-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeUrban & 4 – Kundera (EP, 2012)

Urban & 4 – Kundera (EP, 2012)

Dajana Lerić

Funkcija: Šef dopisništva za Hrvatsku

Sebe vidi kao: Strastvenu obožavateljicu glazbe, književnosti i filma s istančanim ukusom za pivo.

Moto: Živi kao da ćeš sutra umrijeti, uči kao da ćeš vječno živjeti.

Urban & 4 -  Kundera (EP)

Urban & 4 – Kundera (EP)
Izdavač: Aquarius Records ( 31.5.2012.)
Producenti: Urban & 4 i Silvio Pasarić
Trajanje: 28:39
Žanr: rock, alternative
Ocena: 7

 Još od Laufera, Damir Urban nije jedan od onih koji pišu pjesme samo da bi ih uglazbili i prodali pošto poto. On piše poeziju. Neki će to nazvati stilskim vježbama, drugi će tražiti uvijek više i više. Oni prvi uglavnom će znati samo za hitove kao što su „Moja voda“, „Mala truba“ i „Mjesto za mene“. Ovi drugi to „više“ dobili su upravo novim albumom, točnije EP-jem, „Kundera“.

Urban & 4 krajem ožujka otišli su u izolaciju na brdo iznad Žumberka kako bi se posvetili snimanju albuma. Urban na svom blogu Urbanizam početkom travnja kaže: „Sviramo svi uživo i naravno, zajedno. Sviramo svaku pjesmu više puta, promijenimo neke stvari i onda je sviramo na različite načine.. zanemarili smo i uloge tko svira što u bendu.. tako da svi sviraju gotovo sve instrumenete, po potrebi, tko što osjeti ili smisli…“ To eksperimentiranje osjeti se i na „Kunderi“. Zanimljivo je i to da su zvučne efekte također sami snimali tako što bi postavili mikrofone u svoju okolinu i onda odabrali one zvukove koji se uklapaju u koncept albuma.

Sredinom svibnja premijerno se mogla čuti pjesma „Kundera“ kao prvi singl s nadolazećeg istoimenog albuma, a krajem svibnja Urban progovara i o svojim pjesmama: „Dok radim, iskreno, ne mislim na publiku; mislim o pjesmi i pokušavam doći isključivo do njene potrebe. Svaka pjesma je, kao i svaki čovjek, unikat. Dogodi se da otkrivajući dijelove vlastite intimnosti, autor pogodi i dotakne intimnost dijela publike.“ Zato će dio publike bolje osjetiti njegove pjesme, dok će nekima ostati daleke, nedokučive.

Album otvara pjesma po kojoj je i nazvan album – „Kundera (Atom)“. Ne morate čitati Kunderu kako biste shvatili album i uživali u njemu, ali dobro je znati da je upravo njegov roman „Besmrtnost“ poslužio Urbanu kao inspiracija. Filozofira Kundera, filozofira i Urban. Obojica vrlo mudro barataju riječima pa se i čitatelj i slušatelj mora potruditi i doprijeti do smisla onoga što je pročitao ili čuo, provući se kroz niz metafora i iščitati neko novo značenje. Urban je zato svakoj pjesmi dao po dva naslova i time možda olakšao to traženje drugog značenja. U naslovnoj pjesmi „jedan atom šalje u tintu Kundere“ i „raspada se u divne stanice“, dok druga, „Fasum aga (Ubrzanje)“, kao da je oda jednom drugom piscu, Meši Selimoviću – zbog naslova, teme i ugođaja pjesme. „Fasum aga“ ima svoju priču u pozadini. Radi se o čovjeku koji je toliko svjestan svega oko sebe da to više ne može podnijeti pa zamoli prijatelje da mu naprave dimnjak do neba u kojemu će boraviti. Iz dimnjaka vidi samo dio neba, visoko iznad sebe… Glazbeno, dosta je prostora posvećeno klavijaturama i eksperimentiranju pa se tako moderan zvuk spojio s legendom iz nekih prošlih vremena.

Laganica „Kasno je za ljubav“ s pomalo nostalgičnim tekstom može stati rame uz rame s ranijim Urbanovim baladama. No ima jedan zanimljiv dodatak, tek toliko da oni koji njegove tekstove nazivaju stilskim vježbama imaju materijala (ili im je tim stihovima uputio neku poruku?):

govorili smo unatraške
govorili smo:
„sav omanjas! sav omanjas!“
„es etibej!! es etibej!!“
„es es es es es es etibej!!“

„Ako se napijem do smrti (Mol)“ drugi je singl i ujedno najjača pjesma s ovog EP-ja. Tipičan Urbanov snažan tekst i prepoznatljiv zvuk sigurno će naći svoj put do srca publike, ali i postati dio repertoara Urbana i Četvorke. Potpuno drukčija je „Otporan na život (Dječji glas)“. Malo više eksperimentiranja nego na pjesmi „Fasum aga“, iako više do izražaja dolaze gitare, dok je tekst višeslojan i traži nekoliko preslušavanja. Nije to ništa loše, no previše se udaljilo od nekih standarda koje je bend postavio posljednjih godina pa je ovo možda preveliki zalogaj, i glazbeno i tekstno. EP zatvara pjesma „Dajem vuka (Bach)“, koja je zapravo podrška istospolnoj ljubavi.

Ovo izdanje teško da će privući neku novu publiku, ali može zadovoljiti dosadašnje obožavatelje. Iako sadrži samo šest pjesama, već na prvo slušanje ostavlja dojam da je obavljen veliki posao i ostaje nam da iščekujemo novi album.

Popis pjesama:
1. Kundera (Atom)
2. Fasum aga (Ubrzanje)
3. Kasno je za ljubav (Ruske šume)
4. Ako se napijem do smrti (Mol)
5. Otporan na život (Dječji glas)
6. Dajem vuka (Bach)