-

Richard Kruspe: Top 10 gitarskih momenata u Rammsteinu

Richard Kruspe
Richard Kruspe

Danas svoj 56. rođendan slavi Richard Kruspe, poznatiji kao jedan od osnivača i gitarista benda Rammstein, tim povodom izdvajamo neke od najboljih Richardovih gitarskih momenata u pjesmama Rammsteina.

Richard Kruspe rođen je 24. juna 1967. godine u njemačkom gradu Wittenberge, dok je odrstao u Scwerinu iz kojeg se kasnije seli u Berlin. Tamo je, prije pada Berlinskog zida u prolazu za metro, sasvim slučajno upao u demonstracije, gdje je bio uhapšen zajedno sa mnogim demonstrantima i pritvoren na tri dana. Taj ga je događaj naveo na plan da napusti tadašnju Njemačku Demokratsku Republiku, te je pobjegao kroz Mađarsku i Austriju u Zapadni Berlin.

Sa šesnaest godina, posjetio je Čehoslovačku sa prijateljima i tu si kupio gitaru. Imao je namjeru da je proda kada se vrati kući, jer su bile veoma skupe u to vrijeme i time stekne solidan profit. Međutim, po povratku sreo je djevojku u kampu u kojem je odsjedao, koja mu je stalno tražila da svira. Iako joj je rekao da ne zna svirati, djevojka je insistirala dok Richard nije uzeo gitaru u ruke i počeo da „tambura“ u prazno. Tu mu je kliknulo da cure vole dečke koji sviraju gitaru, pa je tako dobio inspiraciju da vježba dan i noć naredne dvije godine.

Godine 1993. je odlučio da osnuje vlastiti bend, te je otputovao u Ameriku sa Tillom Lindemannom i Oliverom Riedelom, gdje je shvatio da ne želi da stvara američku muziku, već da kreira novi, unikatni njemački zvuk. Bend Rammstein je „oživio“ u januaru 1994. kada su Richard, Till, Oliver i Christoph Schneider pobijedili na takmičenju Berlin Music Competition, gdje je nagrada bila snimanje četiri pjesme. Nakon toga su im se pridružili Paul Landers i Christian „Flake“ Lorenz i počeo je rad na prvom albumu Rammsteina – „Herzeleid“.

Pored Rammsteina, Richard Kruspe je još gitarista, pjevač i osnivač benda Emigrate, čije su pjesme na engleskom. Stilski dosta drugačiji od Rammsteina, ali također još jedan uspješan projekat.

U nastavku preslušajte neke od najboljih Richardovih gitarskih momenata u pjesmama Rammsteina.

Rammstein – Engel (Sehnsucht, 1997)

Rammstein – Sehnsucht (Sehnsucht, 1997)

Rammstein – Asche zu Asche (Herzeleid, 1995)

Rammstein – Du Riechst So Gut (Herzeleid, 1995)

Rammstein – Links 2 3 4 (Mutter, 2001)

Rammstein – Waidmanns Heil (Liebe ist für alle da, 2009)

Rammstein – Weisses Fleisch (Herzeleid, 1995)

Rammstein – Mein Teil (Reise, Reise, 2004)

Rammstein – Sonne (Mutter, 2001)

Rammstein – Mutter (Mutter, 2001)