-

NaslovnaAutorski članciSpecijalna izdanjaNajbolja reizdanja antologijskih rock albuma u 2012-toj godini

Najbolja reizdanja antologijskih rock albuma u 2012-toj godini

wallreizdanje

Tokom prethodnih par decenija, sa razvojem CD-a kao nosača zvuka, izdavačke kuće i sami izvođači, kako bi obeležili jubilej, ili jednostavno reaktualizovali svoja stara izdanja, su počeli da rade specijalna, kolekcionarska izdanja svojih albuma sa bogatim dodatnim sadržajima. 2012-ta godina nije prošla bez širokog spektra kako namenskih tako i anahronih izdanja ovog tipa. Pred vama je probir od deset izdanja koja su, po skromnom ličnom mišljenju autora ovog teksta, obeležila ovu godinu, iako ih je definitivno bilo i više. Izbor je, dakle, ličan, a redosled albuma na listi nije u formi klasifikacije, već po hronološkom redosledu objavljivanja originalnih albuma.

The Velvet Underground – The Velvet Underground & Nico (45th Anniversary Super Deluxe Edition)

superdeluxeDatum izdavanja: 5. novembar 2012.

Izdavač: Universal

Povod: Četrdeset peta godišnjica od objavljivanja originalnog albuma

Sadržaj izdanja: Remasterizovana stereo verzija albuma sa bonus alternativnim verzijama pesama (CD 1), remasterizovana mono verzija sa bonus single miksovima pesama (CD 2), solo album Nico Chelsea Girl (CD 3), snimci sa acetata iz Scepter studija i proba u Warholovoj Fabrici (CD 4), živi snimak nastupa iz Valleydale Ballrooma iz 1966. godine. Diskovi su upakovani u omotu kartonske knjižice koja na 92 strane uključuje tekstove pesama, istoriografiju i fotografije benda.

Zašto je na listi: Ne naglašavajući da važi za jedan od najznačajnijih albuma iz šezdesetih, i inače, The Velvet Underground & Nico u ovom izdanju je definitivna kolekcija svih objavljenih mikseva kako albuma, u stereo i mono varijanti, tako i singlova. Pored toga, po prvi put na zvaničnom izdanju se pojavio i, sada već čuveni, Scepter Studio Acetate, ploča koja je otkrivena na njujorškoj pijaci nakon trideset šest godina, septembra 2002, kada je Kanađanin Warren Hill pazario za 75 centi, da bi na e-Bayu 2006. godine za istu dobio dvadeset pet hiljada dolara. Solo album Nico, Chelsea Girl je možda iznenađenje u ovom setu, ali, s obzirom da su svi Velveti osim bubnjarke Maureen Tucker radili na albumu, on se može posmatrati kao spin-off album i deo opusa Velvet Undergrounda. Jedina zamerka ovoj kolekciji je siromašniji kvalitet zvuka na živim snimcima, očigledno snimani niskobudžetnom opremom, posebno zato što sadrže dve neobjavljene dvadesetominutne improvizacije, „Melody Laughter“ i „The Nothing Son“, kao i nedostatak DVD-ja sa video snimcima.

Za preslušavanje: All Tomorrow’s Parites (Scepter Acetate)

The Doors – L.A. Woman (40th Anniversary Edition)

lawomanDatum izdavanja: 23. januar 2012.

Izdavač: Rhino

Povod: Obeležavanje četrdesetogodišnjice od objavljivanja originalnog izdanja, ali sa zakašnjenjem od godinu dana, pošto je album objavljen 1971. godine.

Sadržaj: Remasterizovan originalni album (CD 1) i snimci sa sesija snimanja albuma (CD 2). Dodatak setu je i DVD/Blu-ray dokumentarac Mr. Mojo Risin’: The Story of L.A. Woman, koji se bavi okolnostima u kojima je sniman album, samim procesom snimanja i završetkom karijere originalne postave benda.

Zašto je na listi: Iako je prethodno najavljivan kao petostruki boks set, na kome bi se našli kompletni snimci sa studijskih sesija, to se nije isplatilo Rhino Recordsu, što je razlog i zakašnjenja ovog izdanja. No, i u ovako skraćenoj verziji, ovo izdanje pokazuje svu veličinu Doorsa: kristalno jasni zvuk, brilijantno muziciranje i neponovljiva vokalno-poetska izvedba frontmena Jima Morrisona. Treba naglasiti da je album remasterizovan u originalnom miksu, za razliku od prethodnih par remastera koji su bili remiksovani i uključivali neke prethodno nekorišćene trake. Propratni CD pokazuje bend u opuštenijem izdanju i, s obzirom da je album sniman uživo u studiju, ovo je jedina prilika da se pojedine pesme sa albuma čuju u sirovoj, živoj verziji, jer praktično postoji samo jedan bootleg snimak (slabijeg kvaliteta) izvođenja “The Changeling”, „Love Her Madly“ i „L.A. Woman“. Za kraj drugog CD-a prava poslastica je i prethodno neobjavlje na pesma „She Smells So Nice“ ali i obrada Muddy Watersove „Rock Me“.

Za preslušavanje: She Smells So Nice

Deep Purple – Machine Head (40th Anniversary Edition)

machineheadDatum izdavanja: 8. oktobar 2012.

Izdavač: EMI

Povod: Četiri decenija od objavljivanja albuma.

Sadržaj: Originalni album remasterizovan posebno za ovu priliku sa bonus B-stranom „When a Blind Man Cries“ (CD 1), remiks albuma koji je uradio basista Roger Glover 1997 godine (CD 2), quadrophonski miks albuma sa bonus single verzijama „Smoke on the Water“ i „Lazy“ (CD 3), i živi nastup benda u londonskom Paris teatru (CD 4). Set prati i DVD audio sa novim remasterom i quad miksom plus 5.1 miksom „When a Blind Man Cries“, „Lazy“ i „Maybe I’m a Leo“, luskuznom knjižicom koja na 60 strana sadrži eseje Rogera Glovera, kritičara Phil Alexandera i sećanja poznatih ličnosti (poput Janick Gersa iz Iron Maidena) vezanih za rad benda u ovom periodu.

Zašto je na listi: Četrdeseta godišnjica albuma Machine Head prilika je da se stari, novi i budući fanovi bolje upoznaju sa najpolodnijim periodom ove britanske skupine. Na žalost, obeležavanje ovog jubileja nije doživeo legendarni klavijaturista John Lord, koji je preminuo 12. jula ove godine, pa samo izdanje se može shvatati i kao svojevrsni tribute ovom velikom muzičaru čija jedinstvena ritmička podloga i virtuozni soloi (za neupućene pustiti „Highway Star“) posle četrdeset godina i dalje zvuče sveže i inspirativno. I ostatak benda ovde zvuči superiorno, što se može dodatno primetiti u Gloverovom remiksu, koji naglašava neke finese, ali i menja pojedine deonice albuma, pa remiks zvuči kao director’s cut albuma. Kolekcionare će sigurno obradovati i quadrophonski miks albuma, ali i bonus snimci. Snimak sa BBC-ja iz Paris teatra je dobar uvid u žive nastupe (mada bih se više radovao snimku iz Kopenhagena sa iste turneje) posebno zbog izvođenja skoro celog albuma uživo, osim „Pictures of Home“ koju bend nije izvodio uživo praktično do dolaska Steve Morsea. S ozirom da Deep Purple ima veliku školu sledbeika na ovim prostorima još iz vremena samog albuma, ovo izdanje će sigurno biti radost mnogim fanovima diljem bivše države.

Za preslušavanje: Kompletan originalni album, remaster 2012

David Bowie – The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (40th Anniversary Edition)

ziggyDatum: 4. jun 2012.

Izdavač: EMI/Virgin

Povod: Četrdeseta godina od objavljivanja orginalnog albuma.

Sadržaj: Originalni album u novoj remasterizovanoj verziji. Ograničeno izdanje sadrži i vinilno izdanje sa novim remasterom i DVD audio diskom sa 5.1 miksom albuma i bonus miksevima koje je radio producent originalnog albuma Ken Scott 2003 godine.

Zašto je na listi: The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars je relativno često remasterizovan album i na prethodnim izdanjima su objavljivani bonus materijali. Ovog puta Bowijev menadžment se odlučio da prebaci bonuse na DVD audio format kao pratnja vinila, što je zanimljivo rešenje za one koje interesuje kolekcionarstvo naspram onih koje intersuje samo dobar zvuk originalnog albuma. Zato je fokus na sam album rezultirao daleko boljim zvukom, posebno u smilsu eliminisanja tzv. loudness decibelaže i ali i bolje equalizacije. Slušanje ove verzije Ziggyja možda neće ostaviti utisak nečeg najspektakularnijeg (prva reakcija će verovatno biti „Dobro i šta sad?“) ali sam originalni album u bilo kojoj varijatni ne može da zvuči loše. Novi remaster ne služi da popravi bilo kakve greške ili da upristoji zvuk jer je to apsolutno nepotrebno. Zato četrdeseto rođendansko izdanje samo omogućava da se svaki zvuk sa albuma čuje kristalno jasno i samim tim za još jedan korak pevazilazi barijeru između originalnog mastera albuma i nosača zvuka.

Za preslušavanje: Soul Love

Sex Pistols – Never Mind the Bollocks Here’s the Sex Pistols (35 Anniversary Super Deluxe Edition)

nevermindDatum izdavanja: 24. septembar 2012.

Izdavač: Universal

Povod: Trideset peta godišnjica od objavljivanja albuma.

Sadržaj: Originalni remasterizovan album (CD 1), B-strane, demo i raritetni snimci (CD 2), živi snimci sa promotivne turneje u Skandinaviji iz 1977 (CD 3). Setu su pridodati i DVD sa živim snimcima, uključujući čuveni Riverboat Party, promo spotovima, TV nastupima i intervjuima, knjiga 1977 (The Bollock Diaries), koja na stotinu strana prati bend kroz čuvenu 1977 godinu, replika raritetnog A&M 7“ singla „God Save The Queen“/„No Feelings“, promo poster visoke rezolucije, kopija rukopisa svih tekstova pesama i kopije originalih promo nalepnica.

Zašto je na listi: Ovo je najznačajnije CD reizdanje legendarnog prvenca londonskih pankera zato što se po prvi put na CD-u našao album remasterizovan sa originalnih master traka koje su navodno do nedavno bile izgubljene (ili je neko čekao 35 godina za dobru isplatu). Zato preslušavanje ovog izdanja odaje utisak prvog preslušavanja istog, zbog eksplozivnosti i energičnosti benda u drastično većoj meri nego na prethodnim CD izdanjima. Zato preslušavanje ove verzije albuma odaje osećaj prvog slušanja čak i kod dugogodišnjih fanova. Drugi CD pored B-strana donosi i originalni Spunk demo ovog puta sa orignialnih traka u netaknutoj verziji. Mnogi ovaj demo smatraju validnijim dokumentom rada benda nego sam album, posebno zbog prisustva basiste Glenna Matlocka, tako da je ovo prilika da se čuje kako je stvarno zvučao bend u originalnoj postavi bez daljih studijskih intervencija. Tu je i sada već legendarni demo snimak „Belsen Was A Gas“ sa Johnny Rottenom na vokalu koji je takođe bio „izgubljen“. Što se tiče živih snimaka, nastup iz Trondheima je već bio objavljen uz Kiss This kompilaciju, tako da je izbor mogao da padne na neki drugi nastup, no i bez trećeg CD-a ovo izdanje je jedno od najprijatnijih iznenađenja ove godine.

Za preslušavanje: Belsen Was a Gas (Demo)

Pink Floyd – The Wall (Immersion Edition)

thewallDatum izdavanja: 28. februar 2012.

Izdavač: EMI

Povod: Remasterizacija celokupnog kataloga u okviru kampanje Why Pink Floyd?. Album je objavljen u standardnoj „Discovery“, deluxe „Experience“ verziji i boks set „Immersion“ verziji.

Sadržaj: Remasterizovana verzija albuma (CD 1 i 2), remasterizovani živi nastup sa Earl’s Courta (prethodno objavljen kao Is There Anybody Out There: The Wall Live 1980-81) (CD 3 i 4), prethodno neobjavljeni demo snimci Rogera Watersa i celokupnog benda (CD 4 i 5), DVD sa živim i promo snimcima, intervjuima i dokumentarcem Behind the Wall. Set takođe sadrži specijalno dizajnirane klikere, šal, podmetače za čaše, reprodukciju koncertne karte sa turneje i propusnice za bekstejdž, knjižicu sa tekstovima i knjižicu sa fotografijama, reprodukciju slike Pinkove žene, poster sa ručno pisanim tekstovima pesama i kolekcionarske kartice.

Zašto je na listi: Povod reizdanja ovog albuma bila je remasterizacija celokupnog kataloga benda nakon pomirenja sa EMI records. Iako je boks sa svim studijskim albumima Oh, By the Way izašao relativno nedavno, ovog puta se bend odlučio da otvori svoju bogatu arhivu, ali iako velikodušni u slučaju najpoznatijih albuma, postoji još dosta snimaka koje treba očekivati u budućnosti. Najizdašniji su bili u slučaju The Walla tako da dodatni sadržaji poput demo snimaka Rogera Watersa, prethodno dostupni na booteg snimcima, su konačno postali službeni deo kataloga benda. Uvid u „izgradnju zida“ daju i prethodno neobjavljeni i nedostupni bendovski demo snimci, koji čak sadrže i pesmu „Sexual Revolution“, koju je Waters objavio na svom solo prvencu The Pros and Cons of Hitchhiking. Drugačiji aranžani, radni naslovi pesama, pesme koje nisu dospele do krajnjeg proizvoda objedinjuju The Wall kao „epsku“ priču koja se priča praktično na tri načina na ovom izdanju. Značaj ovog izdanja pokazuje i nagrada koju je bend dobio na ovogodišnjem Classic Rock Awards za najbolje reizdanje u 2012. godini.

Za preslušavanje: The Doctor (Comfortably Numb, band demo)

R.E.M. – Document (25th Anniversary Edition)

documentDatum izdavanja: 24. septembar 2012.

Izdavač: Capitol/I.R.S.

Povod: Dvadeset peta godišnjica od objavljivanja albuma.

Sadržaj: Digtalni remaster originalnog albuma (CD 1) i snimak nastupa iz Utrehta 1987 (CD 2).

Zašto je na listi: Prvi platinumski album benda i dalje nejasno kojim čudom s obzirom na subverzivnost koju u sebi nosi, 25 godina kasnije, u vremenu novih kriza i ratova i dalje odiše gorčinom i nezadovoljstvom. Kao što i samo ime kaže, album je dokument jednog vremena, ali i dokument nepromenljivosti istog: „Exhuming McCarthy“ i dalje opisuje etiku američhih političara, „Finset Worksong“ govori o istoj zameni sistema vrednosti, socijalni slučajevi i dalje žive poput onih u „Oddfellows Local 151“. Najveći komercijalni single sa albuma „The One I Love“ i dalje izaziva jezu kod apokaliptičnog uslkika „Fire“ a apokalipsu u „It’s the End of The World as We Know It“ možda će neko interpretirati kao proročku, s obizrom da se bliži famozni smak sveta krajem godine (kad je Nostradamus mogao da prorekne „Gangnam Style“, sve je moguće). Na bonus CD-u, live iz Holandije nudi žive verzije svih pesama sa albuma osim „Strange“ (omaž britanskim post-punkerima Wire), „Fireplace“ i „King of Birds“ pa fanovi konačno mogu da čuju snimke sa ranih turneja, obzirom na to da su svi live albumi benda snimljeni na turnejama iz prošle decenije.

Za preslušavanje: Finest Worksong (Live in Uthreht)

Megadeth – Countdown to Extinction (20th Anniversary Edition)

countdownDatum izdavanja: 6. novembar 2012.

Izdavač: Capitol/EMI

Povod: Dvadeseta godišnjica od objavljivanja albuma.

Sadržaj: Originalni album u novoj remasterizovanoj ediciji (CD 1) i snimak celokupnog nastupa iz Cow Pallacea 1992 (CD 2). Set uključuje i knjižicu sa beleškama kritičara Kory Growa, dvostrani poster visoke rezolucije i kolekcionarske razglednice sa fotografijama članova benda.

Zašto je na listi: Kao poklon za dvadeseti rođendan albuma Countdown to Extinction, „Megadave“ je fanovima konačno omogućio da čuju remasterizovanu verziju originalnog miksa ovog klasika, jer su prethodna remasterizovana izdanja sadržala Mustaineov remix koji je radio tokom kampanje reizdanja celokupnog kataloga sa bonus materijalima 2004. godine. Razlika je osetna i mora se reći da je ova verzija albuma superiornija u odnosu na remix, posebno zato što je Mustaine korisio dosta dinamičke kompresije na remixu (uporediti recimo „Symphony of Destruction“ sa ova dva remastera). Ovo izdanje zato i razrešava sve sumnje u činjenicu da ovaj album pripada jednom od najboljih izdanja iz Megadethovog kataloga. Propratni disk sa kompletnim snimkom nastupa sa promotivne turneje iz Cow Palacea 1992, prethodno delimično objavljeno na šestodelnom EP-ju, pored živih izvedbi pesama sa albuma, donosi i superiorne koncertne verzije pesama sa prethodnih albuma, posebno zahvaljujući virtuozu Martyju Freidmanu, dokumentujući veličinu nekada jednog od najvećih metal bendova.

Za preslušavanje: Countdown to Extinction (Live at Cow Palace)

Rage Against the Machine – Rage Against the Machine (20th Anniversary Edition)

ratmxxDatum izdavanja: 27. novembar 2012

Izdavač: Legacy

Povod: 20 godina od objavljivanja albuma.

Sadržaj: Remasterizovan originalni album sa bonus B-stranama (CD 1), originalni demo snimci (CD 2). Set sadrži i DVD sa živim snimcima iz 2010 i devedesetih kao i video spotove, dok deluxe verzija sadrži još jedan DVD sa prvim nastupom benda 1991 godine i živim snimcima iz prve polovine 90-tih. Deluxe verzija sadrži i 12″ vinil i knjžicu koja na 40 strana prati rad benda iz pera velikog fana benda hip-hopera Chuck D-ja.

Zašto je na listi: Rage Against the Machine je album rađen po najvišim muzičko-tekstualim i produkcijskim standardima. Dokaz potonjeg je i činjenica da mnogi audiofili i ljudi čija stuka su audio uređaji proveravaju kvalitet zvučnih kutija pustajući ovaj album, posebno pesmu „Take the Power Back“. U remasterizovanom ruhu zvuk se čini jasnim i glasnim, doduše malo više ovo drugo, no ovo je album koji definitivno treba slušati najglasnije. Što se tiče dodatnih sadržaja, ovo izdanje lepo objedinjuje gotovo kompletnu muzičku radinost benda u inicijalnoj fazi: tu su na prvom disku žive verzije „Bombtrack“, „Bulet in the Head“ i „Take the Power Back“, objavljene kao B-strane, i originalni demo album, koji na neki način podseća na Spunk Sex Pistolsa u smislu kvaliteta i značaja samih snimaka. Demo sadrži i pesme koje nisu objavljene na prvencu: „Darkness of Greed“, „Clear the Lane“, obe objavljene kao B-strane „Killing in the Name“ singla, „Mindsets a Threat“, čije deonice su ubačene u „Wake Up“, „Freedom“ i „Bullet in the Head“ , dok „Autologic“ i „Narrows“ su ostale nepoznanica, ali nisu više zahvaljujući ovom izdanju.

Za preslušavanje: Killing in the Name (Demo)

Nepravedno izostavljeni

Kao što je u uvodnom delu pomenuto, ova lista je subjektivni probir deset izdanja, pa zbog orgraničenog broja mesta na listi, ova sekcija posvećena je ispravljanju nepravde skromnim pomenom nepravedno izostavljenih izdanja sa liste. Među njima treba sigurno pomenuti četrdesetogodišnji Thick as a Brick Jethro Tulla, proslavljen specijalnim vinilnim i CD reizdanjem, Slowhand Erica Claptona, čijih trideset i pet godina od objavljivanja obeleženo je boks set reizdanjem, povodom trideset godina albuma The Gift The Jama objavljen je četvorostruki boks set, pre dvadeset pet godina izašao je i So Petera Gabriela remasterizovan u pakovanju sa koncertnim snimkom i DVD-jem, debi Manic Street Preachersa Generation Terror obeležen je dvadesetogodišnjim deluxe izdanjem, istim formatom kojim je obeležena petnaesta godišnjica The Fat of the Land grupe Prodigy.

Fanovi metal muzike obradovani su objavljivanjem tri decenije starog albuma Screaming for Vengence Judas Priesta u deluxe verziji sa bonus pesmama i koncertnim DVD-jem, deluxe remasterima prva tri Dio albuma kao i reizdanjem Panterinog Vulgar Display of Power sa prethodno neobjavljenom (isto tako vulgarnom) pesmom „Piss“. Punkeri su očigleno zatajili ove godine, jer osim Pistolsa, debi albumi grupa the Damned, the Clash, Talking Heads, Television, Ian Dury & The Blockheads, Wire, Boomtown Rats, su ostali bez tridesetpetogodišnjih jubilarnih remastera. Doduše, gotovo svi pomenuti albumi su dobili adekvatan tretman u prethodnih desetak godina. To u neku ruku pokazuje da u inostranstvu za reizdavanje albuma nije potreban samo dobar povod za reizdanje ako je album sam po sebi dobar. Za razliku od stranih izdavača, domaćim izdavačima ni kvalitet ni povod nisu dovoljni da ovakva izdanja konačno zažive kod nas. Da li će ih biti u narednom periodu ostaje vremenu da pokaže, a do tada, strana izdanja ostaju više nego dobra utešna nagrada.