-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeZabranjeno Pušenje - Muzej Revolucije (2009)

Zabranjeno Pušenje – Muzej Revolucije (2009)

Zabranjeno Pušenje -  Muzej Revolucije

Zabranjeno Pušenje – Muzej Revolucije
Izdavač: Croatia Records ( 7.11.2009.)
Producenti: Toni Lović, Sejo Sexon
Trajanje: 54:44
Žanr: Hard rok, nju vejv
Ocena: 6

 

Zabranjeno Pušenje izdalo je svoje deveto studijsko izdanje pod nazivom “Muzej Revolucije”. Epitet “sarajevsko” nije potreban, jer ova formacija Pušenja sudeluje više od decenije i jedina je koja oficijalno postoji. Ovim, ne suviše direktnim razdvajanjem dveju verzija grupe, treba staviti do znanja Jugonostalgičarima da muzičkog povratka u prošlost i “rodne” 80-te neće biti.

Ovaj album nosi izvesna sećanja, ali nemojte misliti da su ona usmerena na nekadašnji garažni rok, Šekija, stadion Koševo i devojčicu sa one strane ulice. “Muzej revolucije” ponosno prenosi težinu savremenog i svežeg zvuka, čime zbaca sa sebe teret ponavljanja ranijih ideja i radova. Ujedno je i pravi „muzej“ različitih pravaca i ukusa, počev od agresivnih rok rifova, “Exspres Folky Star” i “Nije to (Čuva Bog Želju svog)”, preko disko nju vejv klavijatura (Modni Guru”, hip hop vokala “Prigodne Riječi”, do rege nastrojene numere “Ustanova”, u kojoj se mogu čuti stihovi Bob Marlijeve “Exodus”, u izvedbi Sejo Seksona. Sejo, iskreno, i nema neke velike vokalne sposobnosti (mada se Pušenje nikada nije po tome izdvajalo) što se i da primetiti prilikom preslušavanja albuma. Kompleksnost ovog izdanja dokazana je širokim spektarom raznovrsnih instrumenata, poput truba i gudačkih instrumenata.

Na “Muzeju” nisu izostale ni umerenije kompozicije; “Samir-time” i bluz ljubavne “Tvoja bosa stopala”. Ipak, pomenuta raznovrsnost ne mora uvek prouzrokovati pozitivnu reakciju. Iz istog razloga singl “Modni Guru”, za koji je snimljen spot, stvara utisak poprilične preorijentacije samog benda u muzičkom smislu. Glavnu podlogu čine klavijature, uz gitare u pozadini, a sama tema pesme je šaljivog homoseksualnog karaktera.
Jedina zamerka, ako je tako možemo nazvati, je u tome što nema numere koja se posebno ističe i koja bi predstavljala “biser” na albumu. Većina pesama su vrlo dobrog kvaliteta, naročito produkcijskog. Tekstualnu koncepciju čine tipične životne aktivnosti i borba protiv turbo folka, upakovani u duhu komunističkih obeležja, što se može videti i na omotu.

Ako ste željni materijala novijeg zvuka starih veterana, sa par potencijalnih iznenađenja i skrivenih aduta…Onda nabavite “Muzej Revolucije”.

Spisak pesama:

1. “Muzej Revolucije” – 04:58
2. “Modni Guru” – 03:50
3. “Kladimo se” – 04:23
4. “Samir-time” – 05:37
5. “Prigodne riječi” – 04:47
6. “Expres Folky Star” – 02:53
7. “Kada sena pleše” – 04:18
8. “Ustanova” – 04:38
9. “Tvoja bosa stopala” – 04:49
10. “U gradu gdje nisam rođen” – 05:07
11. “Tijesno” – 03:31
Bonus pesma:
12. “Nije to (Čuva Bog Želju svog)” – 04:26