-

Van Halen – Van Halen I (1978) – Classic

Van Halen -  Van Halen I

Van Halen – Van Halen I
Izdavač: Warner Bros. ( 10.2.1978.)
Producenti: Ted Templeman
Trajanje: 35:13
Žanr: Hard rock, heavy metal
Ocena: 10

 Ovaj album mozemo smatrati jednim od kamena-medjasha u istoriji moderne rock i metal muzike. Svakako, i jednim od najboljih i najuspeshnijih debi-albuma. Kada se pojavio, katapultirao je Van Halen na vrhunac svetske popularnosti, doveo mnoge gitariste do ochajanja ali i inspirisao mnoge tadashnje klince da puste duge kose i late se gitare…

Takodje, album o kome se moze puno prichati ali ja cu prichu skratiti na minimum. Ovaj album je relativno brzo snimljen(legenda kaze da su sve osim pratecih vokala i nekih overdubova radili uzivo u studiju). produkcija nije savrshena, ali je zvuk efektan. U ono vreme, Van Halen I prezentovao je totalno nov zvuk gitare i pristup instrumentu. Najbolji primer je stvar no.2, legendarni instrumental ‘Eruption’. Mnogi ga smatraju za ‘najznachajnijih 1.43 u istoriji rock muzike'(:roll: preteruju). Prvo shto uochite je specifichan zvuk(distorzija dobijena obaranjem napona pojachala i nesvakidashnja upotreba efekt pedala…)Zatim, i legendarna tapping sekvenca, koja i danas zvuchi zadivljujuce a u svoje vreme su mnogi zbog iste batalili gitaru(Deco, samo da znate, tapping je prvi provalio Steve Hackett iz Genesis , kao i fenomenalni dive-ovi(zvuchi gotovo neverovatno, ali izvedeni su strat-ovim tremolom).

OK, Eddie Van Halen je stvarno bio veliki i uzasno inventivan gitarista (da bi dobio zvuk kakav je zeleo, sam je sklopio gitaru kakva mu je odgovarala, obarao napon pojachalima, vezbao po celu noc, eksperimentisao sa nesvakidashnjim tehnikama…). On mozda nije smislio tapping, ali ga je prvi prezentovao kao legitimnu tehniku sviranja, umesto kao trik(kojim su se ljudi pre njega sluzili krishom i uzgred…) Po nekom mom(i ne samo mom) mishljenju, Eddie je mozda POSLEDNJI gitarista koji je dao neshto spektakularno novo.

Pored ove stvari, odlichne su i uvodna ‘Runnin’ With The Devil’, ‘Aint Talkin’ Bout Love'(josh malo nesvakidashnje upotrebe pedala), ‘You Really Got Me'(Zanimljiva obrada The Kinks-a), ‘Atomic Punk’, ‘Jamie’s Cryin’…

E da, ono shto ovom albumu daje zivost je, pored Eddijevog sviranja, i pevach Dave Lee Roth, sa svojim zanimljivim glasom, izuzetnom harizmom i ludachkim smislom za humor.

Chlanovi benda:

  • Eddie Van Halen: Gitara
  • Dave Lee Roth: Vokali
  • Michael Anthony: Bas gitara, prateci vokali
  • Alex Van Halen: Bubnjevi

Spisak pesama:

Strana A

1.     „Runnin’ with the Devil“       3:36
2.     „Eruption“ (Instrumental)     1:43
3.     „You Really Got Me“ (Ray Davies/The Kinks cover)     2:38
4.     „Ain’t Talkin’ ’bout Love“       3:50
5.     „I’m the One“       3:47

Strana B

No.     Title     Length
1.     „Jamie’s Cryin'“       3:31
2.     „Atomic Punk“       3:02
3.     „Feel Your Love Tonight“       3:43
4.     „Little Dreamer“       3:23
5.     „Ice Cream Man“ (John Brim)     3:20
6.     „On Fire“