-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeThe Strange - Echo Chamber (2018)

The Strange – Echo Chamber (2018)

The Strange - Echo Chamber

The Strange – Echo Chamber
Izdavač: Dancing Bear ( 12. 10. 2018.)
Producenti: Phil Brown
Trajanje: 44:00
Žanr: americana, rock
Ocena: 9

  

Zasigurno je mnogima još uvijek prva asocijacija na The Strange kako je riječ o dobitnoj formuli koja se sastoji od Bambi Molestersa i Chrisa Eckmana. Nažalost (ili nasreću), raspad koji su Bambiji objavili pred koji mjesec se odrazio i na postavu The Strangea – odnosno, jedine konstante u odnosu na originalnu postavu su Chris Eckman i Dalibor Pavičić. Uz njih dvojicu, album „Echo Chamber“ su snimali dijelom ostali članovi Bambi Molestersa te dijelom Luka Benčić iz My Buddy Moose. Poslije raspada Bambija te odlaska Dinka, Hrvoja i Lade iz The Strange, uskočili su i drugi članovi My Buddy Moose, te kompletirali postavu sa kojom će po svemu sudeći The Strange krenuti u promotivnu terneju po krcatim domaćim i (nadamo se) inozemnim klubovima.

Da nema straha oko kvalitete ovog albuma i da smo dobili The Strange za novo tisućljeće, očito je već nakon prve stvari na albumu – „Lonesome Rider“. Pjesmu karakterizira pomalo meksički prizvuk koji pjesmi daje puhačka sekcija, dok je tu i vrlo prepoznatljivi zvuk gitare u „Bambi-surf“ stilu. There’s the world to be seen and fortunes to earn and I don’t know what to do, ipak možda priznaje Eckman u ovoj sjetnoj uvodnoj numeri kako je i na njegove tekstove utjecao ovaj novi početak, što ova nova postava The Strangea na neki način svakako je. Možda je „Lonesome Rider“ upravo metafora koju je Eckman posvetio samom sebi snimajući vokale na prekoocenskoj udaljenosti od ostatka tima.

S naslovnom „Echo Chamber“ The Strange ubacuje u viši ritam i daje možda i najzarazniju kompoziciju na albumu. Svakako s najpamtljivijim referenom. „Dead End Shore“ je još jedan sjetni trenutak na albumu, nama zanimljiv i zbog toga što na njemu gostuje Irena Žilić.

Prema službenom track listingu, na albumu su dvije pjesme koje je snimila „originalna“ postava The Strange – radi se o „Last Summer Song“ (koja je izabrana i za prvi singl) te mračno atmosferična „Shoot The Bear“.

„Killing time“ označava možda i naj-popičniji trenutak na albumu – ova balada o ljubavnom razočarenju i poricanju već sad zvuči kao kakav nepravedno zaboravljeni radio klasik iz šezdesetih.

Kada sam pak čuo moćni pozadinski riff i „groove“ od „Dime a Dozen“, prvo mi je pao na pamet naslov prvog albuma The Strangea – „A Nights of Forgotten Films“. Iako su The Strange poznati po stvaranju filmske atmosfere u svim pjesmama, u žestokoj konkurenciji ova stvar mi ipak zvuči najprirodnijom za kakav filmski soundtrack akcijskog filma. No ako je „Dime a Dozen“ više nego prigodan za kakav akcijski film (referenca na „Dirty dozen“ je vjerojatno namjerna), tada je prijeteći zvuk „Shoot The Bear“ definitivno idealan za kakav horor ili psihološki triler.

„Fast The Train To Nowhere“ je uhvatio The Strange u potpuno razigranom izdanju te su s ovom stvari također dobili jedan od potencijalnih singlova lako pamtljivog referena. Hrapavi glas Chrisa Eckmana i savršeno uklopljene puhačke dionice na „The Lights of Red Valley“ zatvaraju ovaj fascinantni album poslije kojeg je repeat jednostavno neizbježan.

Shvatili ste već dosad – u svakoj pjesmi s ovog albuma se može uživati na svoj način i radi se doista o albumu bez ijednog slabog mjesta. Bez ijednog „fillera“ i pjesme koju se može smatrati šablonskom i lijeno napravljenom. „Echo Chamber“ se već sada može smatrati klasikom ovog milenija i zaista svjetskim proizvodom u svakom pogledu.

Popis pjesama:

 1. Lonesome Rider
 2. Echo Chamber
 3. Dead End Shore
 4. Last Summer Song
 5. Killing Time
 6. Dime A Dozen
 7. Broken Town Blues
 8. Shoot The Bear
 9. Fast Train To Nowhere
 10. Lights Of Red Valley