-

Tremonti – Marching In Time (2021)

Tremonti – Marching In Time Izdavač: Napalm, 24.09.2021
Producent: Michael Baskette
Trajanje: 58:46
Žanr: Thrash/Alternative Metal/Hard Rock
Ocena: 8

 

Marka Tremontija ne treba posebno predstavljati. Jedan je od osnivača Creeda i Alter Bridgea. Iako su ova dva benda poprilično poznati u metal/rock krugovima, djeluje kao da Mark ne dobija pažnje koliko bi trebalo i koju itekako zaslužuje. I pored toga što je više puta proglašavan za gitaristu godine i pored toga što je na svim relevantnijim listama u 10-15 najboljih gitarista svih vremena, nekako je skrajnut u stranu. Tu nepravdu ispravlja sam Mark sa svojim trećim bendom (osnovan 2011. godine), kratko i jasno nazvanim – Tremonti.

„Marching In Time je peti studijski album ekipe iz Orlanda i prvi sa Tannerom Keeganom na bas gitari. Pa, kako zvuči ovaj album? Zvuči kao Tremonti. Nema ničeg revolucionarnog, sve ovo smo imali prilike da čujemo na ranijim izdanjima ovog benda, ali sve, ponovo, zvuči novo i svježe.

Furiozna „A World Away“ otvara album u velikom stilu. Sjajno brundanje basa, praćeno intenzivnim sviranjem bubnjeva čeka prvi gitarski rif, koji odmah diže temperaturu. Pjesma je višeslojna, sa dosta promjena tempa i sa dosta dobrim kombinovanjem thrash napada i hard rock svirke, i postavlja temelj za ostatak albuma. „Now And Forever“ – što da ne počnemo i drugu pjesmu razbijački? Još jedan moćan intro, sa super lijepim duplim bas bubnjem. Heavy, a opet, super melodično. Odličan breakdown i pjesma koja je jako pjevljiva i lako se pamti.

Treća pjesma i prvi singl sa albuma „If Not For You“ je dosta laganija od prve dvije i ovdje u prvi plan dolazi Markov vokal i emocija. Možda neće biti jedna od omiljenih pjesama na albumu onima koji više vole Tremontijevu thrash stranu, ali je bez sumnje jedna je od boljih na ovom LP-u jer sjajno kombinuje melodiju i mid-tempo, uz prstohvat metalcorea. „Thrown Further“ nas vraća u malo žešće vode. Pjesma obiluje sjajnim rifovima i vokalima i pokazuje, još jednom, da su Tremontijeve vokalne sposobnosti i više nego dobre (što nije teško kad imaš priliku da učiš od Mylesa Kennedya).

Pjesma „Let That Be Us“ je jedan od lošijih momenata na „Marching In Time“. Svirka je ponovo sjajna, pjesma ima strašan potencijal da bude jedan od favorita za izvođenje uživo (zatvoriš oči i upijaš svu snagu i energiju svih instrumenata), breakdown na bubnjevima je sjajan, ali…  Tekst je, nekako, više za nekog adolescenta koji ne zna šta će sa svojim životom, ali ima toliko mozga pa bira da ne sluša NU metal, ili nešto još gore.

„The Last One Of Us“ pokazuje mekšu i melodičniju stranu benda – kako instrumentalno, tako i vokalno. Međutim, ova pjesma uopšte nema ni snagu, ni poruku sličnih pjesama koje je Tremonti snimao ranije (kao što su „All I Was“ sa istoimenog albuma, ili „Providence“ i „Dark Trip“ sa „Cauterize“). Ova pjesma je, što bi se reklo, obični filer. „In One Piece“ vraća žešću svirku, tekst ponovo nije sjajan, ali je svakako bolji nego na prethodnoj pjesmi. Refren je slušljiv, lako se pamti i može se oceniti kao još jedna stvar koja je tu samo kako bi bila tu.

„Under The Sun“ popravlja stvari i vraća album na pravi put poslije dva pogrešna skretanja. Tekst je odličan i tjera vas da se zapitate o povezanosti i odanosti, kako na ispravan, tako i na pogrešan način. Markov vokalni pristup je u ovoj pjesmi najraznovrsniji i to se ne može zanemariti. „Not Afraid To Lose“ je tekstualno pozitivnija od prethodne pjesme i kratko i jasno poručuje da odanost i ljubav pobjeđuju i da će uvijek pobjeđivati. Pomalo podsjeća na „Blackbird“ od Alter Bridgea i njihove sporije momente.

„Bleak“ je još jedan hard rock momenat na albumu, ali i jedan više nego što je bilo potrebno. Možda su mogli da razmisle i da ovu pjesmu ili „The Last One Of Us“ izostave sa albuma, jer album je predugačak taman za toliko. „Would You Kill“ bez trunke oklijevanja i diskrecije pita najetičkije i najmoralnije pitanje koje može da se postavi. Gitare su ponovo odlične, refren slušljiv i pjevljiv. Ako tekst ne uzmete zdravo za gotovo i preozbiljno, onda je ovo pjesma koja može veoma visoko da vas digne.

„Marching In Time“ zatvara album i najduža je i najprogresivnija pjesma na istom. Traje nešto preko sedam i po minuta i svakom sekundom svirke i svakom riječju teksta uvjerava slušaoca da vrijedi ostati na pravom putu, ne skrenuti sa njega, pa neka se cijeli svijet raspada i iako sve ide pravcem kojim ne treba. Šarena i višeslojna pjesma, podsjeća na stvari sa „A Dying Machine i zatvara album na pravi način.

Ovo je još jedan vrlo dobro izdanje od Tremontija i ekipe, a konačna ocjena je manja samo zbog pomenute dvije pjesme (ili nekih njihovih momenata), zbog utiska da su se našle na albumu čisto da ne bi bile odbačene. Osim toga, ovaj bend tačno zna šta radi, šta želi u tom trenutku i svaki član svoj dio prenosi tačno i precizno na instrumente. Prava stvar da se iskulira uz dva piva. Sad čekamo da vidimo kako će zvučati novi Alter Bridge, koji bi trebalo da izađe na jesen ove godine.

Spisak pjesama:

 1. A World Away
 2. Now And Forever
 3. If Not For You
 4. Thrown Further
 5. Let That Be Us
 6. The Last One Of Us
 7. In One Piece
 8. Under The Sun
 9. Not Afraid To Lose
 10. Bleak
 11. Would You Kill
 12. Marching In Time