-

Mlade snage regiona: Top 10 singlova 2021.

Balkanrock 2021 2022 Mlade Snage top 10 singlova

U 2021. godinu pojavilo se mnoštvo novih sastava na regionalnoj sceni koji odišu velikim kvalitetom, ali i pojedinih našoj redakciji poznatih od ranije koji su nas ovog puta prijatno iznenadili ili se pojavili u novim projektima. Ova lista je posvećena singlovima bendova koji su se skoro pojavili na sceni, a jedva čekamo da čujemo šta će sledeće objaviti. Takođe, da napomenemo, reč mladi nije iskorićena kao odrednica za godine članova, već za period postojanja ovih bendova.

Naravno da se na ovoj listi moglo naći još bendova, ali smo se mi opredelili za 10 sastava koji su nas oduševili svojim upečatljivim singlovima. Sad je, dragi čitaoci, došao red na vas da izaberete najbolji 2021. godine glasajući na kraju teksta za svog favorita. Glasanje traje do 8. januara u ponoć, a pobednik će dobiti baner na našem sajtu u trajanju od mesec dana. Ovaj baner videće preko 100.000 ljudi, koliko mesečno poseti naš sajt. Pomozite svom favoritu da osvoji nagradu. Takođe, ne zaboravite da poslušate sve singlove koji su obeležili godinu iza nas.

Mamut – Kruna

Singl „Kruna“ kojim je najavljen debi album MamutaNihilist“ nam je pokazao novo ubojito vokalno oružje benda – kombinaciju i kontrast vokala Iva i Borne Žderića, koji donosi jednu novu vrstu melodičnosti i besa izraženog kroz jako prijatno i čisto pevanje. Definitivno jedna od najhitičnijih pesama na ovom izdanju i kompozicija koja je uprkos jednostavnom aranžmanu veoma uzbudljiva i dobija svežinu sa svakim novim slušanjem. Numera kao stvorena za besumučno silovanje repeat dugmeta. Mamut sjajno koketira s pop muzikom i ima sposobnost da se, uprkos tome što je mračna i besna, njihova muzika učini privlačnom i neodoljivo pamtiljivom čak i ljubiteljima ne tako tvrdog zvuka. „Kruna“ je pravi primer toga.

Proto tip – Krećem se

Drugačije je, značajno se razlikuje od onog što biste pomislili da ćemo čuti. Iznenađenje, uz nekoliko milih vokalnih tonova u strofi, sa refrenom koji se lako pamti, aranžmanski pametno uklopljeno, bezbroj ukrasa i kraj koji to nije, već iza sebe krije još dva minuta raspleta… Zato su ovde, u ovoj rubrici, proto tip i pesma „krećem se“. Nikolinom prodornom glasu odgovara spuštena lopta i melodične gitare, a na drugačijem izrazu proto tip verovatno treba da zahvali promenama u svom sastavu. Promene su obuzdale silovitost i obogatile sirovost njihovog zvuka, što se u ovom singlu lepo uočava. S toga proto tipu možemo poželeti još pametnih aranžmana, mirnih tonova i razgovetnih bas linija kakve su čuju u drugom delu numere, jer strah od promene je samo strah od izvesnog.

Keni nije mrtav – Vetar

Pesma „Vetar“ odiše pomešanim uticajima, s jedne strane Velikog Prezira, a s druge Goblina. Ovo je pesma u kojoj se možda objašnjava ono što se nalazi na misterioznom covera album „Ajmo da plešemo“ benda Keni nije mrtav. Reklo bi se da je dečak iz ove pesme onaj koji viri, onaj koji polako i nespretno (saplete se dečak) ulazi u svet odraslih i nije siguran šta ga tamo čeka. Ipak, on ima snage da se suprotstavi inatom, režećim glasom iz grla i pitkim rečima, a u svemu tome ima i saveznika u vidu personifikacije vetra, koji određene brige sklanja od njega. Sve pohvale za ovu numeru u kojoj Keni spušta  tempo u odnosu na onaj od na koji smo od njih navikli, ali emocije, intenzitet i napetost odvrće do kraja.

Turbo Trans Turisti – Šimpanza

Turisti su se ove godine odlučili za mali revamp, rebrending ili čak osnivanje ćerke firme pod nazivom Turbo Trans Turisti (skraćeno TTTuristi). Iako bend postoji već neko vreme i skoro svi dobro poznaju njegove članove, smatrali smo da ovaj njihov novi zaokret, novi početak, koji je startovao upravo s pesmom „Šimpanza“ treba predstaviti na ovoj listi. Muzički momenat je nešto suštinski ostalo od starog koncepta Turista, samo još više u, hrabro ćemo reći, elektro-pank maniru, što je očigledno nedovoljno eksploatisano na našim prostorima. Upravo taj put kojim se ređe ide ih postavlja na mapu lakše nego druge koji se tradicionalnom svirkom, više puta razvodnjenom, pokušavaju progurati na višu instancu.

Parampaščad – Komadi

Iako postoji izraz „crnogorski bend“ koji važi za nešto što ne postoji ili verovatno nikada neće postojati, s vremena na vreme nam iz ove zemlje stignu jako ukusni plodovi. Parampaščad, iako zbog imena možete pomislili da se radi o nekakvom punk sastavu, zapravo sviraju jako prijatan i melodičan alt/pop rock koji karakterišu atmosferične gitare, dancy groove i jednostavni, ali emotivni i poetični tekstovi. Njihov drugi video singl „Komadi“ s debi albuma „Na putu ka suncu“ jasno ukazuje na sve ove adute. Najveći utisak ostavljaju nenametljivost i skladnost muzike, aranžmana i pevanja koji na kraju stvaraju jednu dinamičnu i iskrenu kompoziciju. Parampaščad su ovoj numeri pokazali i da se jednostavnim sredstvima sve može na kraju upakovati u veoma privlačnu celinu.

Monah – Iza ogledala

Retko se može čuti da bend već s prvim singlom, pokaže da ima svoj stil ili da bar na keca ne može reći na koga „smrde“. Niški bend „Monah“ je svojim prvim video singlom „Iza Ogledala“ pokazao da je to itekako moguće. Najveći kvalitet ove numere, pored njene originalnosti, je interesantno rešena vokalna dinamika u kojoj falset zauzima dominanto mesto u refrenskom dvoglasu, dok su strofe otpevane punim glasom u dubokom registru. Tekst pesme je napisan tako da vas zaintrigira, postavi pitanja, ali nikako ne skreće u banalnosti, već vas sjajnom deskripcijom uvodi u Monahov svet. Nestrpljivo čekamo još pesama i album.

Stain – Spiral

Stain je bend na koji ljubitelji svih mračnijih žanrova definitivno treba da obrate pažnju. Ukoliko volite muziku od koje vas blago podilazi jeza, dok u isto vreme osećate kako vam krv od uzbuđenja ubrzano struji žilama, njihov debi singl „Spiral“ će biti prava poslastica za vas. Posebno treba istaći to da ova pesma iako nema klasičan refren izuzetno pamtljiva zbog vokala koji je u rešen na izuzetno dinamičan, melodinčan i moćan način. Činjenica je da kod nas grandž nikada nije zaživeo kako treba, a ovi momci ulivaju nadu da to ne mora tako i ostati. Izuzetno zreo i moćan prvi singl, posle kog vam je žao što odmah ne možete da čujete još pesama ovog sastava.

Izgubizmo – Plovi

Ekipa oformljena u Bijeljini je odlučila da promeni svoje ime, ali i donese nam nešto drugačiji zvuk od onog na koji su njihovi fanovi navikli. Naime, reč je o bendu Izgubizmo (ex G.R.I.M.M.) i njihovom novom singlu inspirisanom govorom Ive Andrića na dodeli Nobelove nagrade – „Plovi“ . Izgubizmo ima rifove teške tri megatona, sjajan osećaj za dinamiku, oštrinu u zvuku i vokalu, ali i sjajnu veštinu pripovedanja. Aranžman je jednostavan, ali izuzetno efektan i odlično drži pažnju do samog kraja pesme. Posebno treba istaći haotičnu završnicu u kojoj se, do tada već neobuzdana svirka „raspojasava“ do kraja, a zatim stiže lagani oprost od ove numere uz pomalo arhaične stihove. Sve u svemu, jedna konkretna, jezgrovita numera koja predstavlja sjajan singl za novi početak.

EGO – Hypnotech

Hypnotech“ je prvi singl niškog alt-rock sastava Ego, koji se zavrteo kao najava debi albuma „Mechanisms“. Dok preslušavate “Hypnotech”, tačno možete da zamislite kako skakućete u masi dok se lutajuči snopovi prelivaju preko benda i nadigravaju sa melodijom. Ego nije tipičan newcomer i “Hypnotech” nije obična već moćna pop pesma sa zaraznim refrenom koja govori o tome kako se pojedinac snalazi u masi. Pomalo naginje i ka psihodeliji. Kao što je sam Ego svojevremeno objasnio: “Ta masa često ima tendenciju da uguši pojedinca i pretvori ga u nešto sto nije, a sto se od njega očekuje da bude, da ga ’hipnotiše’ i uzme pod svoje“.

Danga – Mozak mi se zaledio

Danga je, kao inače klasičan alternativni rock bend bez izmišljanja tople vode i sakrivanja ispod izmišljenih podžanrova u cilju samoubeđivanja u sopstvenu originalnost, debi singlom „Mozak mi se zaledio“ ipak pokazala da odudara od drugih alternativnih bendova. Uz dve komplementarne oštre distorzije nosi se žestoki gitarski gruv, a unutar svega toga se šćućurila pop pesma u izvedbi pevačice Andree Ambruš. Sa jedne strane je to opet iskonski, suštinski i sa spontanom, direktnom žicom koja nedostaje malo introvertnijim izvođačima; sa druge strane dovoljno nenametljivo, prizemno i bez bespotrebne cike, vriske i kojekakvog prenaduvanog hajpa. Nema sumnje da ovde ima mesta za napreda jer, ne zaboravimo, ovo je ipak debi, a svi ključni pokazatelji od rifova do pevanja pokazuju izvesnu zrelost u stvaranju prvenca Dange.

Molimo vas da glasate samo jednom za svog favorita. Svi dupli glasovi će biti izbrisani, a mogu dovesti i do toga da bend bude diskvalifikovan!

This poll has ended (since 1 year).

Izaberite vašeg favorita

Parampaščad - Komadi
50.00%
Mamut - Kruna
9.76%
EGO - Hypnotech
8.88%
Danga - Mozak mi se zaledio
7.10%
Proto tip - Krećem se
6.21%
Stain - Spiral
4.73%
Izgubizmo - Plovi
4.44%
Monah - Iza ogledala
2.96%
Turbo trans turisti - Šimpanza
2.96%
Keni nije mrtav - Vetar
2.96%