-

U2 – The Joshua Tree (1987) – Classic

U2 -  The Joshua Tree

U2 – The Joshua Tree
Izdavač: Island ( 9.3.1987)
Producenti: Daniel Lanois, Brian Eno
Trajanje: 50:11
Žanr: Rock, alternative rock
Ocena: 10

 Ubacujem disk “The Joshua Tree” u plejer, pojačavam na maksimum i iz zvučnika se čuju orgulje kojima se blagovremeno priključuje Edžov zvuk praštave gitare sa eho efektom koji deluje kao da se jedan rif ponavlja do beskonačnosti. Sledeći se uključuju bubnjevi i bas, a Bono pesmu “Where The Streets Have No Name“ počinje stihovima “I want to run, I want to hide“.

Prva numera se direktno nadovezuje na prethodno izdanje U2-a, “The Unforgettable Fife“ samo što su daleko ozbiljnije pristupili pisanju pesama i njihovoj realizaciji. Već pomenuta praštava gitara, eksperimentalni zvuk, jasni politički stavovi benda i osećaj za emocije postali su odlika U2 muzike.

Pesma “I Still Haven’t Found What I’m Looking For“ nam opisuje Bonovu borbu sa unutrašnjim demonima što albumu daje novu dimenziju, nudi nam jasan uvid u emotivno stanje članova benda. “With or Without You“ je prelepa balada koja potvrđuje nepisano pravilo da su najjednostavnije pesme najlepše. Četiri akorda koja se smenjuju bila su dovoljna da pesmu naprave hitom. “Bullet The Blue Sky“ je politički orijentisana pesma koju otvara jedina gitarska solaža na albumu. Čak nije ni klasična solaža, ali jedan oštar zvuk električne slajd gitare koji nas uvlači u mračnu i jezivu pesmu sa svakakvim psihodeličnim tonovima u pozadini od kojih se diže kosa na glavi. Zvuk slajd gitare, akustično-melodična, u neku ruku balada, ali ne ljubavna, opisuju “Running to Stand Still“. Pesma zapravo priča o zavisnosti heroina, a do izražaja snažno dolazi Bonov specifičan glas; jedan lep glas koji ima neku svoju oštrinu, ili bolje rečeno grubost i hrapavost. “Red Hill Mining Town“ je još jedna snažna balada, ujedno i jedna od najkompleksnijih pesama sa ovog albuma, opisuje rudara koji naporno radi ali stalno u strahu da će poginuti i kako mu je jedini razlog da se bori i preživi njegova ljubav. Bono je za ovu pesmu rekao da je inspirisana štrajkom rudara u Americi tako da smo dobili jednu ljubavnu baladu sa jakom političkom osnovom. “In God’s Country“ – prestanite da uništavate planetu, sačuvajte vašu okolinu, je jasna ekološka poruka koju nam U2 ovom pesmom šalje. Bono na usnoj harmonici prikazuje još jedan ugao albuma, “Trip Through Your Wires“ je rokenrol pesma urađena sa prizvukom američkog folka.

Naslov pesme “One Tree Hill“ je povezan sa nazivom samog albuma. Džošuino drvo (Joshua Tree) je vrsta biljke koja nikad ne raste sama, ali su članovi benda zahvaljujući jednom fotografu pronašli drvo kako usamljeno stoji. “One Tree Hill“ je posvećena Bonovom prijatelju koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći. “Exit“ je još jedna mračna pesma čiji tekst priča o smrti, tako da je i U2 komponovao svojevrsan rekvijum. Poslednja numera na albumu, “Mothers of the Disappeared“, je politički orijentisana. Jedna tužna pesma, posvećena svim majkama koje su ostale bez svoje dece zbog diktatorskog režima koji vlada u njihovo zemlji. Konkretno se pesma odnosila na režim u El Salvadoru, ali je daleko univerzalnija i može se primeniti na bilo koju zemlju u kojoj vlada okrutna diktatura.

The Joshua Tree“ pušten je u prodaju 1987. Godine, producirali su ga Brajan Ino (Brian Eno) i Danijel Lanua (Daniel Lanois). Važi za najbolji album benda U2 i ujedno jedan od najboljih rokenrol albuma, a 1988. je nagrađen i Gremi nagradom. Džošuino drvo je za U2 bio veliko korak, otvorio im je vrata američkog tržišta što je nažalost 90ih dovelo do njihove velike komercijalizacije. Kako opisati najbolje ovaj album u jednoj rečenici: Dečak sa početka karijere U2 je porastao…

1.“Where the Streets Have No Name“ – 5:37
2. „I Still Haven’t Found What I’m Looking For“ – 4:37
3. „With or Without You“ – 4:56
4. „Bullet the Blue Sky“ – 4:32
5. „Running to Stand Still“ – 4:18
6. „Red Hill Mining Town“ – 4:52
7. „In God’s Country“ – 2:57
8. „Trip Through Your Wires“ – 3:32
9. „One Tree Hill“ – 5:23
10. „Exit“ – 4:13
11. „Mothers of the Disappeared“ – 5:14