-

Balkanrock izabrao najbolje u 2014. godini: Top 50 albuma

br_straniPred novogodišnje slavlje, kraja još jedne uspešne godine za Balkanrock, nakon liste najboljih regionalnih albuma, tradicionalno predstavljamo i listu 50 najboljih svetskih izdanja u 2014. godini. Zaplovite Pink Floydovom „beskrajnom rekom“, vozite se Foo Fightersovim „soničnim autoputem“, ili pak sa Mastodonom na „krug oko Sunca“ i zaboravite na „popularne probleme“ uz 50 sjajnih albuma.

Foo Fighters – Sonic Highways (Columbia)

01 fooNovi album Foo Fighters-a je u znaku osmice i Amerike. Slavi muziku, slavi muzičku kulturu njihove zemlje i kao njihov osmi album, simbolično je sniman u osam različitih studija širom SAD. Svaka pesma je varijacija na temu rokenrola urađena u duhu muzičke tradicije u kome je snimana, bilo to grandžerski Sijetl ili betonska džungla velike Jabuke. Svaka pesma je potencijalni hit, još jedan uspeh za Grola i ekipu, a prati ga i HBO serija istog naziva.

Video: Something From Nothing


Afghan Whigs – Do The Beast (Sub Pop)

afghan

Povratak kultnih bendova stvara opterećujuća velika očekivanja. Neretko to bude totalni promašaj. Afghan Whigs su se, međutim, uspešno vratili na veliku scenu svojim prvim albumom posle čak 16 godina i zvuče sveže kao da nisu ni zastajkivali. Ovaj album verovatno neće dostići status jednog „Gentlemena“, ali je sigurno upečatljiv deo cenjene diskografije benda iz Sinsinatija.

Video: Algiers


Aphex Twin – Syro (Warp Records Limited)

aphex

Još jedno odlično izdanje Richarda D. Jamesa, u svetu poznatijeg kao Aphex Twin. Trinaest godina nakon prethodnog albuma „Drukqs“ pojavio se „Syro“, koji je obradovao fanove ove legende elektronske muzike. Klasičan album Aphex Twina, u smislu aranžmana, dok je produkcija nešto na čemu je očigledno dosta rađeno.

Video: Minipops 67


Beck – Morning Phase (Capitol Records)

beck

Dobrodošao nazad, Beče Hansane! Ovo slobodno može biti naslov recenzije u čast albumu „Morning Phase“. Od albuma „Morning Glory“ prošlo je šest godina, a u međuvremenu je Bek mnogo lutao (da ne kažemo poblesavio). Imao je svakakvih projekata, neki manje uspešni („Song Reader“, neko?), neki nešto bolji („Beck Reimagines David Bowie’s Sound & Vision projekat“). „Morning Phase“ poput jutra koje najavljuje novi dan, možda najavljuje novo poglavlje u Bekovoj karijeri. Počev od promene izdavačke kuće (Capitol Records) pa do noviteta u zvuku. Bekovi pojedini radovi umeli su da umore slušaoca (kao što je slučaj bio sa singlovima koji su izašli u prethodne dve godine), što ovde teško da će biti slučaj. Donosi sa sobom dobru dozu melanholije, ali, hej, zar nisu jutra uglavnom takva? „Morning Phase“ koketira između modernog alternativnog roka i folka. Dosta lepih aranžmana, koji su najveći plus albuma, predvođeni akustičnom gitarom i smirujućim bubnjevima. Između pojedinih delova može se povući paralela sa solo radovima Dejvida Gilmora ili kasnih albuma Pink Floyd-a, makar po toplom glasu pomenutog muzičara. Svakako krajnje prijatno izdanje, koje se može preslušati bez prekida.

Video: Heart Is A Drum

Jack White – Lazaretto (Third Man, XL Recordings)

02 jackAmbasador kulture Nju Orleansa i ambasador ovogodišnjeg Dana prodavnica ploča u sve se lošijem svetlu predstavlja u javnosti, ali srećom po njega niko nije savršen i za svoje grehe se iskupljuje odličnim muzičkim stvaralaštvom. U svom dobro opremljenom kućnom studiju prethodne godine Vajt je krčkao album „Lazaretto“. Vajtov novi album je teško porediti sa prethodnikom, jer se i idejno i tematski dosta razlikuju. Kod drugog se možda nazire i neki koncept, a to bi verovatno bilo slavljenje kulturnog nasleđa Nju Orleansa. Prvenstveno jeste sniman u delti Misisipija i dok je sa jedne strane moderan, sa druge nosi prizvuk vremena kada su robovi izmislili bluz muziku, a robovlasnici svirali kauntri. Čelične gitare, violine, mandoline, kontrabas, harfe i drugi klasični instrumenti dobijaju novu dimenziju zahvaljujući upotrebi mug sintisajzera, hamond orgulja i vahom distorzirane gitare. Džek Vajt očigledno širi svoje vidike i širok dijapazon muzičkih uticaja kompaktno smešta u jedan album.

Video: Lazaretto


Cold War Kids – Hold My Home (Downtown, V2)

cold

Šesti studijski album kalifornijskih indie rokera naoružanih klavirom donosi prekopotrebnu autorsku živost koja je varirala na nekoliko prethodnih izdanja. Crno-beli spotovi dodaju na filmskom vajbu albuma koji poseduje nekoliko instant hitova „na prvu loptu“. Ono ostalo je malo više prikriveno, ali ni tu ne treba kopati mnogo da bi se došlo do dragulja.

Video: All This Could Be Yours


Damon Albarn – Everyday Robots (Parlophone)

damon

Krajem aprila, pred nama se našao Everyday Robots, melanholični usporeni savršeno producirani trip-hop album koji jednostavno vrišti „Ujedinjeno Kraljevstvo!“. Ono što albumu nikako ne mogu „oduzeti“ je zrelost, koju je Albarn, čini se, prerano stekao. Način na koji Dejmon, u polovini pete decenije života, kanališe osećanja, stavove i razmišljanja kroz pesme zaista izaziva hvalospeve. Dečko koji nam je jednom davno pevao o životu srednje klase u Londonu, liberalnim shvatanjima seksa i žurkama, sada se okrenuo introspektivi i to je pun pogodak, uzevši u obzir da imati 46 godina i biti klinac od 26 u Londonu, nije ni izbliza ista priča.

Video: Heavy Seas Of Love


Dezarie – Love In Your Meditation (Benjamin Newton Records)

dezarie

Nevjerovatno prijatno iznenađenje svim ljubiteljima karipskog žanra donio je kraj godine, kada se pojavilo peto izdanje reggae dive Dezarie. Za razliku od savremenih tendencija u muzici, pjevačica sa Američkih Djevičanskih Ostrva drži se principa da objavljuje albume samo onda kada ima šta da kaže, te je i „Love In Your Meditation“ pravo remek-delo. Prelepe pesme koje je sama napisala, dodatno su obogaćene muzičkom slikom jednog jedinog čoveka, a reč je, naravno, o Ronu Benjaminu, osnivaču kultnog sastava Midnite, koji već dugo godina sarađuje sa Dezarie. Prepoznatljiv i nežan, ali istovremeno siguran vokal Dezarie i mistična atmosfera kompozicija na tragu najboljih Midnite radova, pokazuju svu snagu kolaboracije narečenog tandema. Love In Your Meditation je jedan od onih albuma koji se preslušavaju od prve do zadnje numere, a zatim se sasvim prirodno stavi na repeat.

Video: Love in Your Meditation


Elbow – The Take Off And Everything (Fiction)

elbow

Elbow na mala vrata već godinama ulaze na svetsko muzičko tržište. Britanija sve više zapaža njihov kvalitet. Ono čuveno Stingovo „I’m an Englishman in New York“ jedna je velika tema na novom albumu grupe Elbow. Vreme koje je frontmen Gaj Garvi proveo u Njujorku, nateralo ga je da se zaljubi u njega, a delimično se na ploči oseća i nostalgičnost za Mančesterom. Raspon njihove muzike uveliko prevazilazi granice alternativnog i brit roka kako su okarakterisani. Slojevita muzika, sa bogatim aranžmanima, mnogo je kompleksnija nego gitarski rokenrol. Koračaju polako ka džezu i sve više rastu u orkestarsku muziku. Sa druge strane, dobrim delom se mogu poistovetiti sa generacijskim britpop bendovima. „The Take Off and Landing of Everything“ ima svoje nesrećne ljubavi („This World Blue“, „Charge“), lične priče („New York Morning“), zaboravljena prijateljstva („My Sad Captain“), srećne trenutke („Real Life“), pogrešne početke („Honey Son“), nostalgiju („The Blanket of Night“) i još dosta toga što tek treba prokljuviti.

Video: New York Morning


Leonard Cohen – Popular Problems (Columbia)

03 leonardDoživeti 80. godinu i pri tom biti zdrav i pribran je već samo po sebi veliki uspeh. A naći energije, snage i volje da prolazite kroz naporan proces snimanja muzičkog albuma je vredno naklona i samo ta pomisao je već jedna velika pobeda za Leonarda Koena, bez zalaženja u kvalitet albuma. Leonard nikada nije bio rokenrol zvezda, nije bio ni pevač. Pevač u pravom smislu te reči, velikog raspona glasa, izuzetnih vokalnih sposobnosti, već je i u tom pogledu bio pesnik. On ne peva svoje stihove, on ih recituje. Tako je i na „Popular problems“. Osećajno, strpljivo, pažljivo pripoveda pisanu reč, a pevački album iznose fenomenalno uklopljeni prateći vokal. Bilo da ti vokali glasno odjekuju u refrenu „Slow“, samo uskaču u „Almost Like The Blues“ ili duetiraju sa Koenom u „A street“ oni su glavna tačka albuma, naravno uz same stihove.

Video: Almost Like The Blues


Greenleaf – Trails And Passes (Small stone Records)

greenleaf

Nakon dve godine pauze i novog vokala, Greenleaf snima album karijere. “Trails And Passes “ karakteriše jaki stoner rifovi i psihodelične pauze u pesmama. Album su izdali za malu izdavačku kuću, pa je generalno slabo prošao u javnosti, što uopšte ne sputava njihov kvalitet. Himna albuma je definitivno pesma “Depth Of The Sun”.

Video: Depth Of The Sun


Groundation – A Miracle (Soulbeats Records)

 

groundationKako smo od sastava Groundation navikli samo na najbolje, ovaj album u tom smislu i nije neko čudo, ali zato u kontekstu reggae muzike jeste nešto nesvakidašnje. Njihovo deseto izdanje ne odstupa od zacrtanog pravca na kojem su jazz tonovi vješto udruženi sa roots reggae filozofijom, kako duhovnom, tako i sviračkom. Nenaviknute uši teško da bi ikada mogle pogoditi da Groundation dolaze iz Kalifornije, a „Miracle“ je još jednom zabetonirao njihovu titulu najboljeg američkog reggae sastava. Ova devetorka je poznata po saradnjama sa najvećim imenima Jamajke, a ovoga puta su tu dvije dame iz slavnog trija I-Threes – Marcia Griffiths i Judy Mowatt, čiji glasovi donose onaj fenomenalni topli osjećaj reggae muzike, sa čim se ovaj pravac najčešće identifikuje. Poigravanje sa srodnim žanrovima kao što su jazz, rock steady, funk, pa čak i salsa, „A Miracle“ čini albumom koji se rado islušava i strogo distancira od desetine ovogodišnjih izdanja koje previše liče jedno na drugo i gube se u masi objavljenih riddima.

Video: A Miracle


Interpol – El Pintor (Matador)

 

interpolTokom svoje 14 godina duge istorije, bend je poznat po svojoj monotoniji i jednoobraznosti, ali ne i oskudicom zvuka. Mit da je Interpol samo patetična kopija Joy Divisiona može se napokon smatrati opovrgnutim izlaskom El Pintor. Od post panka ovde su ostale samo mrvice: odmereno zastrašujući zvuk i tutnjanje. Osnovu većine pesama na novom albumu čini skromna, ali glasna gitara, koja obicno otvara pesmu. Onda se na nju nadovezuju ostali instrumenti, konstrukcija se usloznjava i Benks kreće sa emitovanjem.

Video: All the Rage Back Home


J Mascis – Tied To A Star (Sub Pop)

j-mascis

“Tied To A Star “ predstava drugi solo album gitarskog heroja Mascisa, frontmena benda Dinosaour Jr. Prelepo i prijatno indie folk izdanje sa gomilom pevljivih pesmica. Mascis ovog puta pokazuje da podjednako dobro vlada kako električnom tako i akustičnom gitarom.

Video: Every Morning


Mastodon – Once More ‘Round The Sun (Reprise Records)

04 mastodonVerovatno najkompletniji album Mastodona u dosadašnjoj karijeri. Nastavili su ideju koju su krenuli sa „The Hunter“, odnosno pesme su im postale konciznije, kraćeg formata, i bez mitoloških bića. „Once More ‘Round The Sun“ je album prepun atmosfere sedamdesetih, tačnije progresiv roka iz tog perioda.

Video: The Motherload


Kaiser Chiefs – Education, Education, Education & War (Fiction)

kaiser

Kaizere su čak i Britanci maltene otpisali kao relevantnu pojavu, a onda se pojavio ovaj album koji ih je vratio u mejnstrim život. Sigurno da je tome dobrim delom doprinela i mudra marketinška odluka Ricky Wilson-a da postane sudija britanskog talent šoua „The Voice“. Simpatični Ricky je pokupio simpatije širokih narodnih masa, a onda nastavio istim stilom u spotovima za stadionsku himnu „Going Home“ i nešto melanholičniju „Meanwhile Up in Heaven“.

Video: Meanwhile Up In Heaven


Lee Scratch Perry – Back On The Controls (Upsetter)

lee

Šta reći o čoveku koji je izmislio dub reggae i onda napravi album u koji je utkano iskustvo od šezdeset i kusur godina? Perry nas ovoga puta vodi u studio Daniel Boyle-a, engleskog producenta, poznatijeg po imenu Rolling Lion, koji karakteriše vintage oprema za snimanje, te analogni dub efekti. Uopšte nećemo pogriješiti ako kažemo da je Danny, bukvalno, vratio Scratch-a za kontrole. U klasičnom reggae stilu, svaka kompozicija je odrađena u dvije verzije, vokalnoj i dub, tako da izdanje donosi ukupno 24 numere. Njihova glavna misija je da ponovo uhvate onaj duboki i pomalo mračni dub zvuk, koji je Perry usavršio u slavnom „Black Ark“ studiju davnih sedamdestih godina. Dominacija udaraljki, masni i teški basovi i zvonki reverb prizivaju najbolje momente slavnog Upsettera. Možda će onima koji bolje poznaju Perryjev rad ovaj album zvučati previše čisto, ali ovo je daleko bolji materijal nego neki prethodni koji su se previše oslanjali na digitalna rešenja. Za neke će, sa druge strane, biti najveće iznenađenje od svega što je za duvačke deonice bio zadužen niko drugi nego Nemanja Kojić Coyote, koji je prepoznatljivim zvukom trombona obojio ovo izdanje, ali o tome ćemo detaljnije drugom prilikom.

Video: Rastafari of Wall Street


Lykke Li – I Never Learn (LL, Atlantic)

lykke

Lajki Li je pažnju svetske javnosti dobila prošlim albumom, prvenstveno zbog hita „I Follow Rivers“ koji se i dan danas vrti na žurkama kao aktuelni hit u ovoj ili onoj remiks varijanti. Poštovaocima alternative ta pesma je možda i stvarala odbojnost prema ovoj pevačici. Ali to je velika greška, jer ona sa trećim albumom pokazuje da želi da postane velika zvezda alternativnog popa. Ceo album je napisala nakon raskida sa momkom. Uspela je svu bol slomljenog srca da pretoči u fantastičnu emotivnu muziku i treba joj skinuti kapu. Bez preterivanja, balada, jedna od mnogih na ovom mahom akustinom albumu, „Love Me Like I’m Not Made Of Stone“ jedna je od najtežih koja se pojavila u poslednje vreme. Svrstavamo je, bez problema, ispred Adel i Emili Sande. Lajki Li nije imala takvu medijsku i produkcijsku podršku, inače bi ova pesma bila daleko uspešnija. Ukoliko se mnogo sluša, ubaciće vas u tešku depresiju  i to je možda mana ovog albuma. Nema veselih pesama, nema pozitive, nema svetla na kraju tunela. Sve se svodi na to da Lajki neće „nikada naučiti“, „nikad voleti ponovo“, da joj je „srce od čelika“ i da se navikava na ideju da „spava sama“. Ako je to recept i njena inspiracija za vrhunsku muziku, onda joj apsolutno sebično želimo sve najgore na ljubavnom planu.

Video: No Rest For The Wicked


Manchester Orchestra – Cope (Loma Vista)

manchester

Niti su iz Mančestera, niti su orkestar. Ova indi rok petorka dolazi iz Atlante i svoj novi album velikodušno je postavila na YouTube u celosti, pre njegovog zvaničnog izlaska. Ako volite dobru rokačinu „Cope“ je pravi izbor za vas, 40 minuta distorziranog indi roka sa jakim uticajima grandža, stouner roka i sladža. Bukvalno se može preslušati u jednom dahu, i uglavnom nema mnogo variranja u zvuku. Što donekle i jeste loša strana, jer je to pomalo monotono. Ovo im je već četvrti studijski album i nikako da omaše i naprave nešto loše.

Video: Top Notch


Pink Floyd – Endless River (Columbia)

05 pinkOd vajkada je važilo jedno rangiranje: Na prvom mestu Pink Floyd, pa nekoliko mesta prazno, pa ide muzika, pa ispod toga sve ostalo. U taboru Floydovaca uvek je bilo podeljenih strana, onih koji priznaju jedino Sid Bare eru, onih koji priznaju Rodžer Voters period, a verovatno najmanje onih koji bi posebno izdvajali post-Voters period. Ipak, pravi ljubitelji muzike i dela ovog benda jednako će ceniti sve što je proizveo ovaj muzički gigant. Koliko god se raspravljali, „The Division Bell“ bio je izuzetan muzički album i njegovo nasleđe je upravo „Endless River“. Poslednji trzaj britanskih majstora, doterane sesije od pre 20 godina, oda su ne samo pokojnom Ričardu Vrajtu već i samom Pink Floyd-u. Gilmor i Mejson rešili da jednim poslednjim albumom Pink Floyd pošalju na poslednju, večnu plovidbu. Pretežno instrumentalan, odiše duhom „Division bell“-a, zadirkuje zvonima „High Hopes“-a, kompjuterskim glasom Stiven Hoginka i na kraju ubitačnom oproštajnom baladom „Louder Than Words“.

Video: Louder Than Words


Manic Street Preachers – Futurology (Columbia)

manic

Dvanaesti po redu album Velšana je odlično prošao među muzičkim kritičarima i ako malo izlazi iz njihove ustaljene forme. Gotovo „filmski“ album predstavlja budućnost kao nežnu, ranjivu i osetljivu. Bendu je ovo bio vrlo značajna ploča jer njome obeležavaju 20 godina rada benda. Interesantno je da je album u celosti sniman u Nemačkoj kako bi sadržao evropski zvuk.

Video: Walk Me to the Bridge


Mark Lanegan – Phantom Radio (Heavenly Recordings)

mark

Ovo definitivno nije najbolje Laneganovo izdanje, ali definivno je album vredan slušanja, pogotovo ako ste fan njegovog rada. Tekstovi su naravno odlični, i tu nema spora kod svakog Laneganovog albuma, on jednostavno zna da napiše dobar tekst. Međutim, problem sa ovim albumom nastaje kod instrumentala, jer je ovaj album sniman pomoću aplikacije na telefonu, čime je muzika otišla u neki indie fazon, za razliku od klasičnog tmurnog bluza koji je karakterističan za Laneganove albume.

Video: Harvest Home


Maybeshewill – Fair Youth (Superball Music)

maybeshewill

Sedmi po redu album post rock benda iz Leicestera nije doneo velike promene u zvuku benda, što svakako nije loša stvar. Tokom karijere izgradili su zvuk koji je postao prilično prepoznatljiv u post rock žanru, a ovim album taj zvuk su samo digli na viši stepen. Kroz ceo album klavir je instrument koji dominira, sa jednostavnim, ali jako lepim temama. Jedanaest pesama kojima bi svakako trebalo dati šansu, naručito ukoliko ste ljubitelj instrumentalne muzike.

Video: In Amber


Midnite – Beauty for Ashes & Ride Tru (I-Grade Records)

midnite

Za manje upućene, koje reggae još uvijek asocira na Jamajku, bitna informacija će biti da se ovaj stil odavno preselio sa malenog karipskog ostrva, tražeći uporište na američkom i kanadskom tlu, ali i u Evropi. Mirne duše se može tvrditi da se na kraju, ipak, reggae primakao svojoj postojbni i ukotvio na obalama Američkih Djevičanskih Ostrva, preciznije ostrva Sent Kroj, odakle deluje Midnite. Ponovo, za manje upućene, u okvirima reggae muzike, Midnite je za svoje fanove isto ono što ljubiteljima žestoke gitarske muzike predstavlja Tool. Ipak, za razliku od ovih drugih, Midnite nemaju problema sa novim materijalom, iako su ove godine izdali „samo“ četiri albuma (ako računamo „Better World Rasta Live Dubs“, dub verzije originala iz 2007. godine). Nakon neverovatno dobrog „Beauty for Ashes“, kojem će zbog lirike ponajviše obradovati teoretičari zavere i oni koji vjeruju u vanzemaljce, sa čvrstim i doslednim ritmovima, koji su produkt maga Rona Benjamina, Midnite su napravili neočekivanu eskapadu u hip hop sa izdanjem „Stand the Test“, a zatim se na koncu godine ponovo vratili kolaboraciji sa I-Grade i napravili „Ride Tru“, još jedan čudovišno moćan roots album. Kako je moguće da nakon skoro 60 (!) albuma Midnite ni najmanje ne gube snagu, to verovatno samo znaju gore spomenute vanzemaljske sile.

Video: Same Boat We


Royal Blood – Royal Blood (Imperial Galactic Limited)

06 royalBrajtonski dvojac pojavio se i oborio modernu muzičku scenu na noge. Muzički nisu nikakvi inovativni genijalci, ali svojim jednostavnim garažnim rokom izvedenim samo na basu i bubnju i dalje nas ostavljaju sa pitanjem „šta smo upravo odslušali?!?“. Bez problema jedna od albuma godine, razbijački, udarnički i osvežavajuć, ako ništa drugo.

Video: Figure it Out


Morrissey – World Peace Is None of Your Business (Harvest, Capitol)

morrissey

Bivši frontmen Smiths-a je izjavio kako je jako ponosan na svoj poslednji album i da mu je to možda najbolje izdanje u karijeri. Tekstualno sigurno jeste. Za prave fanove, njegovi albumi su uvek bili jedinstveni i posebni, bilo pisao o empatiji, neuzvraćenoj ljubavi, socijalnim ili možda političkim temama koja preovladava na albumu. Pored naslovne numere, isplivava na površinu i pesma „Istanbul“. Vremešni Morisi ima itekako šta da kaže, a to vidimo i u njihovim nastupima i nedavnom gostovanju u Beogradu i Zagrebu.

Video: World Peace Is None of Your Business


Opeth – Pale Communion (Roadrunner)

opeth

Dok mnogi još uvek kukaju što je bend sa „Heritageom“ otišao u neke opuštenije retro-prog vode, Opeth se već vratio sa novim albumom u kom je sada evoluirao zvuk sa prethodnog albuma. Dodato je malo više Queen višeglasja, malo više atmosferičnih deonica i rock organ u stilu Deep Purple-a. Bez obzira na kritike vezano za radikalnu promenu zvuka, pesme imaju kvalitet i definitivno vredi slušati ovo izdanje više puta.

Video: Eternal Rains Will Come


Overkill – White Devil Armory (Nuclear Blast)

overkill

Overkill je sastav koji vraća veru u ’matore’ bendove. Posle 34 godine postojanja izdaju svoj po redu 17. album i donose nam pregršt svežine i novog, kvalitetnog materijala. Još ako se uzme u obzir da im je ovo treći sjajan album za četiri godine definitivno se mora preduzeti nešto po pitanju redefinisanja pojma ’Big 4’ kada je thrash metal u pitanju. „White Devil Armory“ sadrži brzinu, moć. Album sadrži 11 sjajnih i zaraznih pesama, sa dve dodatne na delux izdanju: melodičnu „Fight song“ i obradu skoro 40 godina stare pesme Nazaretha „Miss Misery“ koja je dobila potpuno novu dimenziju. Ovaj album nikako ne treba propustiti.

Video: Armorist


Phil Selway – Watherhouse (Bella Union)

philip

Dok čekamo novi album Radiohead-a, mogli smo u godni čuti nove materijale čak tri njihova člana. Gitarista Grinvud se bavio klasičnom i filmskom muzikom,što i nije bilo pretrano zanimljivo, a Tom Jork se više opterećivao više time kako da pređe U2 tako što će album objaviti preko BitTorrenta, što mu je i delimično uspelo, jer je na ovoj listi makar pobedio U2, iako mu muzika i nije bila baš na vrhuncu. Međutim, najmanje očekivano stavr je popravio njihov bubnjar Phil Selway, koji nas utapa u tubornom umetničkom rukom čija je kruna pesma „It Will End In Tears“.

Video: It Will End In Tears


Sabaton – Heroes (Nuclear Blast)

07 sabatonPrvi album Sabatona posle razlaza frontmena Joakim Broden-a i i basiste Par Sandstrom-a s ostatkom benda doneo nam je 10 sjajnih pesama i lekcija iz istorije. Akcenat je bio na manjim grupama ili pojedincima koji su svojom hrabrošću i junaštvima ostavili veliki trag u ratovima prošlog veka. Sa zvukom nije bilo mnogo eksperimentisanja, ali to niko ni ne traži od ovih Šveđana. Moćni rifovi, zarazni refreni i sjajni horski momenti samo su nekih od mnogo razloga zbog kojih će se ovaj album još dugo slušati.

Video: To Hell And Back


Pixies – Indie Cindy (PIAS)

pixies

Ponovno okupljanje, turneje, odlazak Kim Dil, ali i novi album kultnog benda Pixies je lako mogao da završi tragično. Ali nije. “Indie Candy” i nova cura na basu su fanovima, ali i kritičarima jako prijatno legli. Album je jako pitak, a bend odlično zvuči uživo. Pored naslovne numere, izdvaja se i pesma „Magdalena 318“ .

Video: Magdalena


Radio Moscow – Magical Dirt (Alive Naturalsound Records)

radio

Četvrti album trojke Radio Moscow predstavlja njihov do sada najbolji i najzreliji album u svakom pogledu. Psihodelični bluz rok koji izvodi beli Dzimi Hendriks lično. Album predstavlja pravo rokenrol remek-delo. U deset pesama i 42 minuta muzike nalaze se samo eksplozivni rifovi, solaže, odličan vokal. Samo superlativ za “čarobnu prašinu”.

Video: So Alone


TV On The Radio – Seeds (Harvest Records)

seeds

TV on the Radio objavili su prvu ploču nakon smrti basiste Gerard Smith-a, 2011. godine. Prvi utisak je da su na tregediju koja ih je zadesila odgovorili onako kako najbolje umeju, pravljenjem odličnog albuma. “Seeds” predstavlja miks indi roka sa synthpopom te soul i funky gruvom, a sve to rezultuje odličnom pop pločom. Melodije i tekstovi odišu optimizmom, a lajtmotiv je ono famozno “Everything will be ok”. Kao preporuke možemo izdvojiti početnu “Quartz” koja je začinjena soul vajbom i gde čujemo predivan vokal Tunde Adebimpea, zatim plesne “Happy Idiot” i “Right Now”, te izuzetno vedru “Ride”. Kao poslastica tu su dve pesme koje su različite od svega što je ovaj bend do sada uradio, a u pitanju su “Winter” I “Lazerray” obogaćene punk rock riffovima. Zabavan, energičan i svež, Tv on the Radio na ovom albumu zvuče moćno, a potpisniku ovih redova predstavlja njihov najbolji projekat u dosadašnjoj karijeri.

Video: Happy Idiot


Shellac – Dude Incredible (Touch and Go)

shellac

Steve Albinijev projekat Shellac i dalje živi. Posle 7 godina pauze, u ovoj, mučnoj 2014. godini, bend je objavio novi album. Eksperimentisanje, ali i preciznost je njihovo zaštitno obeležje, s tim što su sa masnoće prešli na oštrinu. Kompletan zvuk “Dude Incredible” je prepun bodlji i oštrica, ali i znoja.

Video: Dude Incredible


Slipknot – .5: The Gray Chapter (Roadrunner)

08 slipknotJedna od najvećih drama u istoriji svetske metal scene se odigravala u kampu Slipknota u poslednje četiri godine. Ne samo nakon tragičnog gubitka basiste i osnivača benda, Paul Gray-a, već i šokantog otpuštanja bubnjara Joey Jordison-a, Slipknot se našao pred teškim izazovom da pronađe energiju i snimi novo studijsko ostvarenje koje je pod svetskim mikroskopom javnosti. Rezultat je apsolutno zadovoljavajući i radosno dobar, u kom je bend ponovio neke od elemenata koji su ih učinili velikima, ali i dodao brojne nove detalje koji su ponovo pokazali da je Slipknot zasluženo jedan od vodećih metal bendova svetske scene. Pravi dokaz da su godine samo izgovor za nedovoljno snažan udarac bilo kog metal benda.

Video: The Devil In


Sick of it All – Last Act of Defiance (Century Media)

sick

Jubilarni 10. album njujorških korovaca donosi nam očeikavno – brze i energične rifove, tekstove uz koje sebe već zamišljate kako ’sing alongujete’ na koncertu, bez protraćene sekunde. Na albumu se nalazi 14 pesama (uz dve dodatne na delux izdanju) i tek što se zagrejete, a ono već prošlo. Godine im očigledno ne smetaju, nastavljaju da ’prže’ s više energije nego većina vrhunskih i dosta mlađih hc bendova. Sick of it All nam i na ovom albumu daju nam ono što se od njih i očekuje, od prvih taktova eksplozivne „Sound the Alarm“, pa do samog kraja i pesme „DNC“, nove oi-pank himne.

Video: DNC


Skyforest – Aftermath (No Remorse Records)

skyforest

Skyforest je novi bend ruskog andergraund muzičara B.M.-a. Ovo je debi album benda i zasigurno jedan od najboljih, ako ne i najbolji, debitantski metal album godine. B.M. je osmislio sve, a kao gostujući muzičari pojavljuju se proverena imena andergraund metal scene poput Australijanca Tima Jartasa. „Aftermath“ je album koji pogađa direktno u srce. Ovaj atmosferični post blek metal, pritom sjajno produkcijski odrađen, obavija vas potpunom, iskrenom melanholijom, tugom, kajanjem, ali opet, bez nekog mračnog tona. Jedno neverovatno muzičko iskustvo i preporuka za svakoga, bio fan žanra ili ne.

Video: I Wish The Dawn Never Come


Spoon – They Want My Soul (Loma Vista)

spoon

Teksaški indie rokeri postoje još od 1993. godine, a prvi album su objavili 1996. godine. Od tada su konstantno prisutni i temeljno grade svoj komercijalni proboj. Najbitniji korak na tom putu je bio njihov album „Ga ga ga ga ga“ (2007.) koji je uleteo u mejnstrim koš na kontu proboja The Nationala i Interpola. „They Want My Soul“ već mnogi smatraju drugim bitnim korakom.

Video: Do You


St. Vincent – St. Vincent (Loma Vista, Republic)

st_vincent

Kada je Eni Klark najavila svoj novi album pod pseudonimom St. Vincent prva novina koji je bila uočljiva je njena frizura. Ona nije tu samo zarad oslikavanja naslovnice diska, već će kako stvari stoje biti novi imidž i na koncertima. Još jedna novina je da je dodatno radila i na scenskom nastupu, što se videlo u gostovanju u emisiji Colbert Report izvevši nekoliko pesama sa novog albuma. Sa muzičke strane nije bilo toliko drastičnih i naglih promena. Primećuje se unapređenje u zvuku, ali u granicama koje su prihvatljive njenim fanovima. Distancirala se od baroknog popa, za razliku od prethodnika „Strange Mercy“. Teme su mahom lične, ali se na više mesta provlači tema tehnologija, i zavisnosti od istih; na trenutke je distopijski, post-apokaliptičan… Jedno je sigurno, ovo je najzreliji rad St. Vincent, a prema prvim utiscima i ozbiljnijoj medijskoj promociji čini se da će biti i njen najuspešniji do sada.

Video: Birth In Reverse


The Black Keys – Turn Blue (Nonesuch)

09 the blackOd samog početka marketinga albuma „Turn Blue“, najavljivane su solaže, kompleksniji gitarski zvuk i mnogo više “psihodeličnih” elemenata muzike, no sve to nije tek tako ubačeno u album – potrebno je valjano zagrebati površinu ovog albuma ne bi li se došlo do suštine i kvaliteta. Postoje mesta naa kojima će vas „Turn Blue“ grdno razočarati, a postoje i ona koja će vam vrlo jasno staviti do znanja da je ovo dobar album. Čudno je, ali taj odnos je u zbunjujuće savršenom balansu. Dve zvezde večeri se konstantno bore za prevlast – njanjava atmosfera pesama dok se u njih ne ubaci i gitara i, u drugom ćošku ringa, pesme u kojima gitara vodi glavnu reč. Prvi deo “šoua” je dosadan, već viđen, dok vam onaj drugi neće smetati pa ni da ga po stoti put odgledate. Na kraju, „Turn Blue“ podseća na učenika koji redovno dobija odličnu ocenu na pismenom zadatku i baš u jednom trenutku zasluži četvorku i prekine bezgrešni niz.

Video: Fever


Swans – To Be Kind (Young God, Mute)

swans

Čovek star 60 godina valjda treba da se skrasi i krene da svira neku iole mirniju muziku. Međutim, mastermind grupe Swans, Michael Gira je totalni antipod takvim muzičarima i, uz pomoć svojeg ludačkog orkestra, vratio se sa izuzetno bučnim, ambicioznim megalodonom od albuma ‚‚To Be Kind“ koji nam neprestano zadaje udarce tokom čitavog svog trajanja od dva sata. Iako možda ne deluje da se na njemu dešava dosta toga jer je repetivnost, kao i na prethodnom albumu ‚‚The Seer“, stavljena u prvi plan, pesme zapravo u sebi sadrže mnogobrojne detalje i poigravanja sa zvukom, prouzrokovane najraznovrsnijim instrumentima, koji su tako minimalistični i suptilni, ali zbog svoje obilne količine efektni i presudni. Nekada misteriozno tih, nekad teatralno i nemilosrdno bučan, ‚‚To Be Kind“ ne ostavlja slušaoca ravnodušnim.

Video: Oxygen


The Raveonettes – Pe’ahi (The Beat Dies)

the_raveinettes

Danski duo iz albuma u album napreduje, pesme su im kompletnije, buka je naravno pečat ovog benda kao i do sada, a gitarske melodije i dvoglasi su i ovog puta hipnotišući. Sharin i Sune su trenutno jedan od najboljih predstavnika Evrope na svetskoj muzičkoj sceni, dok im u noise pop-u trenutno nema ravnih. “Endless Sleeper” i “Killer in the Street” su u samom vrhu indie pesama ove godine.

Video: Endless Sleeper


The Smashing Pumpkins – Monuments to an Elegy (Martha’s Music, BMG)

the_smashing

Bili Korgan i Džef Šreder ostali su jedini zvanični članovi Smashing Pumpkinsa preostali u bendu. Nije to strašno, idejni tvorac bio je i ostao Korgan, alfa i omega benda, a da ima ideja potvrdio je novim album. Drugi u nizu trilogije „Teargarden by Kaleidyscope“ možda je i korak ispred prethodnika. Zvuče sveže, za bubnjevima imaju Tomija Lija i „Being Beige“ proganja stihovima The World’s on Fire.

Video: Being Beige


The War On Drugs – Lost In The Dream (Secretly Canadian)

the_war

Ovim trećim albumom The War On Drugs su pokazali zašto ih svrstavaju u najbolje predstavnike nove filadelfijske scene. Adam Granduciel je ovde pokazao sav svoj autorski potencijal. Dilanovsko pevanje i muzika koju karakteriše dosta sintisajzera i garažnog stila sviranja gitare su glavne crte ovog albuma. S obzirom na to da su, može se reći, na početku, ovom bendu predstoji odlična karijera.

Video: Red Eyes


Tom Petty & The Heartbreakers – Hypnotic Eye (Reprise Records)

10 tom„Bez starca nema udarca!“, dosetka koju je pre nekoliko godina potvrdio Brus Springstin sa “Magic”, zatim Bob Dilan sa “Modern Times” i Leonard Koen sa “Old Ideas”. Zajednički imenilac pomenutim albumima je što su bili napredniji, inovativniji, a opet oldschool od njihovih radova u novije doba. Dok se mnogi muzičari u poznim godinama jedva bore da prodaju nekakav tiraž, pomenutima i sada Tom Petiju uspelo je da osvoje novu publiku i top liste. Tako je “Hypnotic Eye” prvo Tom Petijevo ostvarenje koje ga je dovelo na sam vrhe Bilbordove čuvene liste. Nije sve u listama i rejtingu, Peti je pažljivije i mudrije pristupio izradi albuma. Rokenrol koji se prelama kroz garažni rok, bluz i malo džeza, pa i psihodelije. Njegov najbolji album još od “Full Moona”.

Video: Red River


Thievery Corporation – Saudade (ESL Music)

thievery

Svi koji su očekivali plesni i energični Tiveri, prešli su se. Novi album donosi dosta nežnih bossa nova ritmova, fino upakovanih uz prelepi ženski vokal. Melodičan i na trenutke sanjiv album zalepiće vam se za plejer i odslušaće te ga do kraja. Tiveri pomera granice i žanrove. Sa trip hopa, “Saudade” se lagano može svrstati i u brazilski pop.

Video: Decollage


Thurston Moore – The Best Day (Matador)

thurston

Thurston Moore je u poslednjih nekoliko godina više bio spominjan po medijima u vanmuzičkom kontekstu, nego po svojim poduhvatima (kao, recimo, sa Chelsea Light Moving), te se i sam odlučio za najmudriju “strpljen-spašen” metodu, koja podrazumeva rad, rad i samo rad. Ono što je u prvi mah upadljivo je zanimljiv i efektan omot albuma, na kojem se nalazi njegova majka u svojim mladim danima zajedno sa svojim psom, najverovatnije na nekom floridskom jezeru. Ovo je album koji budi sećanja i koji stoji poprilično monolitno u odnosu na većinu onoga što se danas dešava u tom žanrovskom kontekstu. Kada malo promenimo moralni ugao gledanja, shvatićemo da to što je jedna rock zvezda prevarila svoju suprugu ne predstavlja ništa novo, problem je samo u tome što je ovaj put rock zvezda prevarila svoju jednako poznatu suprugu.

Video: The Best Day


Triggerfinger – By Absence of the Sun (Excelsior Recordings)

triggerfinger

Belgijski trio je ove godine obilježio „punoletstvo“, i to na najbolji mogući način. Njihovo (tek) četvrto studijsko izdanje u 18 godina postojanja dovoljno nam daje do znanja da se ne radi o jednom od brojnih savremenih rock sastava koje na površini održavaju talasi hiperprodukcije. To ne mora biti nužno dobra stvar, ali je u slučaju sastava Triggerfinger i njihovog posljednjeg materijala jedino tako ispravno zaključiti. „By Absence of the Sun“ je svojevrsno redefinisanje žestokog i modernog rock zvuka, koji povremeno koketira i sa bluesom. Uz pomoć pasaža koji zvuče neodoljivo poznato, a provlače se kroz cijeli album, svaka numera stvara flashback, podsećajući nas na slavna vremena rock muzike, u rasponu od Led Zeppelin-a do savremenika Triggerfinger-a, kao što su, recimo, Soundgarden, istovremeno nudeći autentičan zvučni doživljaj. Kao bonus numera, tu je i saradnja sa Method Manom iz legendarnog Wu-Tang Clana. Dovoljno?

Video: By Absence of the Sun


Twilight Sad – Nobody Wants To Be Here and Nobody Wants To Leave (Fat Cat)

twilight

Škotski majstori melanholije dosta dugo su bili najbolje čuvana tajna Glazgova da bi pažnju malo veće publike na sebe skrenuli fenomenalnim prethodim albumom „No One Can Ever Know“. Njegov naslednik ne donosi toliko bombastičnih pesama, ali svakako ima šta da ponudi ljudima koji vole da uživaju u lošem vremenu. Akcenat i glas James Grahamaa su nešto nadrealno.

Video: There’s A Girl In The Corner


Wovenhand – Refractory Obdurate (Deathwish, Glitterhouse)

wovenhand

David Eugene Edwards nas je još jednom podsetio zašto ima takvo kultno praćenje i zašto je Wovenhand jedan od najvažnijih alternative country bendova na sceni trenutno. ‚‚Refractory Obdurate“ je, nekim čudom, dospeo u katalog izdavačke kuće Deathwish, koja je poznata po svojim ekstremnim metal izvođačima kao što su Converge, Trap Them i Cult Leader, i još jedan je u nizu snažnih ostvarenja ovog benda. Edwards je rešio da napravi jedan pravi rokenrol album, naravno uz gomilu folk i country elemenata, tako da nas od početka do kraja voze distorzirane, masivne i melodične gitarske deonice, dubokoumni, religiozni tekstovi na koje smo dobro navikli i snažna, zakivačka ritam sekcija koja već godinama na pravi način upotpunjuje Davidovu viziju. Iako ‚‚Refractory Obdurate“ ne donosi nikakve naručite promene, svakako je lepo videti da je jedan ovakav ozbiljan autor, koji ima vrlo obimnu i kvalitetnu diskografiju iza sebe, idalje sposoban da iznedri još istrajnih i energičnih albuma kakav je ovaj.

Video: Hiss