-

Veliki Prezir – Svetlost i dim (2012/2013)

Veliki Prezir -  Svetlost i dim (EP)

Veliki Prezir – Svetlost i dim (EP)
Izdavač: Odličan Hrčak ( 31.12.2012 (vinil)/4.1.2013. (digital))
Producenti: Matej Zec
Trajanje: 15:43
Žanr: indie/altenative/garage rock, neo-psycheledia
Ocena: 8

 Svojim prvim EP izdanjem u karijeri, „Svetlost i dim”, grupa Veliki Prezir pokušava da poravna stare račune između CD-a i vinila kao nosača zvuka. Ali, iako se sa jedne strane čuje usklik „CD je mrtav, živeo vinil“, strahuje se da se sa druge ne čuje eho „album je mrtav, živeo EP“.

Veliki Prezir, svojim potencijalom, radnim stažom i diskografskom aktivnošću, jedan je od mnogih bendova na domaćoj sceni koji svojom delatnošću zaslužuju sve beneficije koje donosi bavljenje (rock) muzikom. Ipak, trenutno stanje (mada je jedna slična reč definitivno bolji opis) na sceni, nagluvost većine domaćih izdavača i neisplativost objavljivanja i ono malo bendova diskutabilnog kvaliteta, dovelo je istomišljenike Velikog Prezira da preispitivanjem celokupne situacije do nezavisno-gerilskih voda, kako u smislu izdavaštva tako i u smislu promocije izdatog.

Odlazak u hajduke naveo je bend da jatake pronađu kod nezavisnog izdavača-koncertne agencije Odličan Hrčak i odlaskom od pređašnjeg B92, koji prerastavši u major izdavača je približio svoje bendove dosta bliže mainstream (stajaćim) vodama. Bend je utočište našao i na internetu, koji je postao glavni promoter i „sponzor“ benda, kao i izdavač singlova za download. Sve te promene uticale su na prekid tradicije objavljivanja albuma na svake četiri godine, što je bend poštovao u prethodnom periodu. U duhu tih promena bend odustaje od albuma i objavljuje EP isključivo u vinilnom i digitalnom formatu.

Materijal sa EP-ja „Svetlost i dim“ se sastoji od četiri pesama i nešto više od petnaest minuta muzike, objavljenih na 12″ vinilu i „name your price“ download formatu. No, kad je upitanju fizičko izdanje, Repetitor su na istom formatu uspeli da zbiju ceo svoj drugi album od dvadeset i šest minuta (kapacitet dvanaestoičnog vinila je 25 minuta), tako da radost koju gospodin Kolarić izražava u medijima sa objavljivanjem svog prvog vinilnog izdanja možda je odraz njegove lične skromnosti pa deset neiskorišćenih minuta na vinilu njemu očugledno nisu ispali nikakav problem. A možda bi trebalo.

U prilog tome idu i pozitivne reakcije na prethodno objavljene singlove „To“ i „Novčanik“, pa su uspešni promo singlovi mogli da doprinesu promovisanju još koje prethodno neobjavljene pesme, bilo autorske, bilo obrade nekog benda. Dokaz podobnosti potonjeg je i obrada La Stradinog „Okeana“ koja je neizostavni deo bendovskog koncertnog repertoara, što pokazuje postojanje jednog neiskorišćenog područja na kome bi bend mogao još malo da se angažuje. Ne bi škodio ni koji live snimak, makar kao bonus, s obzirom da bend 15 godina nije objavio koncertni materijal.

No, vratimo se na ono čega ima na izdanju umesto onog što je moglo biti: „Svetlost i dim“, može se smatrati dobrim uvodom novih fanova u opus benda jer svaka od četiri traka pokazuje jednu vrstu pesama koje se provlače kroz njihov celokupni opus. Naslovna pesma, „Svetlost i dim“, je indie naslov prožet chamber popom, podsećajući na pesme tipa „Gubi me sudbina“, kako aranžmansko-produkcijski, tako i tekstualno, svojevrsno ličnim i empatijsko-isceljućim tekstovima frontmena Vladimira Kolarića, koji svojim glasom i glazbom može biti vaš najbolji prijatelj koga lično ne poznajete.

„DA“ pokazuje energičnost Velikog Preizira u manipulisanju prljavim garažnim rifovima i indie pop melodičnošću, potonja ublažavajući distorzirane gitare, pa pesma ne dostiže onu agresivnost koju recimo ima „Svi se spustite na pod“ sa „Nikadjekraj“, pa više podseća na nešto mekše „Vreme“ ili „Promene“ iz ranijeg opusa benda. Inače, ova pesma je i ekranizovana kao prvi promo video snimak, što je hrabar potez, s obzirom da naredne dve pesme sa druge strane vinila, „TO“ i „Novčanik“, su dosta poznatije publici, posebno ranija, koju je bend izdao još početkom 2011. godine.

S obzirom da je dodirna tačka Velikog Prezira i Jarbola Boris Mladenović, onda nije ni čudno da je „TO“ kao singl uspeo da ponovi uspeh singla „Podrška je važna“ Jarbola, koji je gotovo služio kao zamena za ceo album na promotivnim koncertima benda. Tekstualno auto-kritična, psihodelično-garžna sa ukusom šezdesetih i oplemenjena soliranjem na usnoj harmonici, „TO“ je postala jedna od zanatski najbolje komponovanih, aranžiranih i produciranih pesama ne samo Velikog Prezira već i pesama objavljenih u post-SRJ poglavlju domaće muzike, što će vreme tek pokazati.

„Novčanik“, koja zatvara ovo izdanje, će mnoge zbuniti svojim dolaskom na red, s obzirom na lakoću sa kojom se sluša ovo izdanje, što se može objasniti vrhunskim muzičko-tekstualnim performansom kao i odlično odrađenom poslu u aranžiranju i produkciji. Iako pripada još jednom tipu pesama Velikog Prezira laganijeg ritma, „Novčanik“ tekstualno stupa u red socijalno angažovanijih pesama, temu koju bend nije previše eksploatisao u dosadašnjem radu. Ipak ta angažovanost je okrenuta ka pojedincu, pa treba shvatiti dobronamerno savet „Novčanika“ da mu se ne treba pokoravati.

Premda je autor ovog teksta izjavio da materijal sa EP-ja obuhvata stil koji bend neguje tokom cele karijere, ovo izdanje nije recikirani proizvod već, naprotiv, do sada najzreliji proizvod njihovog spostvenog stila. Dokaz tome je i izbor novog producenta, riječanina Mateja Zeca, u odnosu na provereno dobru produkciju Borisa Mladenovića ili Dušana Ševarlića, što je samo po sebi rizično. S obzirom da je ovo EP izdanje, nezahvalno je porediti ga sa dugsvirajućim izdanjima benda, no, s obzirom da je Veliki Prezir bend koji ne izdaje nekvalitetna izdanja, ovaj EP se po tome ne razlikuje od ostatka opusa.

Za sam kraj, kako i prva rečenica u ovom tekstu kaže, treba napomenuti da je album muzički format koji je definisao rock muziku i ne treba ga odbacivati kao prevaziđen samo zato što fizički format koji ga je nosio u poslednjih par decenija očigledno jeste. Ovo izdanje, kao i albumi sve više domaćih sastava, pokazuje da je moguće objaviti i vinilno izdanje pored sada neizbežnog digitalnog formata. Zato se autor ovog teksta nada da će naredno izdanje ovog benda koje će recenzirati biti album, a ne EP.

Spisak pesama:

1. Svetlost i dim (3:22)
2. DA (4:13)
3. TO (3:34)
4. Novčanik (4:34)