-

Zaa – Full Scale Riot/Moonlight (single, 2011)

Zaa -  Full Scale Riot/Moonlight (Single)

Zaa – Full Scale Riot/Moonlight (Single)
Izdavač: samostalno izdanje ( 10.2011.)
Producenti: Zoran Vasić
Trajanje: 9:33
Žanr: dub/reggae/punk/ska
Ocena: 7

 

Trud koji je ovaj bend uložio nakon sad već davne odskočne daske zvane Demofest je u najmanju ruku za poštovanje. Kilometri koncerata, profesionalni pristup novinarima, iskrena komunikacija sa fanovima, i na kraju efektni i kvalitetni spotovi napokon su doveli Zaa i na velike ekrane (čitaj: MTV), što će reći približili ih široj potencijalnoj publici navikloj uglavnom na isprazne house remikse svjetskih mega hitova.

Negdje u cijelom procesu Zaa banda je „izgubila“ određenu oštrinu oličenu u sada već bivšoj pjevačici Darki Rajić, a nešto prije toga sastav je napustio i sasksofonista Aleksandar Rilak. Sudeći po svemu Zaa predstavlja muzičku zajednicu u kojoj ih se takve personalne promjene ne dotiču previše, te nam ovaj put predstavljaju čak dva nova ženska vokala (Tamara Ristić i Milena Damnjanović) kroz singl kojim će se vjerovatno zabavljati fanovi dok Zaa budu radili na albumu broj tri.

„Full Scale Riot“ kojom započinje ovo izdanje nedvosmisleno otvara i kod nas već neko vrijeme aktuelno pitanje socijalnih nereda, a koji se dešavaju širom planete. U reggae/ska /punk maniru kako smo već i navikli kad su Zaa u pitanju, pjesma se nameće kao potencijalni hit za novo vrijeme zbog njene jednostavne i iskrene poruke, ali i catchy aranžmana što je uvijek bilo jako oružje ovog benda. Može biti da je za nijansu upitan vokal koji, čini se, nije u stanju da iznese težinu i uopšte masivnost riječi „riot“ koja se proteže kroz cijelu pjesmu, i na kraju krajeva, definiše njenu bit, ali tu temu bolje ostaviti slušaocima kojima će u svakom slučaju trebati još neko vrijeme da se naviknu na novi Zaa vokal.

Nešto neobičnija „Moonlight“ pomalo vraća Zaa u ambijentalnije vode, bez obzira na postojanje vokala i u ovoj pjesmi, a koja bi mirne duše mogla da se sluša u čistoj instrumentalnoj dub izvedbi i sigurno ne bi ništa izgubila od svoje osnovne poruke. Ipak, vokali su u svakom slučaju nepretencioni i ne guraju se u prvi plan, tako da su Zaa napravili savršen balans između muzike i glasa kada je ova numera u pitanju.

Što se tehničkih momenata tiče singlovi su snimani u Sweepunk i Byrd studiju, u kojem je takođe rađen i miks i produkcija, a za snimanje su bili zaduženi Zlatko Petković i producent Zoran Vasić. Sve aranžmane i muziku potpisuje bend, a za tekstove je ovaj put bio zadužen Fat Zed.

Više o bendu možete naći na njihovom oficijelnom sajtu, gdje ćete takođe i naći informacije kako da „skinete“ ovaj singl koji su Zaa nesebično postavili za slobodno preuzimanje.