-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeVudu Popaj & Narodni Travari – Toolum (2014)

Vudu Popaj & Narodni Travari – Toolum (2014)

Vudu Popaj & Narodni Travari -  Toolum

Vudu Popaj & Narodni Travari – Toolum
Izdavač: Multimedia Music/City Records ( 24.10.2014.)
Producenti: Kosta-Kole Bogdanović
Trajanje: 43:12
Žanr: Rap metal
Ocena: 7

 Vratija se Popaj! Voodoo Popeye, ili, po Vuku, Vudu Popaj, čovek nakon čije pojave je na srpskoj rap sceni i definitivno postalo sramota služiti se banalnim rimama i pionir repovanja na prizrensko-timočkom dijalektu objavio je novi studijski album. Istina, nije taj renesansni čovek od svog prošlog studijskog izdanja, Svi unutra (2007), prestao da se bavi raznovrsnim kulturnim delatnostima, ali je muzika poslednjih godina nekako slabo bila među njima.

No, u godini koja je na izmaku, pojavio se “Toolum” (asocijacija na američki metal sastav koju naslov nosi svakako je intencionalna), mnogi će reći: neobično izdanje. U pitanju je, naime, rap metal album. Naravno, fuzija rapa i metala nije nikakva novina na našoj sceni još od devedesetih godina prošlog veka, ama se od srpskih rap veterana takva vrsta eksperimentisanja, nekako (i na žalost), ne očekuje. Album je producirao Kosta-Kole Bogdanović, gitarista kultnog beogradskog metal sastava Rapidforce, a na snimanju su, pored Popaja i Bogdanovića, učestvovali i gitarista Zoran-Petra Petrović (poznati studijski muzičar), basista Vihor Ristić (Pero Defformero, ex Rapidforce), bubnjar Marko Mitrović (Rapidforce), i DJ Boban Stefanović, te, kao gosti, frontmen Bjesova Zoran Marinković Bjesomar i frontmen Presinga Zoran Radović Kiza, koji su Popaju pomagali u vokalnim deonicama.

U izboru saradnika Popaj nije pogrešio – Bogdanović je izvršio uspeo spoj Stefanovićevih uradaka sa svojim izvrsnim, masnim rifovima i energičnim deonicama ritam sekcije. Rezultat je žestoki, prljavi zvuk koji udara i ujeda, ali je dovoljno melodičan da bude himničan. No, ovakav zvuk zahteva određenu poetiku – bučan i besan pucanj među oči. A Popaj, čini se, društvene nakaznosti poput nepoštenja i nekulture, lopovluka i prostakluka prokazuje sa više uspeha svojim duhovitim kalamburima („Udri po sentimentu“, te fantastična „Balkan Boy“) no kada udara pravo u glavu („Idemo napred“, „Rigidna politika“, „Prevara svira bluz“, „I dalje isti“); uopšte, Popaj je, kao i uvek, odličan kada uz puno humora meandrira jezičkim tokovima, kao u larpurlartističkim komadima „Vladica“ (koji bi, možda, bio efektniji da je nešto kraći) i „Lovačka priča“, te minijaturi „Pisaća mašina“. Doduše, to ne znači da gorenavedene angažovane pesme nisu bez sjajnih momenata, duhovitih kalambura – „Odnosi prazni kao po kazni / Plastično cveće u zlatnoj vazni“ („Idemo napred“) ili „Šteluju vagu mislima dragu / Da vagaju istinitost sage o vragu“ („Rigidna politika“) – i opservacija – „Na birou, na biruou / Nikad posla nema / A kad nisi redovan odjava se sprema“ („Prevara svira bluz“); na ove stihove potpisnik ovih redova mogao bi da doda samo „Amen!“ – no, i u tim momentima se ogleda onaj Voodoo Popeye-beskrajno duhoviti majstor igri reči.

No, jednu činjenicu moramo imati u vidu – ovo je album Vudu Popaja i Narodnih Travara. Prema tome, treba ga meriti naročitim aršinima. Činjenica je da je Bogdanović više nego uspešno uhvatio duh Popajevih stihova – kao u eksplozivnoj „Idemo napred“, koja izvrsno funkcioniše kao uvodna, ili „Školskoj“, koja i pored teškog zvuka zvuči nežno i intimno i kojoj stihovi na „crnogorskom“ daju naročit šarm. Budući da su kao autori muzike i aranžmana svih pesama potpisani Popaj i Bogdanović, ovaj – valja podvući: izvrsno odsviran – album možemo, na posletku, posmatrati kao plod saradnje jednog rap i jednog metal veterana. Kao takav, on je ne samo više nego vredan pažnje, već je i, na našoj sceni, za sada, bez konkurencije. Na posletku, samom Popaju, sve i da nije zablistao kako ume, većina njegovih rap ispisnika (kojima on na ovom albumu posvećuje komade „Posveta“ i „Batica“) i dalje može, što bi se reklo, samo pljuvati pod prozor.

Spisak pesama:
1. „Idemo napred“ – 3:41
2. „Balkan Boy“ – 3:32
3. „Školska“ – 4:37
4. „Udri po sentimentu“ – 3:38
5. „Rigidna politika“ – 3:09
6. „Vladica“ – 3:13
7. „Posveta“ – 4:21
8. „Prevara svira bluz“ – 4:55
9. „Lovačka priča“ – 3:49
10. „I dalje isti“ – 3:52
11. „Batica“ – 3:39
12. „Pisaća mašina“ – 0:20