-

The Replacements – Songs For Slim EP (2013)

The Replacements -  Songs For Slim (EP)

The Replacements – Songs For Slim (EP)
Izdavač: Songs for Slim: A Fundraiser for Slim Dunlap ( 16.4.2013.)
Producenti: The Replacements
Trajanje: 13:55
Žanr: alternative rock, college rock, heartland rock, punk rock
Ocena: 9

 Niko nikada nije dovoljno priznjavana odavao ovom bendu. Ali jeste R.E.M-u, The Goo Goo Dollsima i celoj sceni američkog alternativnog rocka, zar ne? Kad se Matsima (nadimak benda) smučio punk rock s početka karijera, tekstovi, muzika i stil su krenuli ka nekom većem smislu i voila – nastao je alternative rock.

Neprimetno, podmuklo i prljavo, nekoliko vucibatina iz Minesote je stvorilo čitav jedan izraz i stav generacija. Razbijanje instrumenata, razbijanje od alkohola i droge, sve u vezi sa ovim bendom bilo je iskreno, rock’n’roll. Danas Paul Westerberg, njihov frontmen, ima solo karijeru i važi za jednog od opskurnijih autora današnjice, jedan gitarista je mrtav, njegov brat Tommy Stinson sada bas svira u Guns N’ Roses i desna je ruka Axla Rosea, bubnjar Chris Mars i dalje svira, a gitarista koji je zamenio Boba Stinsona, Bob ‘Slim’ Dunlap je doživeo šlog i sada se oporavlja, ali mu je prekopotrebna finansijska pomoć.

Da nesreća spaja stare prijatelje dokazuje ovaj EP, u organizaciji humanitarne akcije Songs For Slim, u okviru koje je ne tako mali broj poznatih umetnika snimio muziku, uglavnom obrade koje se vezuju za The Replacements i Slima. Najveću sreću u ovom nemilom doegađaju (Slimovo naglo pogoršano stanje) predstavlja upravo mini reunion The Replacementsa – Tommy Stinson i Westerberg su se našli da odaju počast bolesnom prijatelju. Nešto manje od četrnaest minuta i pet obrada nam donose istu onu energiju koju je imao svaki album The Replacementsa (a njihovih albuma je premalo).

Prva stvar na EPu je Busted Up, obrada Slimove pesme. Westerberg izvlači svoj performans iz iskustva iz rada sa Waitsom, a Stinson i surogat bend (Kevin Bowe na gitari i bubnjar Peter Anderson) odlično prenose pijani, mladi i ko-zna-iz-kog-razloga buntovni duh kultnog benda. Dalje, Chris Marsova verzija još jedne Slimove pesme – Radio Hook Word Hit, otkriva zašto su The Mats bili jedan od najuticajnijih alternativnih bendova ikada. Sledeća obrada je I’m Not Sayin’ Gordona Lightfoota, po uzoru na Nico. Alternativna, pivom zalivena, rokačina se nastavlja na Leon Payneovoj Lost Highway. Westerberg peva kao da mu je dvadeset devet a ne pedeset i devet. Na kraju ovog mini putovanja, nalazi se najbolja stvar sa potpisom The Replacementsa još od albuma Tim – obrada brodvejske Everything’s Coming Up Roses. U svakom taktu čujete radost što su opet zajedno u studiju, Tommy i Paul, dvojica večnih momaka koji su stvorili čitav jedan žanr sa Bobom Stinsonom i Marsom. I tu se završava, ostavlja neki kiselo-slatki ukus u ustima. Zbog toga što se završava, naravno.

Ovo je praktično jedinstven slučaj da neko u odavno u pohlepu ogrezloj industriji uradi nešto plemenito i bez poriva za milionima i novim automobilima i flašama viskija. Pakovanje uključuje potpisan omot, poster, četiri retke fotografije i naravno ovaj mali uvid u duh koji nikada nije prestao da drži rock’n’roll mladim i večnim. Nadam se da će se Slim Dunlap brzo oporaviti i da će The Replacements snimiti još neki autorski materijal, jer želje i strasti ima opet. Bar za nas, za kopilad mladosti. U međuvremenu, istražite ovaj bend, izučite deo istorije rock muzike. Toliku dozu iskrenosti ćete retko gde naći. Živi bili The Replacements!

Spisak pesama:
1. Busted Up
2. Radio Hook Word Hit
3. I’m Not Saying
4. Lost Highway
5. Everything’s Coming Up Roses