-

Mlade nade regiona: Top 10 singlova 2020.

mlade nade regiona 2020.

U 2020. godinu pojavilo se mnoštvo novih sastava na regionalnoj sceni koji odišu velikim kvalitetom, ali i onih koje smo poznavali od ranije, ali su se sad pokazali kao izuzetno vredni naše veće pažnje. Ova lista je posvećena njima koji su skoro zagazili na muzičku pozornicu, a već jedva čekamo da čujemo šta nam novo spremaju. Naravno da se na ovoj listi moglo naći još bendova, ali smo se mi opredelili za one koji su nas svojim hitičnim singlovima najviše zaintrigirali.

Šiza – Prsa će kosti čuvati

Kada je krajem septembra izašao ovaj singl, prva misao svakako je bila „Kakav je ovo naziv benda?“, a polazna tačka je bila da se proveri može li da uskoči u sledeći broj Umesto hvalospeva. Međutim, već posle par sekundi slušanja postalo je jasno da je pesmi upravo ovde mesto. Kako i na samom početku spota upozoravaju, on može izazvati epileptični napad. Dosta kontrastnih slika koje se smenjuju, u naizgled običnom sviračkom spotu, upotpunjuju atmosferu i aktiviraju simpatički nervni sistem kako bi vas pripremile za borbu. Da jeste produkt do koga se došlo znojem, jasno je kada uzmemo u obzir da potpun ugođaj obezbeđuju samo basista i bubnjar. I da ne preskočimo slona u sobi, da liče na Royal Blood, ali samo utoliko što se radi o postavi bas plus bubanj i što prvim singlom prave bum, nastupaju direktno i odmah grizu lako pamtljivim melodijama i jednostavnim i agresivnim tekstom. I za one kojima opis nije bio dovoljan da ih ubedi da poslušaju, evo jedne floskule „zvuče svetski, a naši su“.

Sitzpinker – Da li

Jedna od uzdanica aktuelnog muzičkog talasa koji poslednjih nekoliko godina praši Beogradom je upravo i bend Sitzpinker. Ovaj bubanj-bas trio je ujedno i ekipa koja poprilično voli da eksperimentiše sa svojim zvukom i baš iz tog razloga su kroz naše rubrike kretali od blata do zvezda i nazad. Istina je da je ovaj bend već ranijih godina izdao svoj prvi EP „Podlo poštovanje“, s kog je i ova pesma, ali je bend od trenutka kada je Andrej Mladenović preuzeo producentsku palicu znatno procvetao. Sa jedne strane imate bend koji želi da bude bučan i buntovan, a sa druge jedan miran i staložen, koji na razgovetan i jasan način želi da pošalje neke poruke, pre svega o unutrašnjim borbama. I u ovom poslednjem su jako dobri. Pesma „Da li“ je apsolutni predvodnik te mirne strane Sitzpinkera koja je, sa naše tačke gledišta, ubedljivo najjači adut ovog benda.

Savana – Fatamorgana

U osnovi Savana možda sviraju stoner ili desert rock, kako ih često predstavljaju, ali lepota u zvuku ovog benda zapravo leži u transžanrovskom blendu koji je nastao mešavinom najrazličitijih uticaja i verovatno činjenice da svi članovi Savane imaju, ili su bar nekad imali, druge bendove koji se muzički jako, jako razlikuju. Kroz pesmu nas pretežno „voze“ ritam i bas gitara, dok ovi tihi vokali u izvođenju uživo dobijaju jedan potpuno novi oblik, jer tada sva četiri člana istovremeno zauzimaju mikrofon i samu pesmu izvode dosta glasnije. Jedina prilika do sada da Savanu čujemo uživo je bila na Hali Gali festivalu, a s obzirom da u skorije vreme ne možemo previše da se nadamo nekoj novoj svirci, ostaje da čekamo naredne singlove koje će bend izbacivati jedan po jedan dok ne zaokruži priču oko debi albuma „Tarangira„.

Crni Dani CERN-a – Krila

Bend Crni Dani CERN-a je takođe, pre nekoliko godina izdao EP izdanje, ali smo njihov pun sjaj mogli da vidimo izlaskom debi studijskog albuma „Prazninama„. Odavno nije bilo ovako dobrog benda mračnog zvuka na našim prostorima koji se oslanja na duhovno pevanje i gotik i grandž estetiku. Ipak to nisu jedine muzičke boje koje se provlače kroz pesmu „Krila“ već nailazimo i na puno igranja s post-rock i trip-hop elementima. Bubanj i bass linija mantrično hipnotišu slušaoca, dok sintovi, gitara i brutalni vokal grade takvu atmosferu da stičete utisak da se nalazite u središtu nekog hrama u kom sve odjekuje. Takođe, slike koje se nalaze u tekstu, spojene s načinom pevanja, čine da vam se stvarno zaledi krv u žilama dok slušate životne savete koje vam, kroz njega, bend upućuje. Ovo je bio sjajan izbor za singl koji će najaviti album, jer kao da predstavlja neku vrstu manifesta, neku vrstu životnog priručnika kojim se članovi benda vode.

Mechanical – Fluorescent Black

Kad bi vas pitali šta se desi kad se spoje tehničar i bubnjar grupe Zabranjeno pušenje sigurno ne biste pomislili da je u pitanju neka vrsta disharmoničnog grunge fazona. Ipak, Mechanical koji čine gitarista Krešimir Jurina i bubnjar Branko Trajkov Trak, donosi upravo takav zvuk spojen s veoma melodičnom vokalnom interpretacijom. Ono što ovu stvar izdvaja je njen neuobičajena produkcija i aranžman u kom gitara nije u prvom planu, već su to dinamični bubnjevi s mnoštvom različitih prelaza. Krešimirova gitara je tu više da kroji atmosferu i savršeno upotpuni njegov vokal, nego da vas oduva rifovima. Kad je reč o Trakovim bubnjevima, oni su umetnost sami po sebi, jer nose celokupnu strukturu pesme i savršeno čine da pesma šmekerski, postepeno raste iz dela u deo. Upravo reč šmekerski, je i glavna odlika ovog dvojca, jer sve rade s puno emocija, ali nekako nonšalantno, bez ikakve usiljenosti.

Gazorpazorp – Ne bojim se

Prvi EP Gazorpazorpa se našao i na našoj godišnjoj listi 2018. godine, ali su nam ove godine sa svojim novim EP izdanjem „Od vazduha i sunca“ objavljenim za Moonlee Records definitivno pokazao da može da napravi i hitične singlove. Definitivno kao najjači od 3 singla koja su izdali ističe se poslednji „Ne bojim se„. Najviše zbog svog ubojitog refrena i najzrelijeg teksta koji je ovaj bend do sada predstavio. Odluka da im ortaci više ne pišu tekstove već da sami preuzmu tu ulogu pokazala se više nego dobra. Osim u tekstu, pesma je usled toga postala daleko vokalno emotivnija, jer se iz bendovih glasnih žica sada ori ono što ih direktno i nedvosmisleno pogađa. Takođe, treba pohvaliti i tripozni spot u režiji Gvozdena Ilića i Jane Anđić koji povećava snagu pesme i dodaje joj gotičarsko-mističnu crtu.

Milošev feat. Dunja Ercegović – Drugom prilikom

Jeste da se zovemo Balkanrock, ali uvek nađemo mesta i za dobre autore koji više naginju pop zvuku, pa tako nismo ostali imuni ni na pesmu „Drugom prilikom“ koju potpisuje Matej Milošev u saradnji sa Dunjom Ercegović (Lovely Quinces). Ova numera u svoja 3 minuta savršeno opisuje osećaj izgubljenosti, dok tražimo nešto što nam je milion puta izmaklo iz ruku, i sve nemire koje sa sobom često nosi život na ovim prostorima. Pesma jeste ogrnuta u tonu melaholije, ali njen refren nosi izrazitu dozu nade i želje da se ponovo borimo da pronađemo sebe i osetimo lepo i voljeno. Ovo je pravi primer hita koji, nimalo nije „limunadica“, već hrabro komunicira s ljudima kojima je uteha potreba. Divno je ovo što su nam predstavili Matej i Dunja i sigurni smo da će njihova pesma nastaviti da se vrti na uređajima mnogih od vas i narednih meseci.

rer’ižu – Pusti

Magična trojka rer’ižu iz Požege stvorila je jednu nenametljivu i omamljujuću kompoziciju, sa sjajnim kontrastima tihog i glasnog, umirujućeg i razbuđujućeg. Iako u sastavu uopšte nema ritam sekcije, snage nimalo ne manjka, štaviše, pesma postaje još moćnija ovako oslonjena na perkusivnu gitaru, pitke melodije s klavijatura i prijatni etno vokal Irene Parezanović. Najveći kvalitet pesme je sjajan sklad svega odsviranog i Ireninog pevanja i vokalne melodije. Sve je podređeno vokalu, ali je sve instrumentalno snažno na mnogo nivoa. Takođe, kraj numere je jedno potpuno nestvarno, hipnotišuće iskustvo plivanja kroz sonične talase. Najiskrenije se nadamo da ćemo imati prilike da čujemo još pesama ovog neuobičajenog tria.

Pourpur – Glad

Jako nam je drago kada bend uvidi svoje greške i počne aktivno da radi na njima. Kruševački bend pourpur je pre više od godinu dana izbacio debi singl “Porno-romantičan” koji je bio ozbiljan kandidat za tadašnje izdanje Umesto hvalospeva. Kako su i sami naveli u saopštenjima, ovu dugu pauzu do drugog singla su iskoristili da se posvete pisanju i radu na muzičkom izrazu, a rezultat je jako očigledan. Njihov drugi singl, pesma „Glad“ dobija svoje zasluženo mesto na ovoj listi. Osetan je veliki napredak u mnogim aspektima i pred nama je pesma sa kojom ponosno mogu da se pohvale i računaćemo je kao zvaničan početak rada ovog benda. Sam miks zvuka je mogao malo bolje da bude rešen, posebno u refrenu, ali sve te sitne mane padaju u vodu pored relativno interesantne demonstracije njihove verzije alternativnog roka i teksta koji je miljama ispred onog sa prethodnog singla, zajedno uokvirenim ovim crno-belim spotom koji ovoj pesmi odgovara u potpunosti.

Lisilo – Pater Familias

Mladi bendovi, ne znate kako da se predstavite publici i da privučete njihovu pažnju? Evo vam primera. Verovali ili ne, „Pater Familias“ je debi singl benda Lisilo. Pred vama je, za početak, pesma sa veoma korektnom produkcijom. Pesma sa jako lepim rešenjem koja poseduje i uvod i razradu i zaključak. Veoma zvučnim refrenom dolazi i do granica onoga što se danas smatra komercijalnom muzikom, ali u isto vreme i jako vešto uspeva da izbegne tu granicu. Tekst, koji i nije nešto preterano inovativan, beži od opšteg mesta, a uspeva da bude lako pamtljiv i pevljiv. Mladi bendovi, pred vama je šablon kako produkcijski treba da izgleda vaša debi pesma.