-

NaslovnaAutorski članciRecenzije.upset - Slaves of the New World (2014)

.upset – Slaves of the New World (2014)

Gordan Lazinica

Funkcija: Novinar/Recenzent

Sebe vidi kao: Srećnog i uspešnog kompozitora/muzičara jednog dana.

Moto: "If you can't handle the failure, then I don't think that success is an option." (Devin Townsend)

.upset -  Slaves of the New World

.upset – Slaves of the New World
Izdavač: Geenger Records ( 14.4.2014.)
Producenti: .upset
Trajanje: 34:28
Žanr: Hardcore
Ocena: 6

 Hardcore zvuk se obično najviše vezuje za Njujork, unutar kog se tokom osamdesetih godina prošlog veka i stvorila scena brojnih bendova tog zvučnog ambijenta i stava. Uticajem zapadne kulture na većinu stvari koje pronalazimo u svojoj okolini, pa i na muziku dolazimo do prethodnih nekoliko godina gde se na sceni hrvatske hardcore scene javlja sastav .upset, koji u ovoj tekućoj godini objavljuje svoj drugi po redu studijski album, “Slaves of the New World“. Dakle, pod uticajem bendova Madball, Sick of it All, Biohazard i Hatebreed ovaj kvintet gradi svoj zvuk.

Sa pesmom “Reaching Out” ulazimo u sporiji tempo, ali dovoljno pokretan za skakutanje u publici, pogotovo ukoliko je veći broj prisutnih. Tekst se bavi motivacionim porukama i hardcore zajednicom. Negde je od samog starta jasno kakav je identitet u pitanju i bend ga svakako ne krije. Pank ritmovi, distorzirane gitare, deonice pesama namenjene za šutke/skakanje/headbangovanje. “Say No” je singl koji ima karakterističniji refren (“navijačkog” duha, pogodan za glasne uzvike publike). Tekst predstavlja otpor prema siromaštvu i dekadenciji života koji nas okružuje. Pozitivna poruka se prožima kroz pesmu “I will be there” koju je napisao bubnjar Marko Tršinski za svoga sina (kome poručuje da će uvek biti tu za njega).

Pesma “Temptations” donosi i prva gitarska višeglasja, kao i gitarski solo, što uveliko osvežava dosadašnji zvuk. Naravno, ovde u velikoj meri pomaže i brza pankerska “dvojka” koja će definitivno prodrmati mlade junoše.

Nažalost, ono što postaje jasno nakon nekog vremena jeste da ovo ne deluje toliko kao muzika koja se može toliko slušati kod kuće, koliko svoju bolju primenu nalazi direktno na bojnom polju bine i uz gomilu publike spremne da izgubi razum. Ponovo, kao i kod nekih drugih sastava, bend ima prilično jasan stil, ali u okviru tog zvuka nema previše varijacija i eksperimenata i posle nekih sedam pesama postaje zamorno slušati jedno te isto (što bi rekao Rambo Amadeus).

Krajnji utisak je da bi se ovo mogao shvatiti kao jedan prosečan hardcore album, sa jasnom namenom. Za simpatizere ovog zvuka ovo izdanje treba da pronađe mesta među zvučnicima, produkcija je na mestu, zvuk i ideje su prilično jasne ali već viđene i pomalo generičke. U tom smislu, ako niste fan hardcore zvuka, verovatno vas neće previše interesovati. Ipak, treba reći da će brojne pesme sa ovog izdanja biti zasigurno ubojite uživo tako da .upset treba i na taj način poslušati.

Spisak pesama:

1. Reaching Out (02:41)
2. Say No (02:41)
3. I Will Be There (02:07)
4. Pictures Of Horror (03:27)
5. Temptations (02:55)
6. Slaves Of The New World (02:26)
7. The State (02:44)
8. My Fight (03:02)
9. The Struggle (02:08)
10. No Redemption (02:37)
11. Sure As Hell (02:34)
12. Unleash The Fury (02:42)
13. Empty Promises (02:36)