-

Totalni Klošari – U čemu je problem gospodo? (2013)

Totalni Klošari -  U čemu je problem gospodo?

Totalni Klošari – U čemu je problem gospodo?
Izdavač: Balkanrock Records/Autorsko izdanje ( 10.6.2013.)
Producenti: Nenad Pejčić
Trajanje: 57:20
Žanr: Oi/Punk
Ocena: 7

 Posle više godina relativne pauze u radu, Totalni Klošari su izbacili nove stvari, zajedno sa nekoliko obrada sa prvog albuma “Stanje smrznutog čoveka” (“P.F. Je kriv za sve, Čuj!”).

Ovaj, treći album po redu (prvi “Stanje smrznutog čoveka”, 1995. godine – “Predskazanje tapes”, i drugi “Kakva korist od nas(lova)”, 2002. godine – “Rock expres records” uz još i dva singla “Odlazim” 2004.godine i “Astali lete u vazduh” 2008.) već, slobodno se moze reći, starog niškog uličnog benda, donosi i jednu novinu. Naime, nešto izmenjen sastav u odnosu na prethodni, na mestu pevača je umesto Zvezdana Stamenkovica – Zeke sada Ljuba Mitić, koji istovremeno svira i bas, tako da Totalni trenutno broje četiri člana.

“U čemu je problem gospodo?” u muzičkom smislu je logički nastavak predhodnog albuma. Reč je o uglavnom brzim pesmama i mračnim melodijama, znalački uklopljenim, mada ima i pesama koje su nešto sporije i vedrije poput “Diskoteke”, “Veri inportant prsn-a”, “Love”, “Džeki vid a gan”, ili ska veselja kao sto je “Poltron” u kome ima i duvača koji celoj atmosferi u datoj pesmi dodaju vrcavost i želju za igrom.

Sa druge strane tu su “Srbija”, “Promene”, “Preobražaj”, “Guzica”, “Pet i 20”, “Ajde” izuzetno brže, u maniru Exploiteda, međutim, uz naravno veliko poštovanje prema pomenutima, drastično sofisticiranije ne gubeći pri tom energiju karakterističnu za ovaj zvuk. “P.F. Je kriv za sve” i “Chuj!” su se, uz malo prilagođene aranžmane, odlično uklopile u koncepciju albuma. Generalno, u odnosu na predhodni album, muzički dosta zrelije ali i za nijansu mračnije.

U tekstualnom smislu na ovom albumu se vidi očigledan napredak u odnosu na predhodni, sa, za razliku od predhodnog, uplivima rodoljubivih osećanja izraženih pre svega u pesmi “Srbija”. Naravno, tu su i životne teme, poput spiskova za stolove u kafani i nebitnih likova iz prošlosti koji su sada postali “Veri inportant prsn” ili opis pandura u “Dzeki vid a gan”. Bend se tekstualno dosta posvetio opštim temama, opštim makar na ovim prostorima, pa se mogu čuti i veoma ozbiljni opisi “Poltrona”, ali i poziv na buđenje u pesmi “Pet i 20”. Naravno, karakteristični način pevanja i pripovedanja određenih pojava u društvu i u životima članova benda daje mnogim pesmama specifičnost i aktuelnost.

Rezimirajuci gore rečeno, ovo je u suštini jedan kompaktan i tvrd album, obojen ljudskošću, sa dosta ličnih doživljaja i viženja određenih pojava, ali i beskompromisnošcu koja treba da bude odlika svih bendova u ovom žanru. Muzicki vrlo dobar, tekstualno odličan.

Album je dostupan za besplatan download preko sajta Balkanrock Records.

Spisak pesama:

1. Ajde
2. Pet i 20
3.Guzica
4. Promene
5. P.F. Je kriv za sve
6. Samo lova
7. Poltron
8. Veri important prsn
9. Diskoteka
10. Dzeki vid a gan
11. Secanje
12. Chuj!
13. Preobrazaj
14. Pod stopama
15. Srbija

Save