-

Tri kapljice – Brzo, brzo! (2021)

Tri kapljice - Brzo, brzo!Tri kapljice – Brzo, brzo!

Izdavač: samostalno izdanje (24. jul 2021)

Producent: Citadela Sound Production

Žanr: punk rock

Ocena: 7.5

 

Slušajući novi EP Kapljica, dolazim do zaključka da su pesme mnogo zrelije, u muzičkom a i u produkcijskom smislu, u odnosu na album „Girls are back“. Za razliku od prvog albuma, gde je bilo koketiranja sa rege i ska zvukom, pesme na novom EP-u žanrovski su ujednačene i definisane. Ekipa se opredelila za kalifornijski pank koji je, na momente, prožet njujorškim hard korom.

Prva pesma „Bilo bi dobro“, za koju je snimljen i spot, ima elemenata onoga što se u hardcoru zove – džamp, koji doprinosi dinamičnosti, dok Mina peva o onome sa čime se svi svakodnevno suočavamo – mnoštvo obaveza koje predstoje kada se probudimo i, još krmeljivi, razmišljamo o tome – šta nas sve čeka.

Druga stvar „Silent violence“ počinje tipičnim rokenrol zvukom, da bi se pojavom muškog vokala stvorila atmosfera koja na momente podseća na Rage against the machine i slične bendove sa karakterističnim džampovima. Time to be agressive/against the agresor, poručuje muški vokal, u tipičnom pank-rok stilu. U drugoj polovini pesme pojavljuje se ženski vokal koji menja tok pesme i prebacuje nas atmosferom u sunčanu Kaliforniju. Moram da kažem ne/onom koji muči me/da ne dam na sebe/da ne dam na tebe, poručuje Mina i nastavlja: Koje su granice/šta je sledeće/ko će prvi pući/od ludaka biti luđi.

Na kraju, udruženim snagama, ženski vokal peva Neću da oprostim, neću da zaboravim, dok muški podržava istim rečima, ali na engleskom jeziku – Never forgive, never forget. Ova deonica, kao i sam kraj, ponovo stvaraju atmosferu njujorških bendova, poput Biohazard i sl. Poruka pesme liči na nepisano pravilo andergraunda: Ko tebe autoritetom, ti njega integritetom. Ne baš uobičajena stvar za ovaj bend, jer su se u prethodnim pesmama uglavnom bavili egzistencijalnim i ljubavnim problemima, pa ova, može se reći, angažovana pesma dobro dođe kao osveženje.

Treća stvar, „Surfin“ predstavlja zanimljiv instrumental u karakterističnom stilu Kapljica, koji nosi atmosferu neizvesnosti. Ova stvar kao da je izašla iz filma Kventina Tarantina, a po kvalitetu i atmosferi, komotno bi mogla biti uvrštena u bilo koji akcioni film.

Pesma „Nema vremena“, koja zatvara EP, najviše podseća na „stare Kapljice“. Tipičan kalifornijski pankić. Početak je sličan kultnim novosadskim bendovima Blitzkrieg i Provokacija. Tema je opet egzistencijalizam, a magična gitara posle svake strofe odvodi slušaoca u neko bolje vreme, kada je rokenrol bio cenjeniji. „Nema vremena“ poručuje da mora da se „dela“, jer vreme neumitno prolazi, ne osvrćući se na naše planove, želje, očekivanja.