-

Vrooom – Input (2011)

Aleksandar Nikolić

Funkcija: Novinar/Recezent

Sebe vidi kao: Gurgusovačkog polupismenog polučoveka polupoljoprivrednika sa doživotnom zabranom prilaska tastaturi koju ne poštuje.

Moto: Kultivator

Vrooom -  Input

Vrooom – Input
Izdavač: Exit label ( jun 2011.)
Producenti: Marko Grubić
Trajanje: 30:39
Žanr: alternativa
Ocena: 7

 Dosta godina je proteklo od prethodnog studijskog remek-dela “Evolucija”. Od tada su se stvari malo istumbale. Prvo je prvu ženu benda Vanju Milinković (sada Vukotić) menjala mlađa koleginica koja baš i nije mogla da popuni velike štikle svoje koleginice. Međutim ispostavilo se da je to bilo samo privremeno rešenje za live nastupe i već na ovom albumu su se stvari vratile u normalu. Druga bitna stvar je ta što je gitara dobila šut kartu iz koncepta, a harmonika pomilovanje. Iz toga sledi da na ovom albumu nema udaračkih numera poput „Underesence“, ali i pored toga bend je već našao načina da ipak na momente zvuči poprilično tvrdo.

Album otvara numera „Privremeno stanje“ za koju je snimljen i adekvatan spot psihodeličnih kratkih kadrova koji i priliče fenomenalnom, ali i haotičnom ritmu pesme. Kada se isti taj ritam na 1:21 okrenuo u kontru mislim da se meni u kontru okrenuo želudac. Verovatno je taj trenutak vrhunac celog albuma. Zaista jedan opasan start koji ne jenjava snagom ni na sledećoj „Izlaz“ koja je jednakog kvaliteta kao i prethodna s tim što je popastičnija i samim tim više radio friendly. Naredne „Između redova“, „Van zbivanja“ i „Out of the end“ su prosečne numere koje upadaju u zamku monotonije semplova i bitova iz koje se ne izvlače ni malo eksplozivnijim refrenima. Trebalo je tu više mesta udeliti živom bubnju i uključiti oba basa podjednako. Stvari opet idu nabolje sa „Cuts“ koja se kao sing pojavila i pre zvaničnog izlaska albuma. Kec u rukavu ove pesme je refren koji zvuči kao žensko telo koje klizi niz šipku. Striptease soundtrack nekog psiho trilera. To je treći i, na žalost, poslednji highlight albuma. Album privršava ultra spora „Sasvim dovoljno“ sa prigušenim vokalima a završavaju dva instrumentalna pasaža od po dva minuta koji čak nisu ni povezani („U narednom broju“ i „Fakebook“). To mi baš nije najjasnije. Bolje bi bilo da je jedan poslužio kao intro a drugi kao outro, ovako samo kada drugi put slušate album prekinete odmah posle „Sasvim dovoljno“ i ove poslednje dve stvari iskulirate. To me dovodi i do jedne mane ovog izdanja. Ako izuzmete ta dva instrumentala album ima samo sedam pesama, što je čini mi se prekratko, pogotovo jer nisu sve ujednačenog kvaliteta. Ovo bi bio fenomenalan EP, a ovako je album sa nekim manama. Recimo da „Privremeno stanje“, „Izlaz“ i „Cuts“ vrede tri zvezdice, a sve ostalo još jednu tako da realno album može da dobije četvorku. Međutim sigurno je da Vrooom može to temeljnije i još bolje pa čisto kao opomenu ovog puta dobija 3,5.

Spisak pesama:

1. Privremeno stanje
2. Izlaz
3. Između redova
4. Van zbivanja
5. Out of the end
6. Cuts
7. Sasvim dovoljno
8. U sledećem broju
9. Fakebook