-

Zabranjeno Pušenje – Radovi na cesti (2013)

Zabranjeno Pušenje -  Radovi na cesti

Zabranjeno Pušenje – Radovi na cesti
Izdavač: Samostalno izdanje ( 10.10.2013.)
Producenti: Toni Lović, Sejo Sexon
Trajanje: 45:00
Žanr: Rock, world music
Ocena: 6

 Da je izdavaštvo kakvim smo ga do pre desetak godina poznavali umrlo govori i činjenica da se na postavljanje albuma za besplatan download odlučio i jedan sastav sa vrha rock scene rahmetli Jugoslavije. Jubilarni deseti studijski album Zabranjenog Pušenja („šesti studijski album Sejovog Pušenja!“, reći će neki, doduše sve malobrojniji) postao je dostupan za besplatno preuzimanje sa zvaničnog sajta benda 10. oktobra u 10 časova.

Trademark zvuk Pušenja – srednjestrujaški gitarski rock sa etno i world music (izvrsna manuchaovska „Tri kile, tri godine“, te orijentalnim zvucima bojena „Egzotične ljepotice istoka“) elementima (za koje je ponajviše zaslužna violina sjajnog Roberta Boldižara), na momente garažne žestine – dominira albumom. Satirično pero Seja Sexona nije nimalo otupelo, on je i dalje majstor priče o malom čoveku u mutnim vremenima („Tri kile, tri godine“, „Lav“, „Egzotične ljepotice istoka“), a u energičnim pesmama „U tvoje ime“ i „Neprijatelj“ na maestralan način se pozabavio temom jedne sorte budala – za budale, štono se kaže, kao ni za pečurke, nema semena, no za ovu naročitu sortu je ovaj deo sveta posebno plodan – koje je, poslednjih godina, sve više na ovim prostorima:

„Forsiramo diktatore, napadamo vojne baze
Citiramo svete knjige, treniramo kamikaze
Rado ćemo izdajice razapeti na stub strama
Progutaće crna zemlja svakoga ko nije s nama

Ponajviše od vremena ja prosjedim ispred kuće
U gradu je gej parada i vehabije i tuče
Vani šeta lijepi đavo, al’ mu niko ne zna ime
Djeca šute i ja šutim i svi bojimo se zime“
(„U tvoje ime“)

„Kratak je put, braćo
Od sunčanih dana do otvorenih rana
Kratak je put, braćo
Od ruke na ramenu do grada u plamenu
Kratak je put, braćo
Od oca nacije do mobilizacije
Kratak je put od čuvara rodne grude
Do ‘Cijenjeni haaški sude…’“
(„Neprijatelj“)

Sejo više vidi no oni pod brdom – mlađi izvođači, koji svoje pero nisu vežbali u vremenima kada je satira mogla biti opasna rabota i koji se nisu nagledali svega čega on jeste – te je u stanju da napravi odmak od opštih mesta – lopova iz fotelje, pedofila u mantijama, kriminalaca i starleta, turbo folka i rijaliti programa – i sa puno uspeha ukaže na zlo koje čeka tu, iza ugla. Razume se, to ne znači da na novom albumu Pušenja nema i tih opštih tema, ali su one obrađene sa puno duha – „Teško je reći vlastitoj djeci / kad pitaju gdje su Gormiti i keksi“ („Tri kile, tri godine“); „Perfektna tetovaža, džepovi puni šarenih laža / Zgužvana kravata i iPhoni od zlata“ („Mafija“) – i duhovitosti, u kojoj je ostalo dosta novoprimitivističkog. Ukratko, Sejo na Radovima na cesti potvrđuje status jednog od najvećih rock liričara ovih prostora.

Uprkos mračnim temama, Radovi na cesti su, ne možemo se oteti tom utisku, poprilično optimističniji od njihovih prethodnika, kako muzički, tako i tematski – „Ti voliš sapunice“, „Kafana kod Keke“, „Klasa optimist“, te duhovita balada „Reci ‘da’ svemu“. Činjenicom da je „Klasa optimist“ finalna na zvaničnom delu albuma (poslednja pesma na albumu, „Neprijatelj“, označena je kao bonus numera) čitavi Radovi na cesti dobijaju izrazito vedar ton. (Razume se, percepcija bi mogla biti znatno drugačija ako kao početak i kraj celine posmatramo uvodnu „U tvoje ime“ i „Neprijatelja“.) Svojevrsnom vedrinom odiše i emotivna balada „Boško i Admira“, koja počinje ritmom marša i stihovima o zemlji u kojoj je „nešto prekrilo vrijeme“ pa „nešto ljudi zaboraviše“, a završava se prekrasnim prepletima gitare i violine, vedrinom koja dolazi od podsećanja da su srca dva „stavila ljubav ispred zastava“. Ova balada muzički, te tihom setom i pričom o ljubavi uništenoj ratom umnogome posdeća na „Lijepu Almu“, no poređenje koje se nameće je ono između „Boška i Admire“ i pesme o ljubavi između Milana i Fazile, poređenje koje baš i nije red praviti, ne samo zato što je je priča o Milanu i Fazili izmišljena. No ako pesmu „Boško i Admira“ ipak rešimo da uporedimo sa pesmom „Ljubav udari često tamo gdje ne treba“, biće jasno da pva nema poetske lepote, ali ni, što je mnogo važnije, emotivnog naboja potonje. I upravo je taj emotivni naboj ono po čemu se albumi (sad već valja naglasiti:) Sexonovog Pušenja – uključujući i Radove na cesti – ne mogu meriti sa albumom Ja nisam odavle – mada bi se ne samo mogla meriti, već bi ga i prestigla kompilacija na kojoj bi se našle „Fildžan viška“, „Možeš imat’ moje tijelo“, „Yugo 45“, „Lijepa Alma“, „Počasna salva“, „Nema više“, „Dobro dvorište“, „Domovina“, „U gradu gdje nisam rođen“ i ine pesme slične tematike, te potresna „Kad procvatu behari“ snimljena sa Arabeskama.

A pominjanje albuma Ja nisam odavle nas navodi da se setimo onoga što odavno priželjkujemo. Eto, u narednoj godini Das Ist Walter proslaviće trideseti rođendan, a takvi su jubileji, kao što znamo, dobre prilike za pomirenja. Tjah, pusti snovi. Sejo Sexon je danas legitimni naslednik Waltera, Sabaha sa šejtanom, Zemlje Safari i Malih priča o velikoj ljubavi ne samo zbog prava na ime – Sejo je, ako i nije imao Neletove scenske energije i vokalnih sposobnosti, sve ove godine radio pošteno, srčano i – uspešno, taktizirao nije, ali mu je taktika bila dobra, za raju nije igrao, ali je igrao kako je raja očekivala da Zabranjeno Pušenje igra. (Neki će reći da je posredi nedostatk sklonosti ka artizmu, ali će drugi na to uzvarititi da je reč o istinskoj ljubavi prema rokenrolu.) Proizvod talenta, srčanosti i beskompromisnosti mora biti kvalitet – kakav je slučaj i sa Radovima na cesti. Fakat.

Spisak pesama:

1. „U tvoje ime“ – 2:51
2. „Tri kile, tri godine“ – 4:01
3. „Ti voliš sapunice“ – 3:16
4. „Kafana kod Keke“ – 3:53
5. „Boško i Admira“ – 5:34
6. „Reci ‘da’ svemu“ – 4:27
7. „Mafija“ – 3:27
8. „Lav“ – 4:35
9. „Egzotične ljepotice istoka“ – 4:39
10. „Klasa optimist“ – 3:51
11. „Neprijatelj“ (Bonus) – 4:26

Save