-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeZa Dž - Izgled Zavarava (EP, 2014)

Za Dž – Izgled Zavarava (EP, 2014)

Za Dž -  Izgled Zavarava

Za Dž – Izgled Zavarava
Izdavač: Mascom Records ( 18.7.2013.)
Producenti: Miloš Marković
Trajanje: 28:05
Žanr: Indie rock
Ocena: 7

 Sećate se simpatičnih Šefilđana iz Čačka, Za Dž? Ovo leto koje je do pola November Rain, a od pola Walking on Sunshine, bogatije je za još jedan njihov EP (momci izgleda vole ovaj format izdanja više nego drugi album Arctic Monkeysa).

Ostavimo šalu po strani, pred nama je EP izdanje koje u karijeri mladog čačanskog benda predstavlja evolutivni skok koji im je bio i više nego potreban. Inicijalni hype i kvalitet koji su sa sobom poneli u prvo izdanje, malo su, budimo iskreni, splasnuli. Pesme su previše odisale duhom bendova koji su ih inspirisali, umesto da budu odraz kreativnosti ovog, i te kako kreativnog, mladog vokalno-instrumentalnog sastava.

Prvi taktovi EP-a Izgled Zavarava će vas dočekati prepoznatljivim rifovima, koji svoj senzibilitet uglavnom pozajmljuju od prethodnog izdanja. Budi Dobar, prva pesma „Decepticirajućeg izgleda“, kolaboracija je sa Sašom Vujićem Vujom iz kultnog kragujevačkog harcore punk benda KBO! Kao što i naziv poručuje, prvi utisak zavarava. U to će vas uveriti već sledeća, Ne Postoje Stvari. Zanimljivi bejslajnovi i nešto melodičniji Ćirkovićevi vokali nagoveštavaju da bend Za Dž više neće nositi epitet „čačanskih Arctic Monkeysa“. Ruku na srce, uticaj je još uvek tu, ali Janko i ekipa sve više filuju svoju muzičku tortu originalnijim idejama.

Redosled pesama na izdanju kao da ima za plan da vam prikaže evoluciju benda od prošlog izdanja do sada, jer pesma koja sledi, Maskenbal (u još jednoj saradnji, ovog puta sa Markom Stojilovićem iz benda Thimble), može da posluži kao perjanica trenutnog stanja benda Za Dž. Zarazni rif? Tu. Vickast tekst sa referencama na pop-kulturu? Tu. (Uslovno rečeno) veliki refren? Tu. Ako ste ikada zamišljali krajnje kvalitetan indie rock za mlade na srpskom koji možete da odvrnete na bilo kojoj (normalnoj) žurki dok se nalivate pivom i šmekate goth dame bujnog poprsja, mlađani Čačani su ga doveli do savršenstva.

Kako to obično biva, svaka evolucija mora da donese i određenu dozu mraka, pa su i Za Dž malo pali na tamnu stranu (toliko da u gorepomenutom Maskenbalu prozivaju Dartha Vadera, no, oprostićemo im). Određena doza cinizma u stavu Janka Ćirkovića doprinosi mračnijem tonu izdanja, u tolikoj meri da, zapravo, čini da mračniji utisak prevagne. Daleko zreliji guitar work, inventivniji bejslajnovi i nepogrešivo napeta ritam sekcija u kombinaciji sa pomenutim Jankovim „šmekersko-drkoškim“ stavom čine da Za Dž dobiju svoj ukus, oblik i zemlju pod nogama. Kada na sve to dodamo da će vas, kroz ovih 25 minuta (odokativna dužina trajanja EP-a), Za Dž upoznati i sa malo drugačijim konstruisanjem pesama nego što su nas navikli do sada, ostaje nam samo lament nad činjenicom da je u pitanju EP, a ne punokrvni album, koji bi nam pružio više užitka. Objektivno gledano, format je i jedina mana ovog izdanja, jer posle prvih nekoliko desetina preslušavanja, tražićete još zaraznog indie rocka.

Izgled Zavarava sa sobom donosi dve vrlo zanimljive priče (priču i po, da budem precizan). Ovaj manji deo „priče“ odnosi se na činjenicu da u pesmi Kao limun vodka u par navrata Janko zapeva čuveno „My next girl, will be nothing like my ex girl“ iz refrena pesme Next Girl čuvenih The Black Keys. „Šta je toliko specijalno u vezi sa tim?“ pitate se vi dok razmišljate o tome zbog čega ste tačno kliknuli na ovu šerovanu recenziju na Fejzbuku. Ništa posebno, osim što su im Den Ojerbah i Patrik Karni lično odobrili korišćenje stiha. I to faksom. True story. Druga bitna storija u vezi sa Izgledom koji zavarava se tiče pesme Žute Jabuke. Četvrta po redu, ova pesma ne zvuči kao nešto što je pisano u XXI veku. Ljudi koji poznaju domaću scenu u sitna crevca, a pri tom su rođeni i žive u Čačku i okolini, prepoznaće rad grupe Za Jednu Noć (u Čačku izgleda postoji bend Za sve, prim. autora). Osim Čačka i zajedničkog predloga u imenu, ova dva benda povezuje i istorija. Naime, otac gitariste Za Dž je bio u gorepomenutom čačanskom kultnom bendu. Pošto je, na veliku žalost tadašnje srpske rok scene, frontmen benda Za Jednu Noć, Raško Jovičić, prerano umro (i to pre nego što su Za Jednu Noć uspeli da objave album), mladi rok laureati Čačka su, tačno deset godina od smrti Raška Jovičića, rešili da na svakom izdanju, počevši od ovog, objavljuju po jednu pesmu kultnog čačanskog benda! Još jedan mali „salut“ se takođe nalazi u vidu pesme Kao limun vodka, aludirajući na pesmu Limun vodka, u slučaju Za Jednu Noć.

Pred nama su definitivno Za Dž – mladi rok šmekeri. Sve što im je kalemilo atribute klinačkog, sada jede prašinu novog, svežijeg stava koji izbija iz rifova i tekstova. Pored navedenih, istakli bismo i pesmu Ona i ja, kao i vrlo zanimljiv preokret oličen u elektronskom remiksu pesme Bile su dobre (vidi Realnost Zove), koji je uradio Španac Soundpact (Franko Sopko). Zli jezici će i dalje mlade Čačane prozivati da se trude da budu Arctic Monkeys, ali, iako je Ćirković preslikani Tarner, izgled zavarava…

Spisak pesama:

1. Budi dobar (feat. Vuja KBO!)
2. Ne postoje stvari
3. Maskenbal (feat Marko Thimble)
4. Žute jabuke (Za Jednu Noć cover)
5. Čoveče, skloni se
6. Ona i ja
7. Kao limun vodka
8. Bile su dobre (Soundpact Remix)