-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeZircuS - Epic Tribe (2010)

ZircuS – Epic Tribe (2010)

ZircuS -  Epic Tribe

ZircuS – Epic Tribe
Izdavač: Radio Student ( 24.9.2010.)
Producenti: Jure Vlahović, Aleš Gangl, Marko Štruc
Trajanje: 41:58
Žanr: electro, alternative, trance
Ocena: 4

 

Možda je postala već izlizana fora koristiti frazu “drukčiji bend”, no kad je ovaj slovenski bend u pitanju, ne može se započeti tekst s nikakvim drugim uvodom. O ovim dečkima prvi put smo pisali prošlog ljeta o njihovom koncertu u Imotskome, i evo, izdali su svoj prvi album nazvan “Epic Tribe” (uostalom, tako im se zvala i turneja).

ZircuS je miks koječega, a kad imate svačega pomalo, to može izaći na dobro ili u potpuno krivom pravcu. Plijene nekom posebnom vibrom i osebujnošću, koja se osjeća u njihovim live nastupima, zato svakako spadaju u onu prvu skupinu “miksa”. Već pri otvaranju omota albuma vizualno je predočena piramida u kojoj se nalazi pojašnjenje što bi zapravo ZircuS kao pojava trebalo predstavljati. Oni su splet muzike, erotike, poezije, filozofije, elektronike, psihodelije… Na njihovoj Myspace stranici između ostaloga piše: “ZircuS će pokvariti vaša čula”. Njihov žanr je zbilja jako teško definirati, ali ako bi se upuštalo u neke usporedbe sa stilom poznatijih bendova, uvjerljivo najviše sličnosti našlo bi se s Combichristom, koji imaju elemente elektro-tehna s industrialom. Što već ritam prve stvari s albuma “Cut To The Chase” pokazuje, a govori između ostaloga o koncentraciji na važne stvari u životu, prihvaćanju izazova i suočavanju sa strahom.

Neke pjesme nisu baš jednostavne za interpretaciju niti je razumljivo o čemu govore, a možda je to i bio cilj benda, opet se osvrćući na onaj moto vezan za zbunjenost osjetila. U pjesmi “Meet The Asshole” konačno se čuju i zvuci akustične gitare, za razliku od ostalih electro-mixeva. Posebno se možda može izdvojizi “Spirit” kao najzrelija stvar s albuma, sa instrumenalnim početkom u kojem je u prvom planu električna gitara sa dugom solažom, te se ovdje najviše osjeti “čisti” rock zvuk, odlično ukomponiran s perkusijama.

Općenito govoreći, ZircuS se kroz dosta primjera u njihovim pjesmama gadi nad komercijalizacijom stvaralaštva, ali ne samo u glazbi, već i u drugim sferama. U tom smislu se itekako mogu okarakterizirati kao underground fenomen kojeg nije lako odgonetnuti, no slušati ih ne može biti dosadno. No, ono što je kod ZircuSa najvažnije je miks raznih ritmova i instrumenata, i sigurno je dobro da pokušavaju progurati jedan takav atraktivan komad. Ostaje pitanje koja će ih publika prihvatiti i prepoznati kao takve. Oni željni zabave i nečeg drugačijega sigurno, no u tome bend mora biti spreman na još veći angažman oko količine nastupa uživo, koji zainteresirane sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

Spisak pjesama:

1. “Cut To The Chase” 3:14
2. “Morning Light” 3:58
3. “Youareme” 3:01
4. “Going Commercial” 3:35
5. “Renegades” 3:08
6. “Meet The Asshole” 3:34
7. “Spirit” 5:57
8. “Epic Tribe” 4:55
9. “City Of Peace” 5:54
10. “Opinion” 4:19