda. Posebna poslastica je i novi video spot za instrumental „Marooned” snimljen ove godine.

Za preslušavanje: Marooned (official promo)

 

Oasis – (What’s the Story) Morning Glory? (1995, Deluxe Edition)

 

Oasis-Whats-The-StoryIzdavač i datum: Creation, 29. oktobar 2014.

Sadržaj izdanja: originalni album (CD1, LP1, LP2), B-strane (CD 2), demo i live snimci
(CD3), ukoričena prateća knjiga na 56 strana, replika 12” singla „Cum on Feel the Noize“, 7” vinil „Hello“, replika promo kasete sa demo snimkom pesme „She’s Electric“, band merchendise.

Zašto je na listi: Kako bi obeležili dvadeset godina od objavljivanja prvog albuma, Oasis, su objavili bogata boks set reizdanja prva dva albuma, s tim što je „(What’s the Story) Morning Glory?“ završio na ovoj listi kao bolje izdanje. Pored remastera albuma u CD i LP formatu, fanovi sa debljim džepom imaju prilike da u kolekciji dobiju replike singlova i demo snimaka na vinilu i kaseti, no ne treba zaboraviti i bonuse na preostala dva CD-a. Ovo izdanje objedinjuje sve B-strane singlova na jednom mestu, a izdanje ne manjka i zanimljivim demo verzijama pesama, i live snimcima sa značajnih koncerata iz tog perioda, poput Knebwortha i Earls Courta.

Za preslušavanje: Champagne Supernova (Brendan Lynch Mix)

Ostala izdanja vredna pomena

 

Kao što je u uvodu i pomenuto, 2014. godina nije manjkala kako reizdanjima pojedinačnih albuma, tako i boks setovima, kako u CD, tako i u vinilnom obliku. Kasniji format u 2014. zabeležio je rekordnu prodaju u poslednjih 18 godina, a u top 10 najprodavanijih vinilnih izdanja ušla su i ovogodišnja reizdanja prva tri albuma Led Zeppelina, i reizdanja debija Oasisa i Stone Rosesa. Od zanimljivih individualnih vinilnih izdanja mogu se izdvojiti još i beli vinil albuma „Vienna“ Ultravoxa, Rory Gallagher „Irish Tour ‘74“ u proširenoj verziji, debi Nick Cavea „From Her to Eternity“ i soundtrack za film „Ghost Busters OST“. Što se tiče CD formata, u deluxe i super deluxe varijanti reizdati su albumi „Setting Sons“ The Jama, „Venus and Mars“ i „At the Speed of Sound“ grupe Wings, „Legend“ Boba Marleya, „New Yersey“ grupe Bon Jovi, „Nightclubbing“ Grace Jones i „Goodbye Yellow Brick Road“ Elthona Johna.

Kad su u pitanju boks setovi, za razliku od lani, vinilni boks setovi po brojnosti ne kaskaju za CD boksovima, a neki izvođači su se opredelili i za obe varijante. Delovi ili kompletni katalozi na vinilu ove godine su, između ostalih, dobili Ian Dury, T-Rex, Kinks, Cream, Rainbow, Blondie, Bruce Springsteen, ABBA, i Iron Maiden. Tabor Beatlesa je objavio čak dva boks seta, kako bi proslavili proboj na američko tržište, prvi sa internacionalnim verzijama albuma u mono formatu, i drugi sa američkim verzijama albuma. Od CD boksova, izdvojili su se reizdanja Moody Bluesa, Rainbowa, Simona & Garfunkela, Brucea Springsteena, Stevie Ray Vaughana, Mikea Oldfielda, Paula Wellera, George Harrisona, Dream Theatera, Suedea, Black Sabbatha, Saxona i Stranglersa.

Na veliku radost, ovogodišnji tekst će se završiti i pozitivnim vestima sa domaćeg područja, a tu posebno treba pohvaliti tri izdavačke kuće, Croatia Records, Dancing Bear i Mascom. Croatia Records su očitali lekciju svim regionalnim major izdavačima (čitaj PGP-RTS), o dobrom načinu poslovanja, pokretanjem boks set edicije „Original Album Collection“, u okviru kojeg su boksove dobili Bijelo Dugme (albumi sa Bebekom), kompetni opus Idola, Dino Dvornik (1989-1997), Daleka Obala (1990-1997). Posebno treba pohvaliti vinilni boks set kompletnog opusa Bijelog Dugmeta na kojem je radio tim iz Abbey Road Studija u Londonu, koji je radio i remastere vinilnog boksa Beatlesa pre par godina. Takođe hrvatski izdavač Dancing Bear je objavio dva vinilna reizdanja, i to debi albume Majki („Razum i bezumlje“)  i Bambi Molestersa („Dumb Loud Hollow Twang“). Srpski Mascom Records, za manjeg izdavača, može da se ponosi prvim CD reizdanjem kultne kompilacije „Artistička radna akcija“, ali i reizdanjem PGP-ovog dela kataloga Discipline Kičme, objavljenog u boks setu „Ove ruke nisu male… 3“ i boks seta sa prvih pet albuma Ramba Amadeusa.

U svakom slučaju stvari se i kod nas polako kreću, pa se nadamo da će domaća antologijska izdanja sve više biti prisutna u ponudi, umesto u zaboravu.