-

Balkanrock odabrao najbolje u 2022: Top 25 regionalnih izdanja

Regionalna muzička scena iznedrila je dosta zanimljivih izdanja tokom ove godine a neka od njih ostaće upamćena kao deo muzičkog kolaža po kome ćemo pamtiti 2022. godinu.

Pred vama je prikaz 25 najboljih regionalnih izdanja za 2022. godinu po izboru članova redakcije portala Balkanrock.

### – Nasilno (samostalno izdanje)

### - Nasilno### je uvek važio za jedan od najbučnijih sastava na ovim prostorima, ali je izdanjem veoma slikovitog naslova “Nasilno” bend u potpunosti uspeo da predstavi taj monstruozni zid buke karakterističan za njih. Već na drugoj pesmi “Negativ cvijeće” imaćete utisak kao da sve oko vas gori od količine neobuzdanosti, mikrofonije i oštrine. Ali ipak, nijedan od ovih faktora ne znači da je album “Nasilno” na bilo koji način neslušljiv, štaviše on je jedna prelepa, hipnotišuća, riznica zvučne prljavštine koja oslobađa. A opet na sve to bend će vam dozvoliti i jako lepe momente predaha i mira za vaše uši, ali i razigranosti za vaše telo zahvaljujući dobro osmišljenim aranžmanima koji teku poput reke, uznemirene iznenadnim odronima sa strmih litica.

Video: Negativ cvijeće


B-Mater – B-Mater (93Sigma Label)

B-Mater - B-MaterČuveni reper Juice je još 2021. godine singlom “Loše društvo” najavio da, iako je u životu verovatno sve probao, ima želju da se oproba i u panku. Oformio je bend B-Mater, ali se o njihovom radu nije mnogo znalo, sve do jula kada su bez prethodne najave naprosto izbacili ceo album koji nosi ime benda. Pola sata i 12 pesama čistog panka pokazali su da postoji još jedna stvar u kojoj je Juice veoma dobar.
Pričao je u par navrata da je odrastao na beogradskoj underground sceni, da je želeo ovakav bend, ali deluje da je zaista bila dobra odluka da ostavi tu ideju da se krčka godinama na laganoj vatri, pusti da grubost njegovog glasa dosegne nivo pušača koji tamani tri pakle pljuga na dan i onda se u potpuno idealnim uslovima upusti u ovu avanturu. Ostaje samo još da doživimo da zasviraju uživo.

Video: Komfor zona


Cactus Fields – Cactus Fields (samostalno izdanje)

Debi album ovih mladih momaka i devojke se morao naći na listi iz više razloga. Pre svega ovako zdravom pristupu rokenrola se mora dati ozbiljan vetar u leđa. Priznajemo nije nas kompletna slika albuma oduševila. Na istoimenom albumu se nalazi ne tako sjajno izbalansiranih 7 kompozicija. Čak i deluje nepopun, ali makar i takav zrači jednom zdravom adolescentskom rokenrol energijom. Album počinje eksplozivnom i zaraznom „Horizonti“ . Energija ovog benda se očigledno upija uživo na koncertima, a što se same muzike tiče, nadamo se da njihovo vreme tek predstoji.

Video: Cactus Fields


Dzipsii – Zapisi iz podzemlja (Red Pill)

Dzipsii - Zapisi iz podzemljaOvaj mladi umetnik publici se premijerno predstavio pre samo nešto više od godinu dana. Dzipsii odnosno Jovan Živadinović ove godine izdvojio se izdanjem “Zapisi iz podzemlja”, ako je privukao pažnju imenom, ostali ste da slušate zbog onoga što ima da kaže. Njegov vokal ćete gotiviti ako ste ikada slušali Džastina iz ramen faze, a tekstovi koji nose lične priče definitivno idu u prilog tome da nije reč o običnom RnB albumu i stvaraocu. Već nakon prvog susreta đuskaćete uz “Ponekad”, “Finibrid” ili “Elektru”, a refreni će dugo odzvanjati, do narednog odlaska u klub ili još bolje nastupa Dzipsii. Ako je baš neophodan žanr, neka bude punk, jer nema ničeg što je više punk od toga da budeš to što jesi, a to bi mnogi mogli da nauče od Jovana.

Video: Finibrid


Eyesburn – Troops of Light  (Mascom Records)

Eyesburn Troops of Light Nemanja Kojić KojotKada se presluša Troops of Light i kada se napravi osvrt na poslednjih dvadeset godina, postaje jasno zbog čega su vrlo brzo posle 5. oktobra bendovi kao što je Eyesburn marginalizovani i proterani sa javnog prostora. Nijednom režimu nisu potrebni umetnici koji govore istinu i narodu otvaraju oči, pogotovo kada to rade uz predivnu muzičku podlogu kakva se nalazi na novom materijalu ovog benda. A kada je kvalitet u pitanju, može se reći da je Eyesburn uradio album koji svakako spada među najvažnije u karijeri dugoj skoro 30 godina.

Najkvalitetnija stvar nalazi se na samom kraju albuma. Dugački i zavodljiv gitarski uvod, trajbal momenti horskih plemenskih pokliča (koji podsećaju na one iz pesme Fool Control) spori džamp rifovi koji najavljuju refren, svečani, pobedonosni zvuci trombona, sastojci su pesme koja se dugo kuva, sve dok se ne razlegne refren u kome se, sjajnom metaforom – Angels in Captivity, daje završna reč o svetu u kome živimo.

Video: Angels in Captivity


KKN – Beton  (Mascom Records)

Kanda Kodža i Nebojša BetonDeveti studijski album kultnog beogradskog sastava Kanda, Kodža i Nebojša, koji je već zagazio u četvrtu deceniju postojanja, veoma liči na prethodni („Uskoro“ ), kako u muzičkom, tako i u produkcijskom smislu. Od šašavog esid džeza i fanka zastupljenog na ranim radovima („Guarda Toma!“ , „Igračka Plačka“ ), preko regea, koji je bio dominantan u periodu kada je doživeo afirmciju i kada ga je prihvatila šira rok publika, bend je posle pauze (2001 – 2003) i promene postave sve više napuštao zvuk ukorenjen u jamajkanskoj tradiciji i kulturi, skrećući ka nešto alternativnijem rokenrolu, da bi se na poslednja tri albuma preorijentisao na garažni rok.

Posmatrano u širem kontekstu, „Beton“ je još jedno izdanje koje dokazuje da se na ovim prostorima još uvek sviran kvalitetan rokenrol, te da, uprkos trećerazredne verzije realnosti koju nude mejn-strim mediji, u regionu itekako ima mesta za ljude koji žele da ostaju svoji i slobodni.

Video: Odnose me


Lira Vega – Posledice rada I (POP Depresija)

Lira Vega - Posledice rada IZoja Borovčanin i Vlaca Đorđević sedam godina posle albuma “Duhovi” konačno donose novi album “Posledice rada I”, kojim donose i sveži zvuk benda. Za razliku od “Duhova”, koji je obeležilo eksperimentisanje sa zvukom, novi album deluje da ima konkretnu ideju koja prati ceo album. Već na prvim pesmama može se čuti retro sint zvuk i prepoznatljiva Vlacina gitara, koja na trenutke nosi oređene pesme, a na trenutke ih samo obogaćuje efektima sa pedala.
Novi zvuk benda Lira Vega i hipnotišući Zojin glas će vas definitivno naterati da se pokrenete, bilo da vas nešto iznenada natera da zaplešete dok “hodate kroz hladan i prazan grad”, kao u pesmi “Hodam”, ili u “sali za proslave sa bivšim zaposlenima”, kao u pesmi “Posledice rada”. Drugi deo albuma biće objavljen nekad tokom 2023. godine, a bend vam ostavlja taman vremena da naučite osam novih, veoma pevljivih pesama, koje se svojim plesnim ritmovima veoma lako režu u pamćenju.

Video: Velika žena


LHD – Off The Grid (Dirty Old Label)

LHD - Off The GridNakon razlaza The Bambi Molesters, preostala tri člana benda Lada, Hrvoje i Dinko su se okupili, osnovali LHD i nastavljaju da održavaju surf plamen gde je Bambi Molesters stao. Otišli su čak i korak dalje jer se na prelepih aranžiranih deset instrumentalnih numera oseća neka ležernost i smirenje i pre svega lepota dok ih slušate. Album počinje pesmom „Tzar of Premantura“ za koju je urađen i simpatičan spot. Bend iz Siska nas vodi u nova sunčana prostranstva samo treba nakriviti šešir i prepustiti se uživanju.

Video: Tzar of Premantura


Nihil – Šaman resavski (Zicer Inc.)

Nihil - Šaman resavskiKad album počne s ovakvom pesmom kakva je “Crno mi se piše” koja aludira na “Samo za tvoje oči” od Jelene Karleuše i odmah vas istrese iz patika jasno vam je da je reč o izdanju s kojim nema mnogo zezanja. Nihil je vispreniji nego ikada, matrice su zamašćene do daske, a surovu ličnost Satana Resavskog zamenio je njegov malo manje okrutan, ali mnogo bezobrazniji brat partimanijak Šaman Resavski. Ipak za pravi uvid u to koliko ovo izdanje gruva, savetujemo da posetite sledeći Nihilov nastup na kom ćete prisustvovati harcore ludnici kao da ste otišli na svirku najbesnijeg punk benda. Zlatne polugice izdanja su svakako uvodna “Crno mi se piše”, “Somerzbi”, singl “Magnezijum direkt”, kruzerska “Koja scena” i razuzdana “Vašar” (od skora i kao singl).

Video: Somerzbi


Nikola Vranjković – Teorija zabave (Multimedia Music)

Nikola Vranjković - Teorija zabaveIako je proleće vreme buđenja, nove nade i poleta, u majski muzički etar Nikola Vranjković ubacio je tugu, bes i mrak maestralno ih izrazivši u 4 kompozicije vranjković dužine i upakovavši u EP izdanje sa etiketom “Teorija zabave”. U Nikolinoj Teoriji, u trajanju od skoro pola sata, osluškuju se dobro potvrđene hipoteze koje teoriju potvrđuju. Za umetnički izražaj mraka, mistike i težine poseglo se za Zoranom Marinkovićem Bjesomarom, što je potvrđeno i opravdano u pesmi “Granice”, dok je na recording session iz Galije u pesmu “Kad tuga pobedi bes” uskočio Guta Jakovljević. Precizno, pedantno do tančina, Nikola je svojim epom (ne EP-om) skrenuo pažnju da je sve otišlo do dođavola, da veliki grade, a nas vreme izdaje, međutim, muzički izražaj je toliko dobar da umesto brige osećamo zadovoljstvo.

Video: Kad tuga pobedi bes


Northern Revival – Modification (Geenger Records)

Northern Revival - ModificationMožda Northern Revival dolazi iz severnijih krajeva, Novog Sada da budemo precizniji, ali zvuk ovog benda definitivno dolazi iz močvarnog juga Luizijane. Prepoznatljivi južnjački sludge/stoner zvuk prosto vrišti iz pesama njihovog četvrtog izdanja “Modification”, dok vokal neretko neodoljivo podseća na legendarnog Phil Anselma, posebno iz vremena koje je proveo u bendu Down.
Ova novosadska ekipa odlučila je da vas kupi na prvu, stavljajući možda i dve najsnažnije numere, “Broken” i “Psychosis”, na sam početak albuma. “Modification” sadrži i pesmu “Pobednik”, jedinu na srpskom jeziku, koja upravo zbog toga pomalo para uši jer iskače iz koncepta, ali ni na koji način ne kvari ukupan utisak, čak se na neki način, kao takva, može doživeti i kao simpatičan eksces benda.

Video: Psychosis


Nula – So zemlje (Geenger Records)

Nula - So zemljePet godina je prošlo od EP-ja “Kenoma” i, u najmanju ruku, može se reći da je prvi album benda Nula vredelo čekati svaku sekundu. Turobnost i bes koji kuljaju kako iz vokala, tako i iz rifova svake od šest pesama gušiće svakoga ko se upusti u avanturu slušanja ovog izdanja, a po zavšetku svake pesme ostavljati osećaj kao da ga je talas izbacio na obalu, iznova učeći da diše, ali gledajući na svet malo drugačijim očima.
Izdanje “So zemlje” donosi doom i post-metal zvuk, a tekstovi na srpskom jeziku, što i nije baš čest slučaj za muziku tog tipa, donose određenu dozu misticizma, pa i spiritualnosti, ostavljajući prostor da budu tumačeni i doživljeni na više načina. Bend u album uleće veoma snažno i već u prvim taktovima pesme “Na pragu” pokazuje kuda će ići cela priča, a iz njega izlazi 45 minuta kasnije, kroz pesmu “Seme”, u kojoj se na veoma efektan način smenjuju mirne deonice i apsolutni haos.

Video: Seme


POLYWHY – Don​’​t You Want To Use Me (samostalno izdanje)

POLYWHY - Don​’​t You Want To Use MeKakva progresivna, nojzično-melodična, hardcore poslastica nam je ove godine poslužena od strane novosadskog sastava POLYWHY u vidu izdanja “Don​’​t You Want To Use Me”. Kao glavne odlike koje ovaj album čine stvarno sjajnim ističu se njegova nepredvidivost u aranžmanima (nekada čak i u samim deonicama) i neobuzdanost svirke koja rezultira da se kao slušalac u svakom trenutku osećate napadnuto od strane muzičara i stvara osećaj da se sve može u svakom trenutku raspasti. Pored ove neobuzdanosti bend na momente odlazi i u lagane melanholične vožnje koje na sjajan način odmaraju slušaoca, ali ga i iz stanja uznemirenosti ubacuju u setno, preispitivačko stanje svesti. Ovakvom kombinacijom atmosfera “Don​’​t You Want To Use Me” definitivno predstavlja sjajno sredstvo za prežnjenje u svakom mogućem pogledu.

Video: Ikkjo


Senidah – Za tebe (Bassivity Digital)

Da, dobro ste pročtali Senidah se sa svojim novim albumom našla i na našoj listi. Balkanrock je oduvek bio portal koji se trudi da predstavi sve nijanse naše scene, te je logičan bio izbor bio i ovaj album koji odlikuje svetska produkcija, snažni ženski tekstovi, muzika u kojoj ima elemenata duba, trepa, trip hopa i melanholičnih balada. Pored hitičnih numera kojima je „Za tebe“ najavljen, „Behute“ i „Dva prsta“, posebno se ističe i „Senidah“ koja je nastala kao saradnja sa Ženama, ali i tekstom na kome je pored Bojane Vunturišević i Relje radila i mlada pesnikinja Radmila Petrović. Upravo u ovoj pesmi vide se svi kvaliteti izdanja, praćeni etno pevanjem i jako važnom porukom koja, nažalost, dobro predstavlja naše društvo. Ovih petnaest pesama povešće na žurku, pozvati na preispitivanje, podsetiti na gubitke, ali i pobede.

Video: Senidah (feat. Žene)


Spejs Noksi – Kuća zabave (Fun House)

Spejs Noksi - Kuća zabaveI mi reprera za trku po prodigy-like matricama imamo. Spejs Noksi u verovatno svom najbržem, najmasnijem i najtvrđem izdanju s povremenim okretima ka njegovom prepoznatljivom chill stilu, ali i uplivima u estetiku 80-ih. Definitivno jedno izuzetno vredno izdanje objavljeno ove godine na kom će vas Noksi šarmirati svojim crnim humorom, stamenim flowom, pristojno-poganim jezikom, ali ništa manje vas neće pogađati ni sjajni instrumentali. Posebne poslastice su neobuzdana “1000 oka”, “Pankeru”, snimljena sa FTP Cojkanom, “Lora Palmer, tripozna “Pokajnica” i šarmantna “PussPuss”.

Video: Pankeru x FTP Cojkana


Stain – Flesh and Form (samostalno izdanje)

Stain - Flesh and FormSinglovi koje je Stain objavio u prethodne dve godine bili su veoma jasan znak da nas očekuje izdanje puno sjajnih numera koje će šetati od komercijalnih hitova do eksperimentalnih izleta. “Flesh and Form”, iako prvo izdanje benda, uspeo je da prikaže gde je ovaj bend u stanju da ode u pogledu komponovanja pa tako imamo “Faceless” sa sjajnim pamtljivim refrenom, “Spiral” i “In Touch With The Sky” koje iako nemaju jasne refrene imaju hitični potencijal, ali dugometražnu “He Who Disappears”, kao i “kompromise” između komercijalnog i eksperimentalnog koje srećemo u “Heel” i “OK”. Ostaje još samo da vidimo na koju stranu će ova beogradska ekipa odlučiti da krene novim pesmama.

Video: In Touch With The Sky


ST!llness – Kocka je okrugla (Mudri Brk)

ST!llness - Kocka je okruglaPosle 10 godina jedan od najpopularnijih hrvatski crossover sastava ST!llness vratio se na diskografsko nebo regiona albumom “Kocka je okrugla”. Uprkos velikoj pauzi, bend zvuči nikada svežije i usviranije, a lirika Ivana Jurića i dalje predstavlja jednu od najbritkijih sablji koja bez imalo zadrške napada sve ono što joj zasmeta na putu. Album obiluje čestim ukazivanjem na probleme društva, ali nikako nije samo puko upiranje prstom u sve to, već nudi i veoma jasna utočišta u vidu ljubavi, muzike, prijateljstva i zajedništva koji mogu dovesti do mogućih promena. ST!llness na ovom povratničkom albumu dolazi da osvesti sve ljude koji svoje uši reše da počaste ovim moćnim izdanjem sa svirkom neverovatnog gruva i stihovima koji će ukazati na neke rane koje nosimo, ali nam pomoći da one što pre zacele i da hrabro nastavimo dalje, pobunimo protiv svega što nam smeta i bar na tren pokušamo da svoj život učinimo lepšim mestom za sebe samoga i sebi drage ljude.

Video: Kocka je okrugla


Šajzerbiterlemon – Na dugačkim poljima (Geenger Records i Pop Depresija)

Šajzerbiterlemon - Na dugačkim poljimaTeško je o Šajzerima početi pričati, pisati bez epiteta poput najaktivniji, mladi i beogradski alternativni rok sastav. Današnji povod za priču o njima nije Session, koju su snimili za naš portal već album “Na dugačkim poljima” koji se sa razlogom nalazi na listi pred vama. Oštar, prljav, besan zvuk Šajzera godinama je postajao zreliji, manje grub, ali svoju oštricu nije otupeo već je rečima gađao upravo ona mesta koja slušaoca pomeraju i podstiču. Svoje poruke i izražaj, Šajzeri nisu prenosili samo zvukom, već i vizuelnim putem. Ipak, jedna od najzapaženijih traka “Iza ugla” još uvek čeka i svoj video zapis. Dok se to ne desi, poslušajte reči Jovana Sibinovića i album slušajte u celosti jer ćete ga tako najbolje razumeti, doživeti.

Video: Zavrti me


Šakal – Jav, Prav, Nav (samostalno izdanje)

Šakal - Jav, Prav, NavČak i svetu u kom bi, za celu ovu godinu, bilo više od tri-četiri punokrvna longpleja u domaćem black metalu, debi album benda Šakal, pod nazivom „Jav, Prav, Nav“, bi se gotovo sigurno našao na samom vrhu liste, zahvaljujući silovitoj energiji, svetskoj produkciji i kvalitetnoj interpretaciji paganskog naslеđa kroz slikovitu liriku. Utemeljen u klasičnom zvuku norveškog drugog talasa u doba njegovog punog sazrevanja (npr. Kampfar, Taake i Satyricon), anonimni novosadski veterani dovode paganski black metal, ako ne do konačnog zaključka, onda sigurno do trenutno najzrelijeg mogućeg oblika. Od zločestog, srednje brzog tempa, do ubitačnog kidisanja ritam sekcije kao na jednom od tri singla, „Koledo“, Šakal grizu baš kao divlja zver čije ime ponosno nose, a ceo album odiše notama suptilne melanholije za minulim vermenima, koja se da nazreti iz trijumfalnih rifova i drskog režanja vokaliste. Iako tek prvenac, ovo je black metal zov na koji se odmah odazvala ne samo domaća, već i svetska publika, budući da se još retko gde mnogobožački motivi, priroda i drevni rituali prepliću u tako vividnim, intenzivnim epizodama.

Video: Koledo


Špajz! – Abažur (Druga Stvar Records)

Špajz - AbažurKrajem februara godine na izmaku, kada ste zavirli u svoj Špajz, mogli ste među praznim teglama ajvara i turšije izvući i “Abažur”. Ukoliko ste “Abažur” fino otvorili mogli ste se vrlo lepo počastiti davno spremljenim instumentalnim deonicama, frazama i melodijama koje kombinujući zvukove izražaja stvaraju zabavu i boje sliku ispred vas. U okviru omota nalazi se devet različitih izraza, motiva, kombinacija ukusa, te je sasim sigurno da svako može svoj pronaći zvao se on “Texas”, “Kramp” ili čak “Uljez”. Zato vas sada podsećamo da uz tek napravljene i otvorene tegle sveže zimnice ponovo iskusite instrumentalnu avanturu koju je još davno vrlo slikovito opisao Lu Rid “Ne možeš prevazići dve gitare, bas i bubanj”, prosto ne možeš.

Video: Abažur


There. – Dystopian Landscapes (samostalno izdanje)

There. - Dystopian LandscapesU nedostatku vokala, koji bi ispričao sve potrebno, post-rock se oslanja isključivo na izražajnu snagu instrumenata, koji imaju zadatak da dočaraju određenu scenu ili raspoloženje. Ako bi, stoga, muzika čuvenih GY!BE dobro zvučala u nekom razvučenom, napetom trileru, a God Is an Astronaut poslužili kao idealan saundtrek za holivudsku melodramu, naše Nišlije iz There. bi verovatno bez muke oživeli visokoadrenalinski svemirski kaubojac. Iako bi apokaliptični naziv sugerisao da će paleta zvukova na ovoj ploči, čiji je izlazak, inače, višestruko odlagan do nastupanja boljih dana nakon pandemije, biti isključivo mračna i strašna, zapravo je u pitanju izuzetno živahno, raznoliko izdanje sa iskrenim avanturističkim nastrojem. Ima tu, naravno, i težine, pa i klasičnih, lepih momenata sanjive melanholije, ali je glavni adut „distopijskih pejzaža“ njihov neponovljiv karakter i ekspresivna jedinstvenost svake sledeće trake. Upakovani u besprekoran produkcijski omot, sa snažnim uklonom u progresivni zvuk, There. sa klavirom kao vodiljom, predstavljaju pravo osveženje za scenu, koja je već odavno doživela svoj vrhunac.

Video: Temporal Disfiguration


Tona – Tona (Idiotski internat)

Tona - TonaKultni novosadski sastav Tona se vratila u život objavivši svoj novi istoimeni album nakon više decenijske pauze. Beskompromisni rokenrol sa oštrim stihovima i zvukom devedesetih hara u svih deset pesama. Česti su i uplivi u pankericu, ali i u metalčugu sa nešto tvrđim gitarama. Od pesama se izdvaja naslovna „Skate Zen“ i „Riptown“ za koju su objavili i lirics video. Album je inače objavljen za novu izdavačku kuću „Idiotski internat“.

Video: Riptown


Vartra – Basma (CPL Music)

Vartra - BasmaPosle dve godine Vartra se vratila s novim izdanjem “Basma” koje budi plemenske instinkte, ledi krv u žilama, ali i na neobičan način uzbuđuje slušaoca i stvara osećaj omamljene euforije. Koketiranje s etnom i folklorom je poprilično klizav teren na koji mnogi žele da zagaze, ali samo nekolicina uspeva da kliza sa stilom. Vartra to ne da radi sa stilom, već i s velikom autentičnošću zahvaljujući mešanju tradicionalne balkanske muzike, industrial zvuka, ali na momente i trip hopa i doom metala. Ono što daje dodatnu lepotu ovom izdanju je sonična palate na kojoj muzičku sliku stvaraju raznoliki muzički insturumenti koje nemamo mnogo prilike da čujemo kod komercijalne muzike.

Video: Sena


Vizelj – Ne vidim te od dima (Kontra)

Vizelj - Ne vidim te od dimaPre dve godine singlom “Ne vidim te od dima” bend je najavio novi list i zaokret u karijeri, s tim da je toliko dugo trajalo, nadamo se da su napokon na pravom putu. Definitivno neočekivano i ako se direktno uporedi sa prethodnim albumom potpuno drugačije. Ipak ova tranzicija nije bila nagla, kroz 5 singlova polako su nas uvodili u priču, ali i na priču. Pre samog finiša ove 2022. album od 9 numera ugledao je svetlost dana, kako je više od 50% materijala bilo ranije objavljeno, celina nije donela mnogo toga novog, malo Olivera Mandića na “Tonem u san”, slatkih sintova sa “Radijacijom” i za sam kraj obradu Stojine “Umri”, da oduva, zbuni i ako ništa drugo natera na još jedan krug od pola sata navikavanja na Vizelj.

Video: Tonem u san


Zenit Zed – Takt u staklu (POP Depresija)

Zenit Zed - Takt u stakluZoran Kiza Radović je nesvakidašnji umetnik sa ovih prostora. Bilo u Presingu ili Zenitu Zed, Kizin glas i naizgled uvrnuta rečenica su veoma prepoznatljivi. Stavljanjem njih u muzički kontekst dobijate simbiozu koja se isprva čini besmislenom, ali ne i odbojnom. Simbioza vas uvlači i podstiče da pronađete logičan sled reči i smisao baš takve muzičke podrške. Svoje drugo konceptualno izdanje Zenit Zed je objavio u jedanaestom mesecu ove godine i nosi naziv “Takt u staklu”. Izdanje je zbog svega gore navedenog karakterističnije od svega na listi pred vama. Otisnite se Kentaurovom ulicom s kompotom u rukama ka ranjenoj magli i recite nam šta na kraju nje pronalazite za sebe.

Video: Takt u staklu


Autori: Nikita Šestak, Milena Gojković, Mladen Milošević, Nemanja Đorđević, Ivana Božić, Branislav Cvetković, Uroš Matović