-

Zaa – What About (2014)

ZAA - What About

ZAA – What About
Izdavač: Lampshade Media ( oktobar 2014.)
Producenti: Zoran Vasić
Trajanje: 39:56
Žanr: ska, punk, reggae, rock
Ocena: 8

 Nekada označavani kao reggae, nešto rjeđe kao dub, ali „uvijek i vazda“ sa jasnom ska okosnicom, kruševački Zaa se, što je (valjda) opšte poznato, nikada nisu bojali eksperimentisanja sa ostalim srodnim žanrovima. Neki će to možda nazvati logičnom evolucijom u bitisanju benda, drugi će opet Zaa nazvati crossover sastavom i završiti sa pričom, ali prvi, a bogami ni drugi, ne moraju nužno biti u pravu. Barem ne u potpunosti.

Novim izdanjem „What About„, bend nastavlja „tradicionalno osvježavanje“ postave, ali kao što sam već pisao (prije tri godine, ako se ne varam), Zaa je nevjerovatno stamen i stabilan kolektiv, te se „banalne“ stvari poput promjene vokala (u jednini i množini), zbog kakvih poteza se i malo „nezgodnije“ ekipe rasture, ni najmanje ne odražavaju na bend kao takav. Ali, na zvuk, šta s tim? Pa,  to je valjda očekivano.

Prva stvar nosi naziv „99 Hope“ i odmah će vas „u glavu“ upoznati sa novim zvukom (i albumom, je l’) grupe, koji prvenstveno zbog linija saksofona nedoljivo podsjeća na jedan sjajni, nepravedno zaboravljeni sastav iz Slovenije, koji se odazivao na ime Miladojka Youneed. Što se teme tiče, da je pjesma ostala na stihu „we survive ’99„, on sam bi bio sasvim dovoljan za obraćanje ciljnim generacijama. I onim gore, a možda više onim dolje.

Oni koji prate rad Zaa znaće da numera „Irie & Kool“, zapravo, krije u nazivu (ne)zvanični slogan benda. Bez ikakve rasprave se radi o najžešćoj kompoziciji na albumu, a to dobro znaju i sami članovi Zaa, te je sasvim očekivano ona i namjenski izabrana za udarni singl/spot. Istovremeno, ovo je jedina stvar na kompletnom albuma koja koketira sa brzim ragga formama (kako zbog teme, tako i zbog vokala) i prštećim rifovima, pa vjerovatno zato i zvuči kao sudar Dubioze kolektiva iz „Dubnimite“ ere (i nakon desetog slušanja mogao sam se zakleti da slušam Adisu, a ne Sanju) i Eyesburna iz perioda „How Much For Freedom?“ S obzirom da se to nikada uistinu nije desilo, Zaa su nam pokazali kako bi to zajebano moglo zvučati. Da li je to loše? Jeste, ako nikada niste čuli neki još neke sastave poput Dub War, Rhaatid ili Fear Nuttin, pa mislite da prva dva navedena imena imaju ekskluzivno pravo na narečene kombinacije. Opet, ako stvarno mislite da je loše, onda se držite mantre „Motaj, smotaj“. Takođe, bespredmetno je raspravljati o tome kako Sanjinom glasu savršeno leže distorzirane gitare. To je, prosto – tako.

One kobajagi šokirane, naslovna „What About“ vratiće na „sigurni“ ska kolosijek, i opet su tu prepoznatljivi duvači i vokalni aranžmani po kojima ćete stoprocentno znati da slušate Zaa. Dok smo još kod iznenađenja, ekipa je odlučila da se oproba u laganom koketiranju sa pop rock muzikom u „Summer Rain“, što je rezultiralo izuzetno uspješnim eksperimentom i bilo bi zaista lijepo čuti još ovakvih melodija iz tabora Kruševljana. U prevodu, Guano Apes bi ubili da imaju ovakvu stvarčugu (naravno, u njihovom aranžmanu).

„Slide Baby“ se mogla naći na bilo na kojem albumu Zaa, jer bi svojom atmosferom „jeste reggae/nije reggae“ sa jazzy dodirom, savršeno pristajala bilo kojem izdanju.

Spomenuti pop momenti najizraženiji su u „Unconditonal Love“, i prava je šteta što Zaa nisu odlučili da ovu numeru presvuku u akustično ruho ili možda Sanju ostave nasamo sa klavirom, nego što je izbor pao na reggae baladu, tokom koje se do pomalo očekivanog krešenda uključuje i ostatak orkestra.

„Leave Me Alone“ ćete morati da preslušate nešto više puta da shvatite da se radi o pravom pravcatom skrivenom biseru albuma, jer kada vam ova pjesma sjedne (ili legne, zavisi ko kakvu pozu voli) poželjećete da je čujete uživo. Ako ništa, a ono da barem provjerite da li je ta ritam sekcija zaista toliko precizna ili je to samo studijska manipulacija. Ovo važi isključivo za one koji Zaa još nisu čuli uživo.

„Endless Time“ je – kratko i jasno – fuzija rocka i ska, a prati je fanastična „I Drive“ sa tako dobrom duvačkom linijom i nešto dužim uvodom da ćete pomisliti da je u pitanju instrumental. Zapravo, mogao bih se zakleti da je nastala iz rasviravanja „suve“ duvačke teme, koja je tek naknadno dobila svoju vokalnu verziju. U redu, možda su sastavljene dvije zasebne kompozicije, dalje od toga – nema šanse. I šteta što nije ostala u instrumentalnoj verziji.

Pretposljednja „Time“ opet nas vraća na dobro poznati punk ska teren, koji Zaa njeguje kroz sve ove godine i nije pretjerano izenađenje, osim ako ne računamo diskretnu upotrebu scratcha u drugom dijelu pjesme.

Završnica nas još jednom podsjeća na reggae uticaje sastava, što i nije čudno ako se prisjetimo da su prije samo tri godine bili regionalni finalisti španskog Rototom festivala. Na zaista pronicljiv način Zaa su zatvorili album sa pjesmom „We“ i stihovima „You and me must become ‘we’, and then we must be ‘everybody'“, što nije ništa drugo nego ono slavno „I & I“.

Na kraju, ovako šaroliko izdanje je vjerovatno zbirni rezultat pjesama koje su nastajale neki duži vremenski period, te su se Zaa zbog objedinjavanja materijala namjerno odlučili za full length izdanje, bez obzira na ultra-popularni EP format, koji im je sa izlaskom „Foot By Foot“ dao prostora da se „raspucaju“ po svim žanrovima. Ako i nisam potpuno u pravu, bar dvije pjesme su dobile nove obrise na „What About“.

I zaista – what about? Ovo je izuzetno važan album za Zaa, jer je evidentno da (još uvijek) tragaju za, ako ne savršenim, onda sigurno autentičnim muzičkim izrazom. Iz identičnog razloga on je važan i za njihovu publiku i onu potencijalnu publiku. Jer, znali to Zaa ili ne, uvijek mogu računati na „jednu te istu, jednu te istu“ publiku. Ljude koji ih zaista vole. Da Zaa, kao i bilo koji bend poput njih, postane mainstream, svakako je poželjno, jer bi se reflektori kao, recimo, prije dvije decenije možda mogli opet malčice okrenuti prema nešto alternativnoj sceni regiona.

Ali, tako što će nastupati prije onih koji nikada i nikome nisu bili alternativa? Ne. Biti ispred njih – svakako. Zaa su sada na prekretnici, a na njima je da li će da prelome, jer je publika davno odlučila.

Spisak pesama:

 1. ’99 Hope
 2. Irie & Kool
 3. What About
 4. Summer Rain
 5. Slide Baby
 6. Unconditional Love
 7. Leave Me Alone
 8. Endless Day
 9. I Drive
 10. Time
 11. We