-

Within Temptation – Hydra (2014)

Within Temptation -  Hydra

Within Temptation – Hydra
Izdavač: Nuclear Blast ( 22.1.2014.)
Producenti: Daniel Gibson
Trajanje: 49:16
Žanr: Sympho Metal, Rock
Ocena: 2

 Sympho metal je, izgleda, rekao šta je imao. O tome jako dobro svedoči i novi album holandskog sastava Within Tempation, koji je oduvek predstavljao jednu od okosnica celog pokreta.

Kolac u srce ovog pravca zabijen je još 2005. godine, kada je Tarja Turunen izbačena iz Nightwisha. Taj događaj postao je međa između dva perioda: onog prvog, kada je sympho gothic metal dominirao scenom i onog drugog, u kojem su neka izdanja (među njima i benda Within Temptation) odskakala iz gomile štancovanih albuma, ali je sunovrat bio i te kako vidljiv.

Da se ne lažemo i metal ima svoje trendove. „Female fronted“ sympho metal imao je svojih pet minuta i bogme ih je dobro iskoristio. Onda su došle neke druge atraktivne forme koje su preuzele baklju, a preživeli sympho bendovi su ostali da se koprcaju negde između svog prevaziđenog izraza i nemogućnosti da ga dovoljno modifikuju i prilagode se tržištu.

Album „Hydra„, inače šesti u karijeri Within Temptationa, je komotno mogao da bude i prvi. Ili četvrti. Toliko je to njihov zvuk da prosto boli. To, da se razumemo, ne mora nužno da bude loše. Postoje bendovi koji svoj stil strogo neguju, ali to iz albuma u album bude zanimljivo, obogaćeno nečim novim i modifikovano taman toliko da kompletno promeni utisak slušaoca. Sa Within Temptation je stvar, međutim, drugačija. „Hydra“ je jako predvidljiv album i to je njegova najveća mana.

Otvarajuća numera Let Us Burn vrlo je himničan i poletni uvod i kao takva solidno funkcioniše, uprkos utisku da ste taj rif Within Temptationa već čuli. Nakon nje se srećemo sa pesmom Dangerous, koju su Holanđani uradili sa ex-Killswitch Engage pevačem Howardom Jonesom. Verovatno najbolja numera na albumu, ova pesma predstavlja u novom svetlu ne samo Within Temptation, već i Jonesa, kojeg bih lično u ovakvoj izvedbi voleo da čujem u bendovima poput Sonate Arctice.

Tokom prve polovine albuma susrešćemo se sa još dve kolaboracije i to sa reperom Xzibitom i pomenutom divom sympho metala, ex-Nightwish pevačicom, Tarjom Turunen. Dok bi se za prvu numeru moglo reći da je potpuni promašaj (And We Run) u svakom smislu, kako koncepcijski tako i u pogledu trenutka objavljivanja, jer su ovakav fazon Evanescence izlizali još pre nekoliko godina, saradnji sa Tarjom (Paradise) se može dati kredit makar zbog činjenice da u istoj pesmi imamo dve najveće pevačice žanra trenutno. Numera Paradise je hitična i dopadljiva i predstavlja zaokruživanje te prve dobre, polovine albuma. Sve posle toga postaje dosadni glib u kojem se Within Temptation batrgaju i tonu sve dublje, očigledno bez ideje šta učiniti i za šta se uhvatiti da se ne potone do kraja. A uhvatili su se, na nesreću, u poslednjoj pesmi ni manje ni više nego za Davida Pirnera (pevač benda Soul Asylum) u preljigavoj Whole World is Watching koja bi, valjda, trebalo da bude ona slatka poluakustična stvar za američko tržište.

Ipak postoji nešto što donekle vadi stvar. Ako nabavljate ovaj album, nabavite ga sa bonus CD-om. Isti donosi nekoliko obrada i drugačijih verzija za četiri pesme sa albuma, te se može čuti kako Within Temptation tumače, recimo, Lanu Del Rey, Imagine Dragons, Passenger, pa čak i Enriquea Iglesiasa. I to je zabavno upravo zato što su u tim pesmama koliko-toliko izašli iz klišea u kome se guše. Jeste to njihov fazon, jesu to njihovi aranžmani, ali kada u to smestiš numeru kao što ja Summertime Sadness, dobije se nešto tokom čega te ne uhvati napad zevanja. Mada to opet ne govori toliko o kvalitetu tih bonus pesama, koliko o tome koliko su slabe one studijske sa prvog CD-a.

Svi neoriginalni albumi nekog benda liče jedan na drugi, dok su oni originalni – originalni na svoj način, rekao bi možda danas Tolstoj, a Within Temptation već neko vreme imaju veliki problem sa originalnošću. Jedino mogu da zahvale pevačici Sharon den Adel što su i dalje prepoznatljivi „na keca“, jer njen glas fakat jeste nešto što se može prepoznati u milion drugih. Što se muzike tiče, krajnje je vreme da prestanu da prepisuju od sebe samih i otisnu se u eksperimentisanje i istraživanje nekih drugih terena, ako misle da opstanu. Ukoliko ne misle, onda mogu da nastave da snimaju generičke albuma do kraja sveta i vremena. Ako njih to čini srećnim…

Spisak pesama:

1. Let Us Burn
2. Dangerous feat. Howard Jones
3. And We Run feat. Xzibit
4. Paradise (What About Us?) feat. Tarja
5. Edge Of The World
6. Silver Moonlight
7. Covered By Roses
8. Dog Days
9. Tell Me Why
10. Whole World Is Watching feat. Dave Pirner

Bonus CD

11. Radioactive (originally performed by Imagine Dragons) (BONUS TRACK)
12. Summertime Sadness (originally performed by Lana del Ray) (BONUS TRACK)
13. Let Her Go (originally performed by Passenger) (BONUS TRACK)
14. Dirty Dancer (originally performed by Enrique Iglesias) (BONUS TRACK)
15. And We Run- evolution track (BONUS TRACK)
16. Silver Moonlight – evolution track (BONUS TRACK)
17. Covered By Roses – evolution track (BONUS TRACK)
18. Tell Me Why – evolution track (BONUS TRACK)