-

Najbolja reizdanja antologijskih rock albuma u 2013. godini

thewho_boxsetKao i prošle godine, pred vama je izbor od deset reizdanja antologijskih rock albuma, koja su obeležila ovu godinu. Za razliku od prošle godine, koja je bila definitivno bogatija po pitanju ovakvih izdanja, 2013. godinu su obeležili boks setovi, dok su individualna reizdanja definitivno pala u drugi plan. Od tog, skromnijeg miljea, autor ovog teksta, subjektivnim izborom objektivno kvalitetnih albuma, sastavio je spisak od deset izdanja, poređanih hronološki po datumu originalnog objavljivanja.

velvetartVelvet Underground – White Light/White Heat (1968, Super Deluxe Edition)

 

Datum izdavanja: 3. decembar 2013.

Izdavač: Universal Music

Sadržaj izdanja: Originalni remasterizavon album stereo verzija i bonus snimci sa sesija, neobjavljeni snimci i miksovi (CD 1), originalni remasterizavon album u mono verziji i bonus snimci sa sesija, neobjavljeni snimci i miksovi (CD 2), koncertni snimak Gymnasium New York City, April 30, 1967 (CD 3), propratna knjiga sa tvrdim povezom koja na 56 strana uključuje retke fotografije, memorabilije, essej o albumu koji je napisao David Fricke i intervju sa Lou Reedom i John Caleom iz 2013. godine.

Zašto je na listi: Ovo izdanje su pripemali, između ostalog, John Cale i Lou Reed, s tim što kasniji, nažalost, nije doživeo da vidi zvanično objavljivanje jednog od svojih remek dela u ovako proširenoj formi. Pored pročišćenih snimaka u mono i stereo verziji ovog kultnog albuma, koji je po mnogima zasenio hvaljeniji prvenac, ovaj boks set donosi i poslednje studijske i žive snimke sa John Caleom, koji je ubrzo po originalnom objavljivanju albuma i napustio Velvet Underground. Ovo reizdanje je dobro podsećanje da prava muzika, iako čak i za deceniju ispred svoga vremena, na kraju uvek pronalazi put do slušaoca. Ovako prenešen u 21. vek, White Light/White Heat ostaje novim generacijama kao dokument benda koji nije prodao mnogo ploča, ali mnogi koji su ih kupovali su, slušajući ih, dobili inspiraciju da osnuju bend. U pravim rukama, ovaj boks set sigurno može da doprinese osnivanju još kojeg značajnog benda u vremenu kada su takvi preko potrebni.

Za preslušavanje: „I’m Not a Young Man Anymore

Tommy-SuperDeluxe-Germany-The_WhoThe Who – Tommy (1969, Super Deluxe Edition)

 

Datum izdavanja: 11. novembar 2013.

Izdavač: Geffen Records

Sadržaj izdanja: Originalni remasterizovani album (CD 1), demo snimci Pete Townshenda (CD 2), „Live bootleg“ snimak (Capital Theatre, Ottowa, Canada on 15 October 1969) (CD 3), bluray disk sa HD 5.1 miksom albuma, poster sa Tommy turneje, knjiga sa 80 strana sa fotografijama i esejem The Who aficionada Richarda Barnesa.

Zašto je na listi: Ovo boks set reizdanje rock opere Tommy definitivno je jedno od najboljih, ako ne i najbolje reizdanje ove godine. Taj epitet zaslužuje zahvaljujući iscrpnom sadržaju, koji daje uvid kako u sam proces nastajanja albuma, sa demo snimcima Petea Townshenda i bendovskim demosima, preko finalnog proizvoda, u kristalno čistom i jasnom izdanju, do promotivne turneje, sa oficijalnim bootleg snimkom sa turneje. Zanimljivo je da je ovaj snimak spašen zahvaljujući neposlušnosti Boba Pridena, koncertnog inženjera sa turneje, da po Townshendovom naređenju uništi snimke koje su napravili tokom severnoameričke turneje. Da je bio u pravu pokazala je sama istorija, jer je live album Live at Leeds snimljen tokom britanskog dela Tommy turneje postao poznat kao jedan od najboljih live albuma svih vremena. Svaki dokument iz ove faze rada benda je od neprocenjive vrednosti.

Za preslušavanje: Tommy

8640_morrison1Van Morrison – Moondance (1970, Deluxe Edition)

 

Datum izdavanja: 30. septembar 2013.

Izdavač: Warner Bros.

Sadržaj izdanja: Originalni remasterizovan album (CD 1), prethodno neobljavljeni snimci sa sesija (CD 2-4), bluray audio snimak sa HD 5.1 miskom albuma, buklet sa beleškama novinara Alana Lighta i snimatelja Eliota Schneidera.

Zašto je na listi: Ovo izdanje daje jedinstvenu priliku da se vremenski vratite u prošlost i prisustvujete kreiranju antologijske ploče, koja je obeležila karijeru ovog skromnog Irca. Doduše, ukoliko manjkate entuzijazma da čujete baš sve snimke sa studijskih sesija, dvostruko deluxe izdanje vam nudi probir najzanimljivijih snimaka, uz perfektno jasni zvuk originalnog albuma. Iako matorac od čedrdeset i kusur, album Moondance je jedan od onih albuma koji i danas odišu svežinom i dovoljnom dozom univrzalnosti da slušajući ga, ukoliko ne znate godinu izdanja, možete da mu laskate da je koju deceniju mlađi. Zanimljiva je i činjenica da je sam Morrison nezadovoljan ovim reizdanjem zbog činjenice da je celokupno izdanje objavljeno van njegove supervizije.

Za preslušavanje: „Moondance (take 22)

wings-over-america-548x548-1368722983Paul McCartney & Wings – Wings Over America (1976, Deluxe Edition)

 

Datum izdavanja: 4. jun 2013

Izdavač: Hear Music

Sadržaj izdanja: Remasterizovan originalni dupli album, (CD 1 i 2), bonus snimci sa turneje iz San Franciska (CD 3), DVD sa 75-minutnim dokumentarcem Wings Over the World, koji je sniman tokom turneje, knjiga sa 80 strana Humphrey Oceana sa crtežima, fotografski dnevnik Lidne McCartney sa turneje na 60 strana, knjiga sa memorabilijama, replikama, tekstovima pesama, programom turneje na 136 strana i knjiga Davida Frickea sa esejom, intervjuima i fotografijama sa turneje.

Zašto je na listi: Wings Over America je jedno od najpoznatijih i najboljih izdanja Paul McCartneya u okviru rada sa grupom Wings, i dokumentuje vrhunac američkog stadionskog rocka sredine sedamdesetih. Pored štihova sa Wings i solo albuma, tokom turneje na kojoj su promovisali čak dva albuma, Venus and Mars i Wings at the Speed of Sound, bend je izvodio i McCartneyeve pesme iz perioda rada sa Beatlesima. Ovo bogato reizdanje, pored duplog albuma, daje još audio i video snimaka sa turneje, kao svojevrsni „director’s cut“. Wings over America je stadionski rock live album koji Beatlesi, na sreću ili ne sreću (kako kome), nikad nisu snimili. U svakom slučaju, ovo reizdanje je dobar pokazatelj zašto je popularni Macca na tronu najuspešnijh autora, muzičara i pevača, sa koga se ne spušta do današnjih dana.

Za preslušavanje: Wings over America

StevieRayVaughanTexasFloodStevie Ray Vaughan – Texas Flood (1983, Legacy Edition)

 

Datum izdavanja: 29. januar 2013.

Izdavač: Sony Legacy

Sadržaj izdanja: Originalni remasterizovan album (CD 1), prethodno neobjavljeni koncertni snimak Live at Ripley’s Music Hall, Philadelphia, October 20, 1983, booklet sa iscrpnim beleškama istoričara muzike Ashleya Kahna.

Zašto je na listi: Najpoznatiji album Stevie Ray Vaughn u ovoj verziji je lepo upareno pakovanje sa živim snimcima iz tog perioda. Dakle, pored ovog remek dela teksaškog bluesa, na uvid dobijate i poslasticu sa živim snimcima, gde ćete naći nezaobilaznu obradu Hendrixovog „Voodoo Child (Slight Return)“, ali i raritetni medley „Little Wing“ i „Third Stone from the Sun“ u verziji Double Troublea. Ovo izdanje nudi sat i četrdeset pet minuta dobre muzike, bilo studijske bilo žive, kako za ljubitelje gitarskih soloa i pesama legendarnog SRV-a, tako i za entuzijaste i početnike koji su slušali priče o njemu i njegovom neponovljivom stilu sviranja, ali nisu imali prilike da se susretnu sa njegovim izdanjima.

Za preslušavanje: „Little Wing“/“Third Stone from the Sun

e6danqThe Cult – Electric (1987, Deluxe Edition)

 

Datum izdavanja: 30. jul 2013.

Izdavač: Beggar’s Archive

Sadržaj izdanja: Originalni remasterizovani album (CD 1), prethodno neobjavljen remasterizovan album Peace (CD 2)

Zašto je na listi: Ovo dvostruko reizdanje objedinjuje kako remasterizovan album Electric, sa kojim su Cult postali američki hard rock bend, i neobjavljeni album Peace, koji sačinjavaju pesme sa Electrica u maniru Cultovog remek dela Love. Bonus materijal je prethodno objavljen kao deo boks seta sa raritetima, ali nikad kao zasebno izdanje. Ljubitelje ranije faze Culta će posebno obradovati ovi snimci, i verovatno će neki čak preferirati ovu verziju albuma u odnosu na suvoparni Electric, na kome se bend kompletno odrekao zvuka koji su gradili u prethodnih pola decenije. U svakom slučaju, lep gest od strane benda da ispravi nepravde iz prošlosti, a samim tim i lepa prilika da se fanovi Culta iz američke faze rada, bolje upoznaju sa britanskim korenima grupe.

Za preslušavanje: „Love Removal Machine (Peace version)

oit9woEric Clapton – Unplugged (1992, Deluxe Edition)

 

Datum izdavanja: 15. oktobar 2013.

Izdavač: Rhino

Sadržaj izdanja: Originalni remasterizovan album (CD 1), prethodno neobjavljeni snimci (CD 2), DVD sa snimkom kompletnog nastupa, uključujući prethodno neobjavljene snimke

Zašto je na listi: Akustični koncert Erica Claptona, snimljen ekskluzivno kao deo serijala MTV Unplugged, jedan je od najpoznatijih živih nastupa ovog muzičkog giganta. Štaviše, neke od pesama sa ovog izdanja su u akustičnoj varijanti doživele veću ili makar podjednaku popularnost kao i originalne verzije. Što se ovog, proširenog izdanja tiče, publici se na uvid daje još šest stvari, od toga „My Father’s Eyes“ u dve izvedbe, koje nisu završile na originalnom izdanju, ali, kako ovo izdanje dokazuje, zavređuju pažnju publike. Što se tiče zvuka, ovo izdanje daje mogućnost da uđete u najfinije detalje akustičnih aranžmana, ili se pak potpuno opustite uz kamerni ambijent koji ovo izdanje nosi sa sobom. Za ljubitelje vizuelnih sadržaja, tu je i prošireno DVD reizdanje, sa prethodno neobjavljenim kadrovima i pesmama.

Za preslušavanje: „My Father’s Eyes (Take 2)

2n0j96sBlind Melon – Blind Melon (1992, 20th Anniversary Edition)

 

Datum izdavanja: 22. april 2013

Izdavač: Capitol

Sadržaj izdanja: Originalni remasterizovan album i bonus prethodno neobjavljeni Sippin’ Time EP (CD 1)

Zašto je na listi: Istoimeni album grupe Blind Melon, jedan je od zaboravljenih dragulja devedesetih, čije sećanje osveži po koje pojavljivanje spota hit singla „No Rain“ na muzičkim televizijama tipa VH1. Iako etiketirano kao reizdanje povodom dvadeset godina od objavljivanja, ovo izdanje kasni godinu dana, no to nije toliki problem koliko mogućnost ubacivanja još kojeg snimka. Od ponuđenih bonusa, tu je prethodno neobjavljen, ali krajnje zanimljiv EP Sippin’ Time, sa alternativnim verzijama pesama koje su završile na prvencu. Ponuđen materijal je smešten na jedan CD, što objašnjava odsustvo još bonusa, no ponuđeno je za svaku pohvalu. Ovo izdanje je takođe lep način komemoracije preminulom frontmenu Shannonu Hoonu koji je preminuo pre 18 godina.

Za preslušavanje: „Soul One (Sippin’ Time version)

xqkqj8Nirvana – In Utero (1993, Super Deluxe Edition)

 

Datum izdavanja: 24. septembar 2013.

Izdavač: Geffen Records

Sadržaj izdanja: Originalni remasterizovan album plus B-strane i prethodno neobjavljni miskovi pesama, (CD 1) novi miks kompletnog albuma plus prethodno neobjavljeni demo snimci i snimci sa studijskih sesija (CD 2), koncertni snimak sa MTV Live & Louda snimljenog u Sijetlu 13. decembra 1993. (CD 3), DVD sa MTV Live & Loud koncerta, promo spotovima i snimcima sa turneje.

Zašto je na listi: Ovo super deluxe reizdanje poslednjeg studijskog albuma Nirvane, jedno je od najiščekivanijih izdanja ove godine. Povodom dvadesetog rođendana ovog albuma, Geffen Records su objavili iscrpni boks set sa remasterizovanim albumom u originalnom i remiksovanom ruhu, uz obilje demo snimaka, alternativnih verzija i B-strana, da bi „šlag na torti“ bio live snimak sa MTV Live & Louda. Ovaj album je inače proganjan kako senkom uspeha Neverminda, tako i nesrećnim događajima koji su se dogodili nakon njegovog objavljivanja, pa je konačni proizvod, poput albuma Closer grupe Joy Division, dobio sasvim drugačiji kontekst od predviđenog. U svakom slučaju, ovo iscrpno reizdanje dokumentuje finalnu fazu rada benda i daje vam, pored samog albuma, mogućnost detaljnog pristupanja samom procesu snimanja i živom izvođenju istog, i treba mu pristupiti bez predrasuda.

Za preslušavanje: In Utero (2013 mix)

2djdyhMad Season – Above (1995, Deluxe Edition)

 

Datum izdavanja: 2. april 2013.

Izdavač: Legacy Recordings

Sadržaj izdanja: Originalni remasterizovan album plus bonus snimci (CD 1), remasterizovan koncertni snimak Moore Theater in Seattle on April 29, 1995 (CD 2), DVD sa snimkom iz Moore Theatera i koncerta u sijetlskom RKCNDY za novogodišnju noć 1995.

Zašto je na listi: Ovo je još jedan dragulj iz devedesetih, i još jedan od albuma sa liste čiji stvaraoci nisu više među nama. Prvi i jedini album supergrupe Mad Season, u ovoj formi, osamnaest godina od originalnog objavljivanja, dolazi sa remasterom albuma, bonusima i istorijskim nastupom u Moore teatru, koji je prethodno bio dostupan na VHS-u. Među ponuđenim bonusima, slušaoci će moći premijerno da čuju i četiri pesme sa nikada objavljenog drugog albuma iz 1999, koje su dovršene uz pomoć Marka Lanegana na vokalima. O originalnom albumu, doduše, ne treba puno reći, jer, uz istoimeni album supergrupe Temple of the Dog, važi za jednu od najuspelijih mešovitih kolaboracija muzičara iz čuvene sijetlske grunge škole. Above možda i najbolje dokumentuje kako profesionalci i u najtežim trenucima svog života mogu od sebe da daju maksimum učinka i kreiraju kvalitetan autorski material.

Za preslušavanje: Above (Deluxe Edition)

Godina boks setova (Umesto „Nepravedno izostavljenih“)

U epilogu ovog teksta, umesto navođenja još kojih reizdanja koja nisu stale na listu, vrednije je dati prostora obilju boks setova, koji su objavljeni ove godine. Od individualnih izdanja, pomen zavređuje jedino pokretanje edicije Pure Audio izdavačke kuće Universal Music, koja je objavila nekoliko bluray audio izdanja uključujući album What’s Going On Marvina Gayea, i Imagine Johna Lennona. U pitanju su izdanja visoke audio rezolucije, koja pokušavaju da zadrže studijski kvalitet snimka na samom izdanju, a, očigledno, i postojanje muzičke industrije kakvu znamo, s obzirom na to da je blu ray audio format jedini fizički format koji, uz LP, može da parira digitalnim izdanjima i streamingu. Što se tiče boks setova, oni variraju, od delimičnih do kompletnih diskografija, a među formatima, čini se, sve veći primat preuzima stari dobri long play.

Od CD boks setova treba izdvojiti Sound System grupe The Clash, sa kompletno remasterizovanim katalogom (izuzev albuma Cut the Crap), sabranim singlovima EP-jima, i prethodno neobjavljenim snimcima. CD boksove su objavlile i grupe Yes (1969-1987), Ramones (1976-1981), The Pogues (kompletna diskografija), Ry Cooder (1970-1987), Bob Dylan (kompletni studijski katalog, šest live albuma, i dve kompilacije sa bonusima), Ultravox (1980-2012), Boomtown Rats (1977-1984), Deep Purple (24k gold reizdanja 1970-1976), Paul Simon (kompletna diskografija), Rush (1989-2007), The Shadows (1959-1966), Happy Mondays (kompletni katalog), ZZ Top (1970-1990), The Stranglers (1977-1982), Status Quo (1976-1980), i Van Halen (1978-1984).

Od vinilnih boksova definitivno treba izdvojiti Can vinilni boks sa 17 LP-ja, 6-LP boks Eaglesa (1972-1979), boks ranog Fleetwood Maca (1969-1972), i kompletne vinilne kataloge grupa Suede, The Jam, Dire Straits, i Jesus and the Mary Chain. Iako ih ima znatno manje nego CD boksova, ovakva izdanja iz godine u godinu izlaze u sve većem broju. Ipak, ukoliko se očekuje povratak vinila, onda i cena ovakvih izdanja treba da bude znatno pristupačnija od trenutne, što takođe važi i za gorepomenute CD boksove, jer danas posedovati ovakva izdanja je više privilegija imućnijih, nego mogućnost audiofila da uživaju u kvalitetnom zvuku fizičkih nosača zvuka.