-

Balkanrock VS Oblakoder: Top 5 stranih singlova u 2019. godini

strani singlovi cover

Nastavljamo sa godišnjim listama portala Balkanrock i Oblakoder, a sada su na red došli strani singlovi. Ovaj put, nije došlo do preklapanja listi, ako izuzmemo podudaranje jednog autora. Na kraju teksta možete glasati za svog favorita.

Liam Gallagher – The River

Ova pesma je poput zveri, kako je sam Liam izjavio. Jaki rifovi, urlik na refrenu koji sve govori You’ve gotta scream and shout, grade ovu veliku, jaku i izuzetno upečatljivu pesmu. Ovo je tip pesme koji oslikava ko je Liam Gallagher i zašto je ostavio i, i dalje, ostavlja takav trag u modernoj muzici poslednjih 25 godina.

Slipknot – Solway Firth

Prepoznatljivi bes Slipknota ovde je na maksimumu, kao kada previše pojačaš bas na zvučniku pa prozori lagano počnu da podrhtavaju. Corey Taylor nastavlja sa tradicijom mešanja vokala, što ječesta tema za diskusiju u krugovima vernih obožavatelja benda. Bend zvuči neverovatno dobro, zrelo i uvežbano, naročito ritam sekcija koja je oduvek nekako i bila prepoznatljivi elemenat njihove muzike.

Iggy Pop – Love Missing

Ova pesma izgrađena je od mirnog, pribranog recitovanja, preko pevanja, do dubokog jecanja i konstatovanja da je ljubav odsutna, da nedostaje, da vrišti, da je budućnost mračna, da sat otkucava. Iako je junakinja pesme Ona, otvara se pitanje šta Iggy želi da nam kaže, kako se oseća, o čemu tačno razmišlja. U svakom slučaju, hvala Iggyju što se otrgao instrumentalnog, sirovog rok okvira i pokazao nam se u uzvišenijem i ekspresivnijem izdanju.

The Cranberries – All Over Now

Tematika pesama na novom albumu benda The Cranberries vrti se oko nastavljanja dalje ili pokušaja da se nakon nečega nastavi. Pored sete prisutna je i izvesna doza optimizma, možda na trenutke čak i doza olakšanja. Olakšanjem da je sve već gotovo, u album uvodi “All Over Now” koja, iako govori o nasilju u porodici, proročki je naslutila kraj autorke. Tekst zaodenut u klasičan The Cranberries gitarski zvuk započinje u hotelu u Londonu, a upravo je u hotelskoj sobi u Londonu Dolores i preminula. Takođe, refren: It’s all over now… predosećaj je neizbežnog kraja.

FOALS – Black Bull

Sirovina i oštrica su glavne reči kojima se može opisati ova neobuzdana numera kojom su nam FOALS najavili drugi deo albuma „Everything Not Saved Will Be Lost„. Tvrđe gitare, kao i svima poznat Janisov besni vokal umuljan u distorziju, na klinački način ulivaju osećaj besa u ovu celinu. Pesma je pogodna da postane hit na svaki mogući način, jer je u isto vreme đuskavama i agresivna, pa se dok je slušate veoma lako možete zamisliti i u noćnom klubu gde slobodno igrate, ali i ogromnom koncertnom prostoru gde se prepuštate šutkama i znojenju u zgusnutoj masi.

Voidz – Did my best

Legenda kaže da se sve što Julian Casablancas dotakne pretvori u zlato, ili makar u vrhunsku pesmu. Ovog puta sa Vodz-ima, Casablancas nas razoružava jedom čisto stroukovskom numerom, ali ne samo zbog melodije, već i zbog činjenice da Casablancas ovom pesmom hvata u koštac sa nostalgijom za „dobrim starim vremenima“. Casablancas posebno kritikuje nostalgičare koji pate za zvukom prva dva albuma njegovog benda The Strokes i pate za periodom ranih dvehiljaditih. Casablancas, pod a) se ovog perioda baš i ne seća najbolje jer se otreznio tek 2009. godine, pod b) ne smatra da je ovo bio najbolji period ikada i da ga je potrebno veličati. I sve to sumira u jednu pesmu. I što je najvažnije, producent singla je Mac DeMarco.

Parcels – Tape

Kada se svetu desi jedan bend kao što je Parcels, najmanje što može da se desi jeste da se dogodi jedan omanji muzički tektonski udar.  Parcels su jedan od onih sastava kojima „sve pesme liče jedna na drugu“, ali na dobar način. Bend je prvi studijski album objavio 2018. godine, a njemu su prethodila dva EP-a. Momci su, inače, iz Australije, ali su trenutno stacionirani u Berlinu. Parcels je sve ono što vam je trebalo, a niste ni znali.

Clairo – Sofia

Claire E. Cottrill, koja nastupa pod imenom Clairo, predstavila se američkoj publici 2017. godine, nakon čega su njene pesme ubrzo prešle okvire SAD-a i osvojile i druge delove sveta. Sofia je predivna pesma, ali predstavlja jendu od onih koje nije potrebno opisivati – bolje ih je osetiti. Sanjiv glas, zavodljiv tekst, i storuksovska melodija, jedan je od naših omiljenih recepata za provod zimi, a to nam nudi u pravo ova pesma.

Foals – On The Luna

Drugi singl oksfordskog sastava Foals kojim su najavili peti album „Everything Not Saved Will Be Lost – Part 1.” Klasična radijska numera koja lako i brzo ulazi u uvo.

Billie Eilish – Everything I ever wanted

Everything I ever wanted” je primer singla koji verovatno svaka mlada osoba koja postane svetski poznata za jako kratko vreme ima potrebu da izbaci. I iskomunicira kolika je zaparavo težina života pod svetlima i zbog čega ti snovi o slavi često postaju noćne more. Billie je u jednom intervjuu izjavila da je pesma zapravo posvećena njenom bratu i opisuje njegov značaj u njenom haotičnom životu. Preporučujemo je za slušanje u kasnim večernjim časovima.

[yop_poll id=“6″]