-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeWhite Lies - Ritual (2011)

White Lies – Ritual (2011)

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

White Lies -  Ritual

White Lies – Ritual
Izdavač: Fiction ( 16.1.2011.)
Producenti: Alan Moulder, Max Dingel
Trajanje: 49:39
Žanr: Alternative rock
Ocena: 8

 Britanska rok grupa “White Lies“ objavila je svoj drugi studijski album “Ritual“ koji su u decembru promovisali i na koncertu u Beogradu.

Svojim debi izdanjem “To Lose My Life“ iz 2009. godine bend je prvom pozicijom na britanskim listama uspeo da se probije na alternativnoj rok sceni. Dok su ih sa prvim albumom poredili sa “Editorsima“, “Joy Divisionom“ i “Interpolom“, bend je uspeo sa novim izdanjem da jasnije definiše “White Lies“ zvuk i distanciraju se od ovakvih i sličnih poređenja.

Deset novih pesama producirao je Alan Molder poznat po radu sa bendovima poput “Smashing Pumpkins“, “Nine Inch Nail“ i “My Bloody Valentine“ što je značilo da se može očekivati ozbiljnija ploča (više o saradnji sa producentom pričitajte u intervjuu sa bubnjarem benda OVDE). “White Lies“ ostali su mračni, ali su uvođenjem sintisajzera i elektronskih semplera naneli još jedan sloj tamne boje. Manje gitarski, više sint-pop orijentisani delom zvuči melanholično, dok sa druge strane ipak ima i dosta dinamike u pojedinim pesmama. Otuda možda i mešovitih kritika svetskih medija, koji su novi disk ocenili od lošeg do vrlo dobrog.

“White Lies“ su za kratko vreme okusili svoj deo slave i odradili obimnu turneju. Već su ozbiljnije zagazili u muzičke vode pa je stoga i njihov novi album slojevitiji, ozbiljniji i zreliji nego njegov prethodnik. Pored već objavljenog singla za pesmu “Bigget Than Us“, sa albuma se izdvajaju “Strangers“, “Streetlights“, “Holy Ghost“ i “Bad Love“.

Spisak pesama:

1. “Is Love” 4:52
2. “Strangers” 5:24
3. “Bigger Than Us” 4:43
4. “Peace & Quiet” 5:54
5. “Streetlights” 5:00
6. “Holy Ghost” 4:22
7. “Turn the Bells” 5:04
8. “The Power & the Glory” 5:13
9. “Bad Love” 3:58
10. “Come Down”