-

Xanax – Ispod površine (2012)

Xanax -  Ispod površine

Xanax – Ispod površine
Izdavač: Ammonite Records/Icecream Disco ( 11.5.2012.)
Producenti: Nebojša Simeunović Sabljar, Boris Mladenović
Trajanje: 60:39
Žanr: alternative/post rock, trip hop, neo-jazz
Ocena: 6

 Još od prvog predstavljanja široj publici u emisiji Jelen Top 10 supergrupa Xanax odavala je utisak uvežbane, originalne i angažovane skupine iskusnih muzičara predvođene „problematičnim“ vokalom frontmenice Sane Garić. Njihov album prvenac Ispod površine, objavljen maja 2012. za srpsko i rusko tržište, ostavlja apsolutno isti utisak.

Izraz „supergrupa“ u slučaju Xanaxa treba shvatiti uslovno jer osim Garićeve i gitariste Vladimira Markovića Krake, koji je rešio da pored Presinga još jedan bend u kome svira nosi ime nekog medikamenta, članstvo Xanaxa se menjalo pa dream-team koji su okupili za ovo izdanje zajedno sa gostima predstavlja dokument o grupi istomišljenika koju je okupila kreativna okosnica benda, u pokušaju da svoje ideje izlože na što kvalitetniji način. Ovo, naravno, nije novina u nas i treba se recimo setiti benda Kozmetika i njihovog istoimenog i jedinog albuma iz 1983. godine koji je okupio na jednom mestu probir značajnijih muzičara iz sedamdesetih i početka osamdesetih godina prošlog veka.

No, vratimo se samom albumu. Sat vremena muzike Ispod površine sačinjava deset pesama, četiri remiksa i bonus verzija naslovne pesme na ruskom jeziku. Produkciju potpisuju Nebojša Simeunović Sabljar, koji je producirao šest, i Boris Mladenović, koji je producirao četiri pesme. Saradnja sa Simeunovićem nije novina s obzirom na to da je Sana Garić gostovala na albumu Ultra muk Dža ili Bua i da je Sabljar radio montažu spota „Svetli dan“, pored činjenice da je i bubnjar Dejan Milojević „Kid“ originalni član grupe Dža ili Bu.

Ostatak postave koja je snimila album sačinjavaju basista Nino Filipović (Eyesburn, Sunshine, Osmi Putnik Dva), saksofonista Borko Borac, (Del Arno Band, Trinidad Trip Bend, Vampiri), i Nebojša Mrđenović na samplovima i elektronici (član Beogradske filharmonije i dugogodišnji saradnik Darkwood Duba, Presinga, Kande, Kodže i Nebojše). Značajno je i gostovanje frontmena Goribora, Aleksandra Stojkovića St-a koji se svojim prisustvom na albumu odužuje Kraki za pomoć Goriboru u objavljivanju prvih snimaka za hrvatski Slušaj Najglasnije! kao i Dejana Stanisavljevića, bivšeg člana grupe Beograd i pionira elektronske muzike kod nas, koji je remixovao dve pesme sa albuma.

Muzički, album predstavlja kolaž različitih žanrova, krećući se od alternativnog i post-rocka preko triphopa do funka i jazza. Pritom treba naglasiti da ta kombinacija ne znači neukusno forsiranje stilova koje rezultira opštim haosom. Naprotiv, u toku kreativnog procesa članovi benda su u slobodi izraza posezali do onih muzičkih horizonata do kojih je bilo potrebno doći kako bi muzička slika benda postala smislena. Tehnika stavljanja Krakinih rifova rame uz rame sa elektronskim i duvačkim deonicama dalo je bendu dovoljan opseg da od akustičnih delova „Svetlog dana“ i psihodelične „Ispod površine“, preko laganih electro-pop-rock „Delfin“ i „Ti menjaš prostore“ dođe do agresivnosti „Mašinerije“, „Halogene“ ili „Savršene rešetke“.

Treba naglasiti da Ispod površine nije album koji se može dopasti većini na prvi utisak već, kao što i ime albuma i tekst naslovne pesme kaže, potrebno je uložiti trud kako bi pesme jednostavno dobile oblik. Ovo posebno važi za vokalne deonice. Vokalni performans frontmenice Sane Garić varira od pevanja, sa bogatom upotrebom vibratoa, falseta i scatova, do repovanja koje svojom agresivnošću dostiže dovoljno muskularnosti da se vokali kao što su Oliver Nektarijević ili Kebra osete kao devojčice. Sa druge strane, ta neuobičajena kombinacija generalno može da naiđe na negodovanje kod publike. No, Garićeva nije jedini ženski ili uopšte vokal čiji stil pevanja jednostavno nije prijatan svakom uhu. Setite se benda Autopark i vokala Ognjenke Lakićević, inače Krakine saradnice u projektu Tornado Ptice, koja i dalje dobija velike kritike na račun vokalnih sposobnosti.

Zato boja glasa postaje zanemarljiv problem u odnosu na poruku koju Sana želi da prenese. Dok je Lakićevićeva svoje ograničene vokalne sposobnosti uspela da uskladi sa hermetičkom dreampop lirikom, tekstovi Garićeve kvalitativno variraju od stiha do stiha nekad zvučeći brilijanto a nekad i banalno, a i sam način interpetacije nije uvek pogodan. Posebno se primećuje da pored lirskog subjekta, i eventualno osobe kojoj se taj subjekat obraća u tekstu, pominjanje drugih individua ne postoji. Ostatak čovečanstva zamenile su „zveri sa hiljadu antena i čipova“ iz „Savršene rešetke“, „kablovske zmije“ iz „Sedme sile“, i sijaset drugih hardwareskih metafora koje se provlače kroz tekstove.

Ovde treba postaviti pitanje, da li su čipovi, antene i kablovski sitemi uvek loši ili samo u slučaju kada rade protivu Garićeve? Da li su čipovi kompjutera iz kojih su izašli samplovi za pesme i remixove pesama Xanaxa loši? Da li isti monstrum koji nosi antene prenosi internet signal zahvaljujući kojem je Xanax postao popularan u Rusiji i zahvaljujući kojem su dobili priliku da sviraju pred publikom van Srbije i objave album za inostrano tržište? I konačno, da li zmija kablovskih operatera emituje i spotove Xanaxa na TV-u?

Ako je odgovor ne, onda je fokus Garićeve pogrešan jer tehnologija, poput vatre i vode, može biti dobar sluga ali i loš gospodar ako dođe u pogrešne ruke, a pominjanje ruku onih koji se kriju iza mašinerije nema na albumu Ispod površine (sa izuzetkom „Sedme sile“ koja je tome najbliža ali nedovoljno). Štaviše, eskapizam koji se javlja kao rešenje u pesama „Totalno nov“, „Suluda brzina“ i „Delfin“ samo pokazuje povinovanost onima koji stoje izvan savršenih rešetaka i deluju nehumano na pojedinca.

Ispod površine i dalje ostaje dobar pokušaj predstavljanja položaja pojedinca koji je razapet između svojih želja i mogućnosti, dezorjentisan i bez pogleda na pravu stranu, i uz par promena bi verovatno bio još bolji. Ali to već ne bi bio Xanax.

Spisak pesama

1. Mašinerija (3:22)
2. Totalno nov (4:13)
3. Suluda brzina (3:36)
4. Sedma sila (5:09)
5. Halogena (2:45)
6. Svetli dan (4:27)
7. Ti menjaš prostore (3:48)
8. Savršena rešetka (3:30)
9. Delfin (3:44)
10. Ispod površine (5:01)
11. Svetli dan Remix (5:12)
12. Delfin Remix (3:51)
13. Mašinerija Remix (3:22)
14. Ti menjaš prostore Remix (3:42)
15. Ispod površine Ru (Bonus) (4:57)