-

U2 – No Line On The Horizon (2009)

U2 -  No Line On The Horizon

U2 – No Line On The Horizon
Izdavač: Interscope ( 2.3.2009.)
Producenti: Brajan Ino, Danijel Lanua i Stiv Lilivajt
Trajanje: 53:44
Žanr: Alternativni rok
Ocena: 10

 Irski alternativni rok bend U2 je posle pet godina pauze izdao novi album. “No Line on the Horizon“ je verovatno najbolje izdanje ovog benda posle “Achtung Baby“ iz 1991.

Od ukupno 50-60 numera koliko je bend snimio, pažljivo je izabrano 11 za konačnu verziju albuma. Snimanje ploče je počelu u Maroku, a završilo u Dablinu i Londonu. Prvobitni producent je trebalo da bude Rik Rubin, ali se bend tokom snimanja predomislio, odbacio sa njim snimljene pesme i uposlio provereni tim – Brajana Ina i Danijela Lanua. To je bio pun pogodak i umesto najavljenog trans rok izdanja, U2 se vratio svojim korenima, alternativi iz perioda ranih 80ih.

No Line On The Horizon“ muzički se uklapa u koncept ranih izdanja “War“ i “The Unforgettable Fire“ ali sa delimičnim uticajem albuma “Achtung Baby“. Tekstovi pesama nisu tematski politički, kao što je to običaj za U2, već predstavljaju socijalne probleme svakodnevnih ljudi. Bono je izjavio da nije želeo da tekstovi ovog albuma budu lični već je izmišljao aktere poput vojnika, milicajca, narkomana… Međutim, ovaj pevač je pesme ipak napisao u prvom licu što omogućava slušaocima da se poistovete sa stihovima i u njima možda prepoznaju sebe, svoje prijatelje ili pak samo ljude pored kojih prolaze na putu do posla, prodavnice…

Leri Mulen i Adam Klejton ni na ovoj ploči se ne ističu previše, njih dvojica su tu da se postaraju da ritam sekcija bude perfektna. Edž i Bono su potpuno druga priča. Bonov glas kao da je povratio svoju staru harizmatičnost. Taj glas se savršeno stapa sa muzikom, pogotovo sa Edžovim deonicama. Gitarista je od početka karijere poznat po upotrebi eho efekta i suvišno je reći da je majstorski ovladao tom tehnikom. Još uvek nije vratio onaj prštavi, praskavi zvuk gitare koji je bio maksimalno izražen na njihovom remek delu “The Joshua Tree“, ali je zato onu elektroniku sa bendovih albuma izdatih posle 1991. godine smekšao i u pesmama poput “Moment of Surrender“, “White As A Snow“ i “Cedars of Lebannon“ je se potpuno otarasio.

Album počinje pevljivom naslovnom numerom, a posle nje je “Magnificent“ za koju se može reći da je pravi reprezent zvuka U2-a. Jednostavno kada ova numera počne dobija se jedinstven emotivni osećaj kojim je ovaj bend osvajao publiku. “Moment of Surrender“,“Unknown Caller“ i prethodne dve pesme imaju i jasan pečat Brajan Ina koji je ubacio svoju ambijentalnost i popunio sve praznine koje bi sirovi instrumenti imali bez nje. Slična prethodnim je “I’ll Go Crazy If I Don’t Go Crazy Tonight“, ali već “Get On Your Boots“, “Stand Up“ i “Fez – Being Born“ imaju dosta tvrđi zvuk. “Get On Your Boots“ je ranije izdata kao prvi singl sa ploče, što je možda i greška jer nije dostojan predstavnik albuma, ona negativno odskače od ostalih pesama. Baladom “Cedars of Lebannon“ bend zatvara album.

No Line On The Horizon“ je album koji se mora naći u kolekciji svakog ljubitelja ne samo ovog benda, već ove vrste muzike, jer ne ostavlja ravnodušnim.

Spisak pesama:

1. „No Line on the Horizon“ – 4:12
2. „Magnificent“ – 5:24
3. „Moment of Surrender“ – 7:24
4. „Unknown Caller“ – 6:03
5. „I’ll Go Crazy If I Don’t Go Crazy Tonight“ – 4:14
6. „Get on Your Boots“ – 3:25
7. „Stand Up Comedy“ – 3:50
8. „Fez – Being Born“ – 5:17
9. „White as Snow“ – 4:41
10. „Breathe“ – 5:00
11. „Cedars of Lebanon“ – 4:13