-

Vlada Divljan & Ljetno Kino – Live@Tvornica Kulture (2015)

Vlada Divljan & Ljetno Kino -  Live@Tvornica Kulture

Vlada Divljan & Ljetno Kino – Live@Tvornica Kulture
Izdavač: Aquarius/Long Play ( 2015.)
Producenti: Maks Juričić, Ante Purgin Surka
Trajanje: 70:06
Žanr: acoustic, world music, pop rock
Ocena: 8

 Koncertni album „Live@Tvornica KultureVlade Divljana sa grupom Ljetno Kino dokumentovao je u koncertnoj izvedbi antologijsko nasleđe Idola, i omogućio publici da se upozna ili podseti opusa jednog od najvećih autora domaće popularne muzike, i to u novom aranžmanu, zahvaljujući dobrim vibracijama članova grupe Film, sa kojima je i snimio nekoliko novih, isto tako kvalitetnih pesama.

Prijateljstvo između Idola i grupe Film datira još od 1980. godine, kada su na Omladinskom festivalu u Subotici nastupili, i prvi put se susreli, novotalasni bendovi iz Beograda i Zagreba. Taj događaj je posejao seme, koje će rasti i procvetati, kako ličnim prijateljstvima između članova bendova, tako i mnogim zajedničkim projektima. U slučaju Idola i Filma, Piko Stančić je producirao istoimeni mini LP Idola iz 1981. godine, koji je sa živim mini LP-jem Filma iz Kulušića objavljen na dvostrukoj kasetnoj kompilaciji „Zajedno“, a oba benda su promovisala svoja izdanja na zajedničkoj jadranskoj turneji iste godine.

Idoli su se raspali 1984. godine, a Film se naredne 1985. razdvojio na dva benda – Jura Stublić & Film i Le Cinema. Sa kasnijima, 1989. godine, Vlada Divljan (kao gost) po prvi put snima kompletnu verziju pesme „Poslednji dani“, to jest „Maršal“, a dve godine kasnije sa Pikom, Giletom i Švabom iz Električnog Orgazma objavljuje album „Lutka koja kaže ne“. Devedesete su donele što su donele, no tu nije kraj priče, jer 2012. godine Divljan počinje saradnju sa bendom Ljetno Kino, sedmočlanim projektom „Filmovaca“, sa Maxom Juričićem na ukuleleu i vokalu, Marinom Pelajićem na basu i Kuzmom Novoselićem na harmonici.

Ideja prearažiranja novotalasnih pesama u vedro, akustično ruho nije nova u svetu, i možemo se setiti koncertnog albuma Davida Byrnea iz Carnegie Halla, koji je snimio sa Caetanom Velosom, ili pak francuski bossa nova projekat Nouvelle Vague. Ipak na ovim prostorima, ova ideja je očigledno prva došla na pamet Maxu Wilsonu, to jest Juriju Novoseliću. I dok varijanta bez Divljana je svirala obrade Filma, i još nekih izvođača, sa Divljanom na turneji, a i na ovom albumu, našao se materijal sa prvih singlova Idola, starih tri i po decenija, preko studijskih albuma Idola, samostalnih radova i kolaboracija, do improvizovanog pesmuljka „Purger koji kaže bre“, nastalog pre samog koncerta.

I pored toga što je moglo, zahvaljujući Divljanovom jedinstvenom autorskom talentu, da se repertoaru doda još dvadeset pesama, ponuđeni materijal obuhvatio je dovoljno klasika, rariteta i noviteta, da se slobodno može smatrati kvalitetnim presekom Divljanove troipodecenijske diskografske karijere. Ono što je vrlo teško postignuti sa koncertnom setlistom, sa ili bez tonskog zapisa, jeste jedinstvo samog materijala, što se na ovom izdanju itekako oseća. Neupućeni bi teško poverovali da je, recimo, i dalje aktuelna „Retko te viđam sa devojkama“ tridesetak godina starija od singla „Iza osmeha“, koju je Divljan nedavno snimio sa Ljetnim Kinom.

Takođe, pesme sa četvorodelnog EP-ja „Četiri godišnja doba“, poput „Najlepše“ ili „Vodim te na more“, koje takođe potpisuju Divljan i Ljetno Kino, kako po aranžmanu, tako i po sentimentu, stale su rame uz rame sa vedrim ljubavnim pesmama Idola, posebno iz faze benda pre „Odbrane i poslednjih dana“. Sa pomenute „Odbrane“, Divljan izdvojio tek tri pesme, no, imajući u vidu da je gotovo ceo album izveden uživo na koncertnom albumu „Odbrana i zaštita“, može se razumeti zašto je dobro ne ponavljanje istih pesama. Klasici poput „Rusije“ ili „Kenozoika“, i u nešto manjoj meri, „Nebeska tema“, prearanžirane su do te mere da je krajnji rezultat i interpretacija potpuno drugačija u odnosu na original.

Neizostavni su bili i songovi sa mini LP-ja Idola, „Devojko mala”, „Malena”, „Zašto su danas devojke ljute”, i singla „Maljčiki”, koji sačinjavaju svojevrsni soundtrack za život generacija u poslednjih tri i po decenija. Album se dotakao i paradoskalno najprodavanijeg, ali i najslabijeg albuma Idola, „Čokolada“, sa pesmama „Radostan dan“ i „Ljubavi“, čije izvedve na ovom izdanju se mogu smatrati superiornijim u odnosu na studijske verzije, posebno u kasnijem slučaju. Divljan je možda manje poznat kao velikan filmske muzike ovih prostora, a na ovom izdanju izveo je pesmu „Ona to zna” sa albuma „Šest dana juna”, koji, iako obljavljen pod etiketom Idola, je u stvari Divljanov prvi solo album.

Od ostalih solo radova, Divljan je izveo akustični rave narodnjak „Baba Zumbula”, snimljen sa bivšim kolegom Apartchikom Kirilom Džajkovskim, za potrebe filma „Balcancan”, i „Odnesi me”, singl sa jednog od najpotcenjenijih remek-dela domaće muzike, „Sve laži sveta”. U repertoar ovog koncerta, uvrštena je i obrada pesme „Balada” sarajevskih Indexa, koju je vrlo teško slušati i ostati ravnodušan, s obzirom na njenu tematiku, i činjenicu da Vlada nije dočakao objavljivanje ovog albuma. 5. marta 2015. Divljan je umro u bolnici u Beču, nakon duge i teške bolesti.

Teško je završiti ovaj tekst, a pritom ostati objektivan i neutralan, i posmatrati ovaj fenomenalan koncertni album kao svako drugo izdanje, kako bi, verujem, i sam Divljan želeo. Takođe je teško napisati bilo šta što neće biti kliše, iako kao autor ovog teksta osećam potrebu da u zaključku ovog teksta napišem i par reči o velikoj zaostavštini ovog velikog autora, muzičara i čoveka. Tu veličinu je osetio i ceo region, koji je podjednako žalio za Vladom, te je on i poslednji put uspeo da premosti sve podele i razlike među nama, i da nas podseti na sve ono ljudsko, što nam svakodnevno fali u ovom modernom načinu života.

Ovo izdanje, iako objavljeno u ovako teškom trenutku, jeste poslednji pozdrav velikana domaće rock i popularne muzike, čija zaostavština se neće lako zaboraviti, a, njegovi solo radovi će se tek otkrivati i ceniti isto onoliko koliko i njegovi radovi sa Idolima.

Spisak pesama:
01. Samo jednu ljubav imam
02. Rusija
03. Iza osmeha
04. Radostan dan
05. Najlepša
06. Ljubavi
07. Maršal
08. Nebeska tema
09. Ona to zna
10. Kenozoik
11. Zašto su danas devojke ljute
12. Retko te viđam sa devojkama
13. Malena
14. Maljčiki
15. Devojko mala
16. Baba Zumbula
17. Balada
18. Odnesi me
19. Vodim te na more
20. Purger koji kaže bre