-

The Rolling Stones – Hyde Park Live (2013)

The Rolling Stones -  Hyde Park Live

The Rolling Stones – Hyde Park Live
Izdavač: iTunes/Promotone BV ( 22.7.2013.)
Producenti: John Shepherd
Trajanje: 111:29
Žanr: Rock, blues, funk
Ocena: 3

 Najnoviji live album The Roling Stonesa počinje snažno, sa Start Me Up, a nastavlja u sličnom ritmu, nekada sporije, nekada brže, a tek ponekad sasvim taman toliko brzo da vas natera da se latite svoje stare dobre er-gitare i pokažete ono ponosno što nosite u sebi.

Ovo definitivno nije gospel, ovo je stari dobri ritam i bluz, začinjen jačom akustikom i snažnijim vajbom, ali opet, i uvek, iznova i iznova, ponovo svoj, nezavistan i nedodirljiv. Bend je nastavio da svira u svom standardnom ritmu, i to jako pogoduje slušaocu. Sa Black Sugar i ostalim hitovima, kao da nije prošao ni dan, kao da ste danas na tom koncertu, čemu i doprinosi odličan mastering i produkcija. Omot izdanja je klasičan, u skladu sa novijim imidžom benda, nema logoa, ali tu je beskrajno plavetno nebo, koje je možda simbol velikog, starog, dobrog, ali nažalost preminulog Brajana Džounsa.

Možda nekima neće biti svejedno čuti Gimme Shelter u ovoj, novoj i obnovljenoj verziji, možda poneko i pusti suzu za preminulog multiinstrumentalistu, ali to neće promeniti rokenrol. Stonese-možda i da. Jako je moguće da, na nekom novom Hyde Parku, neki novi Stonesi pokrenu novu muzičku revoluciju, što i ne bi bila loša stvar za lenje menadžere kojima je dozlogrdio lov za talentima, i prave od čitave scene soft rock virtuelni radio prijemnik. To, u svakom slučaju, nije dobro za okolinu, a ni za okoliš.

Na stranu sve to, ovo je zaista snimak koji budi nostalgiju. Mogu biti prezren zbog ove izjave, ali ovo teško šta da će nadmašiti u skorijoj, a verovatno i u daljoj budućnosti. Trenutak je uhvaćen, iznova. Ovakvi snimci su nužni, ne samo zbog istorijskog pogleda na svet, već i zbog manjine koja se lagano budi, i vodi regionalnu scenu napred. Na kraju krajeva, malo nostalgije nije naškodilo nikome. To je delimično tačna, a istovremeno i delimično netačna tvrdnja. Što je čini istovremeno istinitom i neistinitom. Tu stupamo stazama starog dobrog Boba koji, kao i Rolingstonsi, nikada nije pristajao na ustupke. Ovo je jedna moćna ploča, koja će vas sve prodrmati, i, naravno, produžiti vek ove odavno nestale grupe sa krupnog marketinškog horizonta.

Pre 44 godine, bilo je drugačije, ali ovo je sada, odlično, moćno sada, koje ne trpi povratke. Ipak, rećiću, ne samo jednom, ovo je iskrenost, istorija, i snaga nama omiljenog zvuka, nešto što ne bi trebalo propustiti. Iskreno zavidim onima koji su gledali jedan od mojih omiljenih bendova 5. jula 1969. godine, uvek poštujem ono što je ostalo iza, kao i ono što dolazi. Stvari koje dolaze tek treba predvideti, a one doradito, što je urodilo plodom, tj. ovim, pomalo udvoričkim izdanjem.

Rolling Stones su istorija. Ne uvek ona servilna, već buntovnička, divlja, i mračna, bar po neki pojedinačnim tumačenjima. Istorija rokenrola, i istorija svetske muzičke scene, šta god to bilo danas. Oni više nisu ikone, oni su tkivo svekolike muzike koju danas slušamo. Čist, nepatvoren rokenrol, lišen lažnih floskula i nepotrebnog filozofiranja, a napunjen energijom i lirikom koja vas nosi kroz predele vašeg, i našeg zajedničkog multiverzuma.

Na kraju, definitivno se nadam novom studijskom albumu, dok ovaj album prepuštamo sećanju, tamo gde oduvek pripada, i pripadao je. To možda treba elaborirati, ali prepustimo se uživanju, i zaboravimo na razum. Bar jednom u životu.

Spisak pesama:

01 – Start Me Up
02 – It’s Only Rock ‘N’ Roll
03 – Tumbling Dice
04 – Emotional Rescue
05 – Street Fighting Man
06 – Ruby Tuesday
07 – Doom And Gloom
08 – Paint It Black
09 – Honky Tonk Women
10 – You Got the Silver
11 – Before They Make Me Run
12 – Miss You
13 – Midnight Rambler
14 – Gimme Shelter
15 – Jumpin’ Jack Flash
16 – Sympathy For the Devil
17 – Brown Sugar
18 – You Can’t Always Get What You Want
19 – (I Can’t Get No) Satisfaction