-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeVladan Vučković Paja – Boemske rapsodije (2014)

Vladan Vučković Paja – Boemske rapsodije (2014)

Vladan Vučković Paja -  Boemske rapsodije

Vladan Vučković Paja – Boemske rapsodije
Izdavač: WMAS Records ( 11.2.2014.)
Producenti: Perica Kaluđerović
Trajanje: 53:34
Žanr: Balkan jazz, world music
Ocena: 7

 Vladan Vučković Paja ulazi u red onih tihih a istrajnih delatnika srpske muzičke scene. Bez velike pompe, a sa iskrenom ljubavlju i posvećenošću, Vučković je, kada nije radio kao traženi studijski muzičar ili nastupao sa Zdravkom Čolićem i Kikijem Lesendrićem, predano radio na svojim solo albumima: šest studijskih allbuma koje je objavio pre Boemskih rapsodija predstavljalo je prave male muzičke poslastice za ljubitelje instrumentalne muzike.

Njegovo sedmo studijsko izdanje, Boemske rapsodije, u izdanju World music asocijacije Srbije, donosi instrumentalne verzije narodnih pesama sa ovih prostora (pre svega sa juga i istoka Srbije; ovakvom izboru svakako je doprinela činjenica da je Vučković po rođenju Boranin), kako tradicionala („Niška banja, topla voda“, „Đelem, Đelem“, „Kafu mi draga ispeci“, „Tiho noći, moje zlato spava“), tako i onih čiji su autori poznati („Iz Krajine lepa Vlajna“, „Mito, bekrijo“, „Jesen stiže, dunjo moja“, „Staj, staj“, „Lela Vranjanka“, „Osam tamburaša s Petrovaradina“, „Stade se cveće rosom kititi“, „’Opa, ‘opa“). Kako Vučković ističe, jedan od ciljeva ovog izdanja je podsećanje na autore pesama za koje verujemo da su potekle iz naroda, pa buklet, objavljen u vidu knjižice u kojoj je svaka pesma adekvatno ilustrovana maštovitim fotografijama Anđele Grozdanić, sadrži biografije autora i istorijat nastanka svake pesme. Na albumu, koji je producirao Vučkovićev stari saradnik, Perica Kaluđerović, Vučković je radio sa zvučnim imenima rok scene – Srđan Dunkić, Dejan Ilić Cvika, Vicko Milatović (na albumu svirao đembe), Filip Pat – te sa iskusnim studijskim muzičarima.

Vučković je kafanske bisere na ovom albumu odenuo u novo ruho, uvodeći povremeno elemente ne-balkanskog folklora (miris dalekog istoka u „Niška banja, topla voda“, prizvuk šansone u „Staj, staj“), te intrigantna aranžmanska rešenja, ne krnjeći nijednog trenutka senzibilitet pesama. Vučković se nije libio da u brže numere, poput „Mito bekrijo“ (možda najuspelija na albumu), „Lela Vranjanka“, „Staj, staj“, „’Opa, ‘opa“ (za čije snimanje su korišćeni audio zapisi sa snimanja originalne verzije pesme; album je, inače, snimljen u Muzičkom ateljeu Louis), uvede distorziranu gitaru, što nipošto ne zvuči poput nasilnog osavremenjivanja, već asocira na zlatne dane jugoslovenskog folk rocka. U sporijim numeram se (ispravno) insistiralo na akustičnom zvuku, pa „Jesen stiže, dunjo moja“, „Osam tamburaša s Petrovaradina“, „Stade se cveće rosom kititi“, „Kafu mi, draga, ispeci“ i „Tiho noći moje zlato spava“ predstavljaju prijatne, pitke instrumentale. „Jesen stiže, dunjo moja“ i „Osam tamburaša s Petrovaradina“ nude izvrsno upletene zvuke gitare i čela (Dejan Timotijević), a u „Tiho noći, moje zlato spava“ u svojstvu instrumenta izvrsno je upotrebljen i hor. Uopšte, iako je ovaj album potpisan Vučkovićevim imenom, ostali instrumenti – čelo, saksofon, klarinet, truba, violina, harmonika, frula, kaval – nisu grubo podređeni gitari, već su sa njom u vešto postignutom saglasju, čime se naročito ističu sporije numere, koje počinje poput vedrih pop isntrumentala a završavaju prekrasnim prepletima. Bravure Vučkovićevih saradnika na Boemskim rapsodijama nimalo ne zaostaju za njegovim i, zajedno sa pažljivo brušenim detaljima, pretvaraju svako novo slušanje u prijatno iznenađenje.

Na Boemskim rapsodijama sve pršti od života, stoga ovom albumu naziv, koji, i boemijom i rapsodijom, sugeriše nesputanost i liričnost, sasvim pristaje. Vučkovićeve interpretacije kafanskih bisera izvrsno mogu funkcionisati i na sceni džez festivala, i u zadimljenoj balkanskoj kafani, i u malom velegradskom muzičkom klubu, svuda, dakle, gde je ono što se obično naziva dušom i dalje osnovni element muzike.

Spisak pesama:

1. „Niška banja, topla voda“ – 5:05
2. „Iz Krajine lepa Vlajna“ – 3:19
3. „Mito, bekrijo“ – 4:44
4. „Jesen stiže, dunjo moja“ – 4:35
5. „Staj, staj“ – 4:22
6. „Đelem, đelem“ – 6:07
7. „Lela Vranjanka“ – 4:59
8. „Osam tamburaša s Petrovaradina“ – 4:07
9. „Stade se cvećem rosom kititi“ – 4:12
10. „’Opa, ‘opa“ – 3:36
11. „Kafu mi, draga, ispeci“ – 4:40
12. „Tiho noći, moje zlato spava“ – 3:36