-

Velar – Velar EP (2014)

Velar -  Velar EP

Velar – Velar EP
Izdavač: Samostalno izdanje ( 21.6.2014.)
Producenti: Velar
Trajanje: 18:13
Žanr: Fusion metal
Ocena: 7

 Velar predstavlja novi sastav na teritoriji Srbije koji bi se mogao posmatrati poput eksperimentalnog sastava sa različitim, prepoznatljivim uticajima. Poslednjih nekoliko godina nije više retko pronaći bendove i izvođače koji su zainteresovani da se koriste ambijentalnijim zvucima i post-rock gitarskim pristupima, i unutar njih Velar pronalazi svoje mesto uz nekoliko sebi svojstvenih „začina“.

Omaleni EP sa svega tri pesme nas upućuje na činjenicu da Velar poznaje i ceni južnjačku stoner rock scenu, kao i grunge zvuk, što se može čuti prevashodno unutar vokalnih deonica, koje u pojedinim trenucima zvuče resko nalik na jednog Cobaina, odnosno Stayleya, ali i na sam jug Amerike. Neki od rifova nas takođe neće iznenaditi sa stilom koji nalikuje na takve.

Pored toga, ukoliko volite A Perfect Circle, vokalne melodije bi vam se takođe mogle dopasti, kao i uostalom s tim što je već navedena naklonost ka sirovijem grunge pristupu dovoljno prisutna da vam ipak ne vuče previše na pomisao da je u pitanju neko koketiranje sa Tool/A Perfect Circle zvukom.

Još jedna paleta u zvuku se pronalazi i u povremenoj upotrebi zvukova koji nalikuju na sintove ili neke semplove što dodaje u čitavu sliku i blagi industrial osvrt. Samo poslušajte prvu od tri pesme “Spider”, koja se nameće kao dovoljno reprezentativan primer svih do sada navedenih ideja.

Pored svih nastojanja da se bend usmeri ka stvaranju atmosferičnih zvučnih ambijenata, unutar gitarskih deonica ćete imati prilike i da čujete povremeno poigravanje efektima, što svakako ume da doprinese unutar ukupne slike.

S druge strane, pesme umeju da se pomalo “razvuku” i da zamore, pogotovo što nema previše kontrasta unutar pesama, već ponavljanje sličnog ritma, sličnog načina pevanja, neki od rifova i progresija će jednostavno biti nepotrebno predugi.

Blaga zamerka bi se mogla uputiti i na vokal u pogledu prevelike potrebe da se ističe južnjačko-Kurt Cobainovski tip pevanja u kom se neke od reči prejako naglašavaju što ume da deluje kao da glas ima za cilj da iskopira određeni stil, a ne toliko da prenese neku ličnu emociju ili stav.

Ako ste za neka mešanja prethodno navedenih izvođača i interesuje vas ovakav pristup, preporučujem da se osvrnete na Velar i njihove prve kreativne poduhvate. Možda ne predstavlja muziku koja će vam instant zaokupiti pažnju, ali uz par pažljivih preslušavanja možete pronaći nešto za sebe.

Spisak pesama:

1. Intro (04:23)
2. The Spider (06:41)
3. 5 (06:01)
4. My God is a Desert (05:31)