-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeU Zmajevom Gnezdu - Smrt Fašizmu-Sloboda Čelik 2:0 (2012)

U Zmajevom Gnezdu – Smrt Fašizmu-Sloboda Čelik 2:0 (2012)

U Zmajevom Gnezdu -  Smrt Fašizmu-Sloboda Čelik 2:0

U Zmajevom Gnezdu – Smrt Fašizmu-Sloboda Čelik 2:0
Izdavač: Nocturne Magazin ( 11.2012.)
Producenti: /
Trajanje: 32:25
Žanr: punk rock/street punk
Ocena: 7

 Punk je u suštini uvek bio muzika mladih. Tako i U ZMAJEVOM GNEZDU, mladi obrenovački bend (nastao 2008. godine), svojim debi albumom Smrt Fašizmu – Sloboda Čelik 2:0 zrači poletom mladih punkera na tragu Ramonesa kada su šaljivi ili pak, kultnih Goblina kada su ozbiljniji.

Ovaj album, sa svojih 12 numera, od kojih su 11 autorska dela i jedna obrada numere Pank Flojd benda PKB Padinska Skela, što je zapravo punk vezija čuvene balade Pink Floyda Wish You Were Here. Ovaj šestočlani sastav čine dva vokala Vojislav Teofilović i Nikola Radovanović, gitaristi Milan Tasić i Ilija Smiljanjić, basista Nikola Janković i bubnjar Slobodan Maksimović. Ambiciozno produciran, njihov debi album duhovitog naziva, ne ostavlja slušaoca ravnodušnim i svakako oduševljava kao celina i pored nekih elemenata koji škripe.

Naime, vokali ponekad zvuče traljavo pa se, primera radi, u refrenu pesme Tebi, mala teško razaznaje tekst, dok Aloe Vera i Zvezdica zvuče disonanto što se vokala tiče, kao da se Voja i Nikola ne slažu. Razumem i DIY metod i pankerski stav, ali neke stvari moraju biti urađene „po PSu“. S druge strane vokalisti briljiraju u Baričkoj Imaginaciji, Istini i Gazda Kluniju (u poslednje dve neodoljivo vuku na kultne Gobline) između ostalih. Za prvi singl, bend je izabrao pesmu Ledena Medena, ljubavnu pesmu koju bi od mlakog utiska spasle pojačane gitare. Pesma je daleko od loše, ali ne stoji prirodno na albumu iz kojeg kipe pankerski cinizam i bes. Nekako je isuviše vesela. Da je izdata na kompilacijskom izdanju mladih bendova čovek bi pomislio da je Kiki Lesendrić uzeo da svira Ramonese. Za pesmu je izrađen i spot, pod režiserskom i montažerskom palicom Marka Ristića.

Tekstovi naravno idu od političkih do onih šaljivih, vezanih za seks i svakodnevnicu. Sa dve „mudrijaške“ i delom solipstičke Hodam kroz noć i Devoluciju, tekstovi idu od univerzalnog angsta do preispitivanja. Do svog vrhunca se uzdižu na Istini, Devoluciji, Gazda Kluniju, Baričkoj Imaginaciji, Zvezdici i pesmi Sado-Mazo. Gazda Kluni je nedvosmisleno uperena u prošlu vlast, stoga malo kasni kao izraz, ali se može bez problema prebaciti na trenutno stanje u državi. Najveće iznenađenje, i to veoma pozitivno, je Barička Imaginacija, koja vašeg recenzenta podseća na period benda Guns N’ Roses dok su svirali punk obrade po Los Anđelesu. Tekst je takav, rif je takav, bes u vokalima – isti. Odličnim gitarama se mogu se pohvaliti i Hej, Draga i Tebi, Mala. Vrlo jaku ritam sekciju oživljavaju Nikola Janković (aka Pera) na basu i bubnjar Slobodan Maksimović. Ovaj drugi najbolje zvuči na poslednjoj autorskoj pesmi, inače najdužoj na albumu, Devoluciji. Počast PKB Padinskoj Skeli je odata vrlo korektno, sa vrlo dobrim radom dveju gitara.

U ZMAJEVOM GNEZDU svakako ima šta da kaže, a tek će imati. Za debi izdanje ovo je i više nego odlično. Srpska scena ima jednu ozbiljnu potencijalnu zvezdu pred sobom, prljavu, ljutu i sa jakim stavom da Aloe Vera ne pomaže kad se prepržiš na suncu. Ovoliki diverzitet tema i raspoloženja na albumu, ovako mladog (bukvalno) benda je prosto stvar koja pleni. I pored ogromnog prisustva raznih uticaja, U ZMAJEVOM GNEZDU ima svoj stil i svoju energiju, a to će im doneti mnogo. Nadam se da će na sledećem izdanju imati hladnije glave za produkciju i snimanje vokala, jer ovaj bend svakako zaslužuje vrhunsko izdanje, što Smrt Fašizmu – Sloboda Čelik 2:0 nagoveštava.

Spisak pesama:

01. Hodam kroz noć
02. Zvezdica
03. Gazda Kluni
04. Istina
05. Ledena Medena
06. Hej, Draga
07. Tebi, Mala
08. Sado-mazo
09. Aloe Vera
10. Barička Imaginacija
11. Devolucija
12. Pank Flojd (Pink Floyd/PKB Padinska Skela)