-

The Vaccines – Melody Calling EP (2013)

The Vaccines -  Melody Calling (EP)

The Vaccines – Melody Calling (EP)
Izdavač: Columbia Records ( 11.8.2013.)
Producenti: John Hill, Rich Costey
Trajanje: 12:27
Žanr: Dream pop, indie rock, surf rock
Ocena: 7

 „What Did You Expect from The Vaccines?“ i „Come of Age“, indi/pank rok bendu The Vaccines doneli su solidan, kako komercijalni, tako i kritički uspeh. Uprkos dva dobra albuma bend i dalje ne uspeva da se probije, pa novim EP-om prave preokret od 360 stepeni i najavljuju nešto potpuno novo.

Prva dva albuma jednostavnog su, pankerskog ritma sa brzim indi gitarama. Iako melodični, ipak nedovoljno primamljivi da ih prihvate široke mase. Očekivalo bi se da će bend do sada moći da odradi samostalnu turneju, međutim i dalje su predgrupe na turnejama bendovima poput Muse, Arcade Fire i najnovije Mumford & Sons. The Vaccines snimajući „Melody Calling“ žele da promene svoj zvuk, da pokažu da umeju da prave još melodičnije pesme, malo složenije teksture.

Format EPa očigledno im dobro leži, što je potvrdio prethodni „Please, Please Do Not Disturb“ sa četiri akustične obrade. Ne samo da su pokazali da spontan i sirov zvuk može da zvuči tako dobro, već i da imaju osećaj za akustičan zvuk. „Melody Calling“ sve to potvrđuje. Napravljen je da zvuči rokenrol nostalgično, sa detaljima poput povremenih šumova (namernih) da zvuči retro… a znamo da je termin „retro“ svetinja među današnjim hipsterima, te ovakav pristup vrlo lako može doneti laku zaradu i popularnost.

Naslovna pesma, kao i ceo EP, peva o ljubavi. Naslov „Melody Calling“ upućuje na odziv benda za melodičnošću koje današnje tržište traži. Glas Džastina Janga je čistiji, sa odličnim falsetom, ali u nešto nižem registru tako da se stvara savršena harmoničnost vokala sa Kovanom, Arnasonom i Robertsonom. Glavna gitarska linija i glas okrenuti su neočekivano ka drim popu (pomalo podsećaju na The Whitest Boy Alive).

Do You Want a Man?“ ima zvuk Kalifornije, pomalo surf rokenrola iz 60ih i 70ih. A remiks verzija producenata Džona Hila i Riča Kostija dodatno je obogaćena trubama i lagano muziku geografski spušta iz Kalifornije ka Novom Meksiku.

Dok su prethodne dve pesme bile pozitivnije, letnje pesmice, poslednja „Everybody’s Gonna Let You Down“ je depresivnija. Dašak grandža ukombinovan sa drim popom spuštaju tempo izdanju, a u Jangovom glasu se može osetiti tuga i razočarenje o kome tekst govori – Jednog dana, na neki način, svako će da te izneveri.

Ovakav obrt u zvuku bio je neočekivan, a lično ga smatram jako pozitivnim. Umesto jednostavnih, nekada dosadnjikavih užurbanih pesama, The Vaccines su servirali nešto kompleksnije ritmove, čistiji i razloženiji zvuk gitare i harmoničnost glasova. Jako dobro letnje, ležerno izdanje. Ostaje se videti kako će to na dalje obeležiti karijeru benda.

Spisak pesama:

1. „Melody Calling“
2. „Do You Want A Man?“
3. „Everybody’s Gonna Let You Down“
4. „Do You Want A Man? (John Hill + Rich Costey remix)