-

There. – Session 4 (EP, 2013)

There. -  Session 4 (EP)

There. – Session 4 (EP)
Izdavač: Black Planet Records ( 9.10.2013.)
Producenti: There.
Trajanje: 19:42
Žanr: Kosmički rok, post rok, post metal, progresiv rok, eksperimentalni rok
Ocena: 10

 Filozofija Lavkraftovog kosmicizma u univerzumu negira postojanje ljudske koncepcije božanstva, a ljude posmatra kao beznačajne u beskonačnosti kosmosa. U ograničenosti sveta koji poznajemo i u kome živimo, iako ova filozofija ljude vidi nebitnim, bitna su dela koja oni ostavljaju za sobom i koja će inspirisati nastajanje novih dela. Nije bitno ko su There., nije bitno odakle su, nije bitno šta sviraju, bitno je ono što su stvorili.

Post rok i kosmički rok sve je prisutniji na svetskoj sceni. Relativno mlad žanr, koji se ne ograničava šablonima kao drugi muzički stilovi; dozvoljava potpunu kreativnu slobodu, a odbacivanje reči iz kompozicija podstiče maštovitost slušalaca koji će emotivno angažovani, po svojoj volji, moći da dožive muziku i da je dopune sopstvenim rečima.

Petorica mladih Nišlija uputilo se na putovanje „tamo“ u beskonačnost kosmosa gde mogu pronaći nepresušan izvor inspiracije. U opisu EP-a „Session 4“ navodi se da predstavlja H.P. Lavkraftovsku pustolovinu jedne devojčice. Otuda i uvod o kosmicizmu, jer će on može pomoći u jednom od tumačenja Anastasijine sudbine.

EP je izdanje od nekoliko pesama, svojevrstan mini album, format koji je u poslednje vreme sve zastupljeniji na našim prostorima. Pre svega u nedostatku dobre muzičke industrije da iznese jedan kompletan album, potom i zbog manjih finansijskih troškova za njegovo stvaranje. Greška koja se često pravi sa EP-ijima je što pesme ponekada deluju nabacano i svaka ima svoju priču. Mnogo je lakše napraviti konceptualni EP nego li ceo album, a opet retko ko to pokušava. Upravo su There. pozitivan primer priče o ovim mini izdanjima. Pet pesama od kojih svaka ima svoju radnju postaju kompletni tek kao celina „Session 4“.

Izdanje je koncipirano tako da postepeno pojačava intenzitet i dinamičnost pesama, gradi anticipaciju i povećava tenziju, ne bi li adekvatno dramatizovalo njegov kraj. Počinje sa „A little girl“ koja vas „lovi“ svojom melodijom i već vam razmrdava vijuge. „Anastasia“ me je već navela na razmišljanje. Klavirska deonica neverovatno poznata, lupam glavom odakle, a odgovor je preda mnom sve vreme. Foksov crtani film istog imena sadrži pesmu „Once upon a December“ na kojoj su There. bazirali svoju kompoziciju. Klavir je pojačan gitarama i pesma o Anastasiji se stapa u bajkovitu fantastiku „Where the Magic Happens“. Razigrava maštu, rasplamsava moždane centre i vodi vas u šarenilo boja i svetla… gledate u zvezdano nebo čiju lepotu uviđate po prvi put i pružate ruku u želji da ga dotaknete. Tu je kraj dečije bajke. „She’s Dying Young“ je napetija, razloženi tonovi gitare pojačavaju intenzitet, a iz naslova je očigledno da Anastasijina priča ima nesrećan kraj. „Overdose.“ bržeg je ritma, izuzetno je napeta, na njenom samom kraju čak haotična, bučna, disonantna… simbolizuje smrt. A opet to je jedno tumačenje, možda i potpuno pogrešno, i u tome leži muzički potencijal ovog benda i njihovog debija.

Sa tehničke strane sve deluje odlično. Tehnički uvežbano toliko da je sniman uživo u studiju sa kompletnim bendom. Pesme su muzički kompleksne, sa akcentom na klaviru, iako u ovoj muzici uglavnom primat uzimaju gitare. Treba skinuti kapu autorima za odlično obavljen posao. Prate trendove moderne post rok/metal scene uz uticaj ranijih progresivnih radova Pink Floyda.
„Session 4“ je bajka sa tužnim krajem koja će vas navesti na razmišljanje i vrednovanje ljudskog života ili, u skladu sa kosmicizmom, ukazati na njegovu beznačajnost. Zadali su domaći zadatak svim ovdašnjim bendovima, a tek su počeli. Ovakve stvari me čine ponosnim Nišlijom.

Spisak pesama:

1. A Little Girl 03:43
2. Anastasia 02:24
3. Where The Magic Happens 03:19
4. She’s Dying Young 05:27
5. Overdose. 04:46