-

Mlade snage regiona: Top 10 singlova 2022.

Mlade snage Top 10 singlovaU 2022. godini pojavilo se mnoštvo novih sastava na regionalnoj sceni koji odišu velikim kvalitetom, ali i pojedinih našoj redakciji poznatih od ranije koji su nas ovog puta prijatno iznenadili ili se pojavili u novim projektima. Ova lista je posvećena singlovima bendova koji su se skoro pojavili na sceni, a jedva čekamo da čujemo šta će sledeće objaviti. Takođe, da napomenemo, reč mladi nije iskorićena kao odrednica za godine članova, već za period postojanja ovih bendova. Naravno da se na ovoj listi moglo naći još bendova, ali smo se mi opredelili za 10 izvođača.

Sad je, dragi čitaoci, došao red na vas da izaberete najbolji 2022. godine glasajući na kraju teksta za svog favorita. Glasanje traje do 27. januara u ponoć, a pobednik će dobiti baner na našem sajtu u trajanju od mesec dana. Ovaj baner videće preko 100.000 ljudi, koliko mesečno poseti naš sajt. Pomozite svom favoritu da osvoji nagradu. Takođe, ne zaboravite da poslušate sve singlove koji su obeležili godinu iza nas.

They Drive by Night – Teror

Kada bi Black Sabbath i Artan Lili imali dete, to bi otprilike zvučalo ovako. Rifovi sa prljavom distorzijom na dve gitare koje ovaj mladi beogradski bend ima, u kombinaciji sa muško-ženskim višeglasom u isto vreme zvuče i retro i sveže, a šestorku They Drive By Night čini još lakše dopadljivom slušaocu. „Teror“ je njihov peti singl, a prvi na srpskom jeziku i možda se upravo zbog te činjenice izdvaja kao favorit od do sada ponuđenog. Zato slušalice u uši i saznajte šta to „Teror“ misli, a šta to zna.

VHS Stereo – Susret

Gotovo tri godine trebalo je bendu VHS Stereo da predstavi svoju drugu pesmu. Ali, sudeći po onome što smo dobili u pesmi „Susret„, teško je zameriti im na bilo koji način. Lagana ljubavna pričica u ovoj pesmi leti na krilima pop-rock i midwest emo zvuka, sa čestim uplifting momentima, koji singlu dodaju atmosferu žurke i veoma efektno utiču na raspoloženje slušaoca. VHS Stereo, donedavno trojka, sada je četvorka, a zvuk još jedne gitare i nešto ozbiljnije produkcije i te kako se mogu osetiti u novom singlu, pa ostaje samo da čekamo da se konačno pojavi i taj debi album ovog benda.

Dubak – Unapred Unazad

Ostavivši odličan utisak svojim kratkim ali slatkim EP izdanjem, Dubak slušaocu daje na uvid minimalan, i pomalo psihodeličan indie pop zvuk, koji će se najviše dopasti fanovima američkog talasa bedroom bendova sredine 2010-ih. Sa tekstom na srpskom, jednostavnim aranžmanom, pevljivim refrenom i opuštenim kucanjem lo-fi dram mašine, koji kulminiraju u dubakovom uznemirenom falsetu i napetijoj gitarskoj melodiji, pesma predstavlja savršenog kandidata za vašu zimsku plejlistu.

Stain – Faceless

Faceless“ je verovatnoj najhitičnija pesma benda Stain koju čine mračna razlaganja, iskusno izgrađene vokalne harmonije, dinamičan aranžman i refren koji se na prvo slušanje ureže u pamćenje, a da nije nikako jeftin i već milion puta iskorišćen. Ono što ovu pesmu čini tako upečatljivom i moćnom su ritmička preskakanja na bubnjevima i gitarama u refrenu, koja čine da vas svaki ton nakon njih ošamari moćnije od onog prethodnog, da bi kasnija vraćanja u atmosferične strofe pružila slušaocu mali odmor i psihodelični efekat.

Šakal – Dok gorim

Novo ime sačinjeno od veterana domaće scene, Šakal su vodećim singlom sa „Jav, Prav, Nav“ približili svoju fatalističku viziju pagan black metala. Traka furiozno poleće trijumfalnom deonicom, koju karakteriše tipično finska melanholija drugog talasa, kako bi ovu notu nemira već u sledećem trenutku akcentovala akustičnom gitarom, duha sličnog onom u prelaznim deonicama klasičnih bendova poput Bathory i Immortal. Slikovit tekst govori o paganinu osuđenom na smrt, ali i neskrivenoj radosti što će, sjedinivši se sa ognjem koji mu razdire telesno obličje, uskoro kročiti pred suđene kapije Kosmosa.

Lavina – Id

Bogme rodio svež metal ove godine u regionu, a dodatni pokazatelj toga je niški sastav Lavina i njihov prvi singl „Id„. Ova ekipa je odlučila da prvi utisak bude pravo u metu, pa tako uvodni rif ove stvar odiše jednom opasnom oštricom i zakovanim gruvom. A onda, iako možda očekujete growl ili neki vokal tipičan za metal, dobijate izuzetno melodičan i prijatan clean zvuk, koji u refrenu eksplodira u poprilično grandžerski oblik. Upravo ovaj kontrast masnih gitara i milozvučnog glasa predstavlja najbolje oružje ovog mladog sastava. I definitivno im pristaje ime koje su sebi nadenuli, jer vas rifovima i snažnim udarcima bubnjeva zatrpavaju od početka do samog kraja.

KISITI – Eho

Ako ste se možda zapitali šta se dogodilo sa makedonskim bendom KI, evo i odgovora – postali su KISITI. KISITI je uspeo da na samom početku odmah snažno udari i tako nam je podario nimalo laganu, dosta mračnu, ali opet hitičnu numeru savršenu za đuskanje u andergraund klubu. Estetika kojom se vode jeste ponikla iz 80-ih, ali je više naslonjena na gotiku i post-punk sa Mizarom kao predstavnicima, nego na svetlije synthwave elemente. A opet na sve to gitara povremeno uleti s nekim funky motivima koji se poigraju sa ušima slušaoca. Najupečatljiviji deo je tema posle mirnog refrena koja donosi još jedan potpuno novi nivo mraka koji će vas naterati da gotovo zbunjeno zaigrate.

Majdan – Svetionik

Insipiracija umetnika je njegov život i životno okruženje. U trenutku dok proživljavamo jednu od najtoplijih zima, više je nego očigledna referenca Nemanje Erića koja nam saopštava da ne brinemo dovoljno i da ćemo živeti posledice. Muzički, referenca je zavijena u alternativnu pop formu sa jako upečatljivom produkcijom. Iako će vas ona (pesma i produkcija) podsetiti na neke svetske hitove, mislimo da je vreme da razumete da to što mislite da je tamo negde u svetu bolje, kvalitetnije, to nešto tamo je već tu, pred vama.

Plus jedan – Koga imaš?

Manje gitara, a više mašina, je l to novi indi fazon ili je to samo izraz indiesponiranog sastava Plus jedan? Kako god bilo, čuli smo nešto novo prethodne godine, nešto na šta je naša redakcija smatrala da treba obratiti pažnju, te stoga pred vama je tri i po minuta pozadinskih sintova, bas linije, bunjarske podrške i vokala provučenog kroz efekat, te jednostavno prožimajućih, ali liričkih značajnih pratećih vokala, toliko upečatljivih da nakon minut nećete biti sigurni šta je glavni vokal. Tada shvatate da je i izražaj muzički dosta nasumičan i neočekivan, nov, a onda kada mislite da ćete dobiti očekivani krešendo, pesma se vokalom završava, sama namećući opciju „pusti ponovo”.

Dzipsii – Finibrid

Iako Dzipsii (Jovan Živadinović) na albumu „Zapisi iz podzemlja“ ima i moćnije i pamtljivije pesme, ipak singl „Finibrid“ se svakako ističe kao, možemo reći, najčil numera na celom izdanju, koja naprosto poput opojne supstance iz naslova numere baca u stanje blagostanje, koja odmara mozak, ali i sve mišiće u telu. Samo se zavalite, odvrnite ovu stvar i uživajte u njenoj atmosferičnosti i šarenolikosti glasa i vokalnih sposobnosti Jovana Živadinovića i njegove stihove koji su u isto vreme i romantični i bezobrazni. Jako kvalitetan alternativni R&B kakvog odavno nije bilo na regionalnoj sceni.

Molimo vas da glasate samo jednom za svog favorita. Svi dupli glasovi će biti izbrisani, a mogu dovesti i do toga da bend bude diskvalifikovan!

Autori: Branislav Cvetković, Uroš Matović, Nikita Šestak, Mladen Milošević

Ko je vaš favorit?