-

Za Dž – Realnost Zove EP (2013)

Za Dž -  Realnost Zove (EP)

Za Dž – Realnost Zove (EP)
Izdavač: Mascom Records ( 18.11.2013.)
Producenti: Za Dž
Trajanje: 13:00
Žanr: indie rock, rock
Ocena: 6

 Šefild, Čačak…svejedno je. Bar ako pitamo mlađane čačanske rokere Za Dž. Mlada skupina probisveta iz Čačka je na raznim festivalima pokrala srca publike i ubrzo postavila sebi ozbiljan zadatak izdavanja muzike koja će da parira enerigji sa bine. Koliko su u tome uspeli? Za Dž možda jeste svoj EP Realnost Zove izdao kao besplatno izdanje, ali sigurno nije za džabe…

Da li zbog neverovatne fizičke sličnosti sa Aleksom Tarnerom ili pak zbog skoro noelgalagerovskog pozajmljivanja stila od Arctic Monkeysa (razume se da Noel nije pozajmio stil od Monkeysa već od legendarne liverpulske četvorke), Za Dž su zaradili i epitet srpskih Arctic Monkeysa. Koliko im je to pomoglo, pitanje je. Realnost zove i taj zov je zapravo vapaj ovom bendu da se malo lepše organizuju i okrenu sebi, a ne šefildskoj braći po ideologiji. Ovaj EP nema ni jednu pesmu dužu tri minuta, a sadrži šest pesama vrlo sličnog raspoloženja. I pored kvaliteta koji svakako poseduje ima jedan veliki problem – isuviše asocira na pomenuti šefildski bend.

Šta zapravo na žurku donose momci iz Čačka? Latentni bunt, drskost, iole zanimljive rifove, jednu kicošku obradu koja je već imala svoj život na srpskom jeziku i mladost. Ako zamislimo da se Za Dž nalaze na skali na čijoj je jednoj strani bend Arctic Monkeys a na drugoj, suprotnoj, originalnost, pesma Savršen Dan bi se našla ekstremno kod majmuna sa Arktika. Od rifa, vokala, bek vokala, pa preko teksta do produkcije, sve odiše jednim Favourite Worst Nightmare iskustvom. Produkcijski element Tarnera i kompanije može se primetiti i na Fanki Dž i Bile Su Dobre, ali u daleko manjoj meri nego na Savršenom Danu.

Na svoju novinarsku zakletvu da ću uvek obaveštavati tačno i objektivno bih pljunuo ako kažem da su Za Dž ovim izdanjem samo kopija najpopularnijeg indi benda na planeti. Prve dve numere, po stavu neverovatno slične Partibrejkersima imaju svoj sopstveni život. Čak i obrada Johnny B. Goode (ovde šaljivo nazvana Radna Akcija) uđe u uši sa svojim „tongue-in-cheek“ tekstom. Najlepše Želje koje otvaraju EP su zaista pesma vredna Caneta i Antona. Iako postoji sličnost sa Brejkersima, Janko (Ćirković, frontmen prim. aut.) i ekipa ovde zaista iskazuju svoj stav, energiju i snagu. Sledeća na EP-u je Alternativa, koja udara na scenu i gomilanje sličnih bendova sa neinspirativnim rifovima (setimo se Savršenog Dana khm khm).

Dovodi se u pitanje koliko je sam bend kriv za status „oni previše misle da su Arctic Monkeys“? Poprilično, ali dok je Najlepših Želja, Fanki DŽ-a ili čak Alternative, ima nade da će se od ovog benda stvoriti autentično ime. U poslednjoj numeri Bile Su Dobre, bend pokazuje malo lokal-patriotizma pominjući Zapadnu Moravu, što daje neki opipljiv šmek celoj stvari, ali ne dovoljno da se ovaj EP okarakteriše kao pokušaj zbližavanja Aleksu Tarneru. „Janko, Aleks, zar je bitno?“, verovatno je bila zvezda vodilja benda, gde ih je odvela, teško je reći.

Ocena koju vidite gore će svakako biti veća na nekom narednom izdanju, ako ovaj prvoklasno uigrani bend dozvoli svojoj muzici da zasija van okvira arktičkih Majmuna. Dotle, realnost i dalje zove. Pa ko se odazove, odazvao se…

Spisak pesama:
1. Najlepše Želje
2. Alternativa
3. Radna Akcija
4. Savršen Dan
5. Fanki Dž
6. Bile Su Dobre